четвъртък, ноември 19, 2009

Симеон Дянков и ябълките


За разнасянето на пици и Дянков вече казахме.Сега да видим каква е връзката между нашия финансист No.1 и ябълките.Как великият учен Исак Нютон открил закона за гравитацията?Както си стоял той под една овошка изведнъж паднала ябълка и го ударила по главата.Изглежда и нашият ковчежник е бил сполетян от същата съдба.И то неведнъж!Иначе по какъв начин да си обясним блестящите му идеи,които го осеняват с изгрева.Ех,не е толкова важно,че до залез слънце се отказва от тях.
Ще депозира пари от фискалния резерв в банки,няма да вдига акциза на алкохола,ще каже на банките да свалят лихвите.Малко по-късно се оказа,че първото няма да го прави,второто ще го прави,а пък третото ще видим.И това ако не е върха на академичната мисъл!Нали самият Бойко Борисов каза,че този човек е един от великите изследователи на своето време.Да не говорим,че е работил 13 години в Световната банка.
От мои наблюдения мога да кажа,че нито един сериозен финансов анализатор по света не гледа сериозно на прогнозите на Световната банка.Явно тази институция не се ползва с голям авторитет.Всъщност с какво се занимава тя?Отпуска кредити на закъсали държави и печели от лихвите.Ето и някои факти за петдесетгодишния и провал да осигури икономически растеж:
- от 66 слаборазвити държави получаващи пари от Световната банка в продължение на повече от 25 години,37 днес не са по-добре отколкото преди да получат такива заеми
- от тези 37 държави,повечето(общо 20) днес са по-бедни отколкото преди да получат "помощ" от Банката.
И пак да напомня,че самоосигуряващите се лица и пушачите са като една много изпосталяла дойна крава.В новия бюджет вдигат осигурителния праг от 260 на 420 лв.Интересно как ще постъпи една женица,стопанисваща заведение 20 квадрата,в което по цял ден се чува шума от няколкото летящи мухи.Клиенти няма заради кризата и свинския грип.Според мен ще бъде принудена да го затвори,защото няма откъде да изкара 200 лв. на месец за осигуровки.Така хазната ще остане без стоте лева,които досега е внасяла.А какво ще направят пушачите като отидат в кварталното магазинче и им кажат: Дай 5 лева!Колкото и да им е неприятно ще минат на цигари без бандерол.И ковчежникът пак нищо няма да получи.Същото е положението с алкохола.
Ами какво да кажем за промените в Закона за здравното осигуряване,внесени от депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов?Едноличните търговци,които се самоосигуряват(в това число и безработните) и юридическите лица при нарушение да плащат глоба между 4000 и 8000 лв.
Страхувам се,че падналите ябълки са дошли в повече и в сивото Му вещество са настъпили необратими изменения.Но все пак се надявам,че на второ четене ще бъдат направени необходимите промени