неделя, септември 27, 2009

Кой кой е в Синята коалиция?


Вчера търсех из личната си библиотека някоя хубава книга за четене и съвсем случайно попаднах на един доста интересен документ.Като го чета и си обяснявам защо във всеки следващ парламент броят на депутатите от СДС намалява.Мисля,че с такива кадри СДС ще гледа 42-ро обикновено народно събрание през крив макарон.Обаче има време да се вземат необходимите мерки.При добро желание,разбира се.

петък, септември 25, 2009

Съдийка пусна тийнейджър, убил дядо с чук за 5 лв.


Окръжният съд в Монтана отхвърли искането на прокуратурата за задържане с постоянна мярка на 14-годишния Благой Ангелов от село Септемврийци,който на 12 септември т.г. убил с удари с чук по главата 87-годишния Стоян Петров и му взел 5 лева.
Съдът постанови за момчето по-лека мярка - "под контрола на инспектор от Детска педагогическа стая",предаде БТА.
Наблюдаващият прокурор по делото Захаринка Токина заяви, че ще обжалва наложената мярка,тъй като според нея тя е много лека и не отговаря на извършеното престъпление.
14-годишният Благой Ангелов убил възрастния човек заедно с още две момчета от селото - брат му на 10 години и негов приятел на 13 години. Те обаче не са привлечени като обвиняеми,защото нямат навършени 14 години и не носят наказателна отговорност,обясни прокурор Токина.
Съдията по делото Аделина Тушева коментира, че не е налице изключителност на престъплението,за да се наложи най-тежката мярка на малолетното момче.
В публикацията ми "Ало,какво става?" съм описал това убийство.Ето виждате сега и развитието на случая.Продължавам да твърдя,че няма закони или пък има,но не се прилагат.Това е причината за надигналата се вълна от престъпления.

събота, септември 19, 2009

Битовата престъпност се развихря 2


Проблемът започва да ескалира.Май наистина има опасност да се стигне до унгарския вариант.Преди да продължите нататък,ви моля най-напред да прочетете публикацията ми "Битовата престъпност се развихря".
А днес 17-годишен младеж е убит при побой в монтанското село Горно Церовене,съобщиха от Областната дирекция на МВР-Монтана.В РУ на МВР - Монтана са доведени четири лица от цигански произход,участници в побоя,с които се извършват процесуално-следствени действия.В 14,56 ч. днес на тел. 166 в ОДЧ на РУ на МВР - Монтана е получен сигнал от кмета на с. Горно Церовене – 46-годишния Йордан Йорданов,че неизвестни извършители,след като нанесли побой на 17-годишния Л.А. от същото село,го натоварили в автомобил „Лада Нива”,която поела в посока към изхода на селото.
Незабавно на място е изпратен служител на полицейския участък в с. Георги Дамяново, който в 15,32 ч. е уведомил, че в местността „Крушите” в землището на селото е намерен трупът на 17-годишния Л.А.
Местопроизшествието е посетено от оперативно-следствена група,която е извършила оглед в присъствието на дежурен прокурор от Окръжна прокуратура.В РУ на МВР - Монтана са доведени четири лица от ромски произход,участници в побоя,спрямо които се провеждат процесуално-следствени действия.По случая е образувано досъдебно производство.През тази нощ в селото ще има засилено полицейско присъствие,за да не бъдат допуснати нови инциденти между българи и цигани.
Забелязвам опит нещата да се замажат.Директорът на ОД на МВР комисар Валери Димитров коментирал,че инцидентът е на битова,а не на етническа основа.Както щраусът си заравя главата в пясъка и си мисли,че се е скрил от всички.Истината е,че ромите не се страхуват,че ще бъдат наказани от закона за деянията си.И пак ви препоръчвам да се подпишете под Гражданска петиция срещу неравното третиране на гражданите на Република България пред закона,използвайки линка:
http://bgpetition.com/diskriminacia/index.html

петък, септември 18, 2009

Битовата престъпност се развихря


Най-напред ви моля да видите публикацията ми "Ало,какво става?".Ако вече не сте я прочели,разбира се.
А тази нощ група питомци на Социално-пeдагогическия интернат във врачанското село Лик са пребили жестоко двама от охранителите и възпитателка,съобщи говорителят на Областната дирекция на полицията във Враца Красимир Василев.
До жестокия побой се стигнало,след като около полунощ един от охранителите на интерната влязъл в спалнята на момчетата,за да провери дали всички деца са там. Срещу него обаче с обидни реплики скочил 18-годишен възпитаник на специализираното училище,който започнал да го удря.
Охранителят успял да се обади на началника си,но срещу двамата се нахвърлили още между 5 и 9 момчета на възраст от 14 до 18 години.Те нанесли жесток побой на двамата мъже.В мелето леко е пострадала и една от възпитателките,която се е опитала да укроти развилнелите се момчета.
Тримата пострадали са откарани в болниците в Мездра и Враца,като единият охранител е с луксация на рамото.С повърхностни наранявания е възпитателката,която след преглед е освободена.
18-годишният младеж,който е предизвикал жестокия побой,е бил задържан от полицията.Случаят се разследва.
Мисля,че правителството спешно трябва да вземе отношение по въпроса за битовата престъпност.Иначе нещата могат да избият в посока на саморазправа като в Унгария.В същото време съм далеч от мисълта да насаждам етническа омраза.Дори напротив.Затова вижте какво съм предложил в публикацията ми "Разтягането на локуми като професия".Ако вече не сте я прочели,разбира се.
P.S. Препоръчвам ви да се подпишете под Гражданска петиция срещу неравното третиране на гражданите на Република България пред закона,използвайки линка:
http://bgpetition.com/diskriminacia/index.html

понеделник, септември 14, 2009

Ало,какво става?


На 07 септември т.г. 49 годишна жена от село Караджалово - Първомайско е убита от съпруга си при битов скандал.53 годишният мъж е наранил и племенницата си,а след това се е самонаранил.Момичето е на 21 години.В момента ранените са настанени в гръдна хирургия в Университетска болница в Пловдив.Убиецът починал в линейката.
Три деца на възраст между 10 и 14 г. вчера пребили с метална тръба и чук почти до смърт 87-годишнен дядо от с. Септемврийци.Мъжът бил намерен в безпомощно състояние в дома си,съобщи полицията.Той е в болница с опасност за живота.Ченгетата бързо заловили побойниците - десетгодишния Д.А.,В.П.,на 13 г., и 14-годишния Б.А.Тримата са направили признания. В дома му те намерили само 5,80 лв. и му задигнали шушляковото елече и ризата.Тримата вече са регистрирани в РПУ-Лом за кражби на метали и телевизор,магаре,вафли и монети от кафе машина.
Също вчера,по една телевизия,министър Цветанов съобщи,че са заловени престъпниците,които предния ден в село Литаково,Ботевградско изнасилили 65-годишна жена и после й ОТРЯЗАЛИ ГЛАВАТА,най-вероятно с брадва.А може да е било и с нож.„Тиха и скромна жена на никой нищо не е направила” – казват за нея познатите й.Тя е преподавала трудово обучение в Радотина и Литаково,сега е пенсионерка.Има двама сина.
Сами можете да се досетите от кой етнос са извършителите на тези диви и варварски престъпления.И това е една нищожна част от полицейската сводка за последните дни.Пребити,намушкани,ограбени,измамени - край няма!България се гърчи в лапите на битовата престъпност.От лични наблюдения мога да кажа,че ако подобно нещо се случи в коя да е от останалите държави от Европейския съюз,то ще бъде събитие на годината.А тук е ежедневие.Всичко това ми напомня за "славните" времена на Тройната коалиция(БСП,ДПС+НДСВ).
За справяне със ситуацията е необходима работа,работа и пак работа.От страна на всички държавни институции.За съжаление,към момента не виждам нищо такова.Само някакви плахи опити.Така например,веднага след изборите Цветан Цветанов каза,че незабавно почват в парламента работа по изборното законодателство,но вместо това излязоха в лятна ваканция.Същият този Цветанов(сега вече министър) вчера заяви,че през януари,2010 г. ГЕРБ може би ще представи своите идеи за изборното законодателство.А времето си върви...Оправданията с лошото двадесетгодишно наследство скоро ще спрат да хващат дикиш.
P.S. Какво да се прави с циганите,вижте в публикацията ми "Разтягането на локуми като професия".Ако вече не сте видели,разбира се.

събота, септември 12, 2009

ДАНС в сянка


Винаги ми е било интересно как се оформя общественото мнение и как се прави политика в България.Нарочят някой и почват да го гонят до дупка.Невинен или виновен - все тая.Веднага след изборите пратиха униформена полиция по банките да проверява за картелно споразумение.Наскоро пък,един отдавна осветен "таен" агент от ДАНС публично заяви,че Бойко Борисов трябва да свали лихвите.Били много високи и родният бизнес страдал от това.
Чудно ми е откъде я измислиха тая договорка като едни банки предлагат 4% годишна лихва по депозитите в евро,а пък други 8%.Повече от очевидно е наличието на силна конкуренция.Но въпреки това наляво и надясно се тръби,че лихвите били високи и тези "мръсни капиталисти" смъквали по две кожи от нашите доблестни бизнесмени.Така,видите ли,се спъвало честното българско предприемачество.Тия постановки се набиват усилено в главите на хората.Даже "съвсем спонтанно" възникна организация,която се заканва да спретне протести пред банките.По този начин в играта се въвличат и обикновени граждани,които са теглили ипотечни кредити и сега като са останали без работа,не могат да ги изплащат.
Обаче в моята публикация "Политически измерения на икономическата криза" още преди три месеца предложих една от мерките срещу кризата да се състои в поемането от държавата за период от две години на изплащането на лихвите по ипотечните кредити на хората изпаднали в състояние на безработица след 01 октомври 2008 г.А ипотеката трябва да е направена преди 01 октомври 2008 г.Така ефектът става двоен.От една страна незабавно ще настъпи успокоение сред хората,които са заплашени да останат без покрив над главата си.От друга страна ще се запази стабилността на банковата система в резултат на намаляването на броя на лошите кредити.А натоварването на държавата не е чак толкова голямо - в крайна сметка става въпрос само за две години.Откъде ще се вземат средства ли?Отговорът не е чак толкова сложен.Достатъчна ще е една малка част от парите,които ще бъдат спестени чрез окончателното прекратяване на проекта "Белене". Или пък изпълнението му да се осъществи на сто процента от частни капитали.Ако такива не могат да бъдат привлечени,значи въобще няма смисъл да се работи по проекта.
Но вместо това се тръгва по един много опасен път,който е далеч от правилата на пазарната икономика.Прави се опит целият проблем да бъде прехвърлен на гърба на банките и на техните депозанти.Като че ли тези депозанти произлизат от някакъв друг народ,а не от българския.При това се забравя,че пазарната икономика е устроена така,че винаги успява да отвърне на удара.И по някой път става много лошо.Така по време на военния комунизъм в болшевишка Русия,с правителствен декрет се установяват фиксирани ниски цени на стоките от първа необходимост.Положението се влошава,защото визираните стоки бързо изчезват напълно от магазините.Това ли е целта и сега?
Ами тогава дайте да решим проблема по законите на Шериата - лихвата да е нула процента.

четвъртък, септември 10, 2009

Актуализация


И така - прогнозите ми се сбъднаха.От същия супермаркет днес си купих един типов хляб 700 гр.,нарязан на филийки,за четиридесет стотинки.За да ви стане ясно какво имам предвид,вижте статиите ми посветени на тази тема.Те са: "Хляб наш насущний" и "Цената на черното злато падна до 67 долара".
Приятно четене!
Ако вече сте ги разгледали - още по-добре.Що се отнася до състоянието на българската икономика,очевидно е,че в момента то никак не е розово.Явно кризата бушува с пълна сила.Мисля,че още е рано за оптимистични нотки в изказванията.Нека първо да видим как ще се отървем от злото,което здраво ни е налегнало.Само съкращаване на разходите не е достатъчно.По този въпрос съм писал в статиите "Политически измерения на икономическата криза" и "Морални аспекти на финансовата криза".

събота, септември 05, 2009

Резултати от анкетата


Днес приключи анкетата с въпрос: Трябва ли да бъде изработена и приета нова конституция на България?
Отговори и процент от всички гласували:
= Да - 100%
= Не - 0%
Вижда се,че никой не е против.Обаче гласувалите са малко - само 15 човека.Това показва,че обществото като цяло няма изградено мнение по въпроса.Също така и ГЕРБ.Дано да помогне големият форум,на който в края на този месец ще бъдат дискутирани текстовете на една нова конституция на републиката.Ще присъстват и ще вземат отношение много добри експерти от чужбина.Както и от България.

вторник, септември 01, 2009

Как не се прави


За да ви стане съвсем ясно за какво говоря в тази статия,би трябвало най-напред да прочетете статията ми "Отново стресиращи недомислици".Разбира се - ако вече не сте я прочели.
Здравната каса няма драма с бюджета си и ще може да покрива плащанията до края на годината,съобщиха от институцията във вторник.
Отчетът за изпълнението на бюджета на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) към 31 юли т.г. показва, че средствата за здравноосигурителни плащания и за лекарства за домашно лечение са в рамките на предвидените в бюджета.
Приходите, заложени в бюджета на НЗОК, са в размер на над 2.4 млрд. лева, а до края на юли касата разполага с над 1.1 млрд. лева, което представлява 46.4 на сто от предвидените постъпления.
Общият размер на разходите за здравно-осигурителни плащания и лекарства е малко над 2 млрд. лева, а за седемте месеца са похарчени малко над един милиард лева или 50.2 на сто от бюджета на касата.
До края на годината НЗОК разполага с малко над 1 млрд. лева за заплащане на лечението на българските граждани, включително 240 млн. лева оперативен резерв.
Средствата от резерва ще могат да бъдат освободени през четвъртото тримесечие с решение на Управителния съвет на НЗОК и на Министерството на финансите.
В неделя здравният министър Божидар Нанев изнесе данни за огромен дефицит в НЗОК и в здравната система като цяло след среща с финансовия министър Симеон Дянков и премиера Бойко Борисов.
Шефката на касата Румяна Тодорова съобщи, че е разговаряла с Нанев,с който си обещали занапред да "казват истината".
Ето такива пропуски,на който и да е министър,не трябва да бъдат отминавани с лека ръка.Усетих,че нещо не е наред още като научих за "огромния дефицит в НЗОК".Затова и написах статията "Отново стресиращи недомислици".Това недоразумение между здравния министър и шефката на касата е нагледен пример как не трябва да се правят бомбастични изказвания.В случая - с единствената цел да бъде глобяван всеки срещнат,който не е здравноосигурен.Tака олеква цялата здравна система.От СДС са прави да искат от ГЕРБ да си напише управленската програма.Не може цяла държава да се ръководи "на парче".Необходима е дългосрочна визия за развитието на страната.
Една немалка част от хората,които не се осигуряват,са безработни.Повечето от тях са цигани(как да се реши ромският проблем съм предложил в статията "Разтягането на локуми като професия").Те чисто и просто не разполагат със средства,които да могат да отделят за здравни грижи.В настоящия момент по-скоро трябва да се обърне внимание на работодателите,които не осигуряват служителите си.Или пък ги осигуряват като декларират трудово възнаграждение,което е много по-малко от реално излащаното.За да се избегне тоя трик може като в САЩ да се премине към твърда ставка на бройка служители.В края на краищата здравната осигуровка е вид застраховка.Тя не е като пенсионното осигуряване - всеки човек се надява и вярва,че един ден ще излезе в пенсия.
А що се отнася до ромския въпрос - за съжаление решаването му изисква време и ясна програма за действие.Това не може да стане от днес за утре.Необходими са години и последователност.
Democratic Party Political Blogs - Blog Catalog Blog Directory Politics Blogs - Blog Rankings Blog directory Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор.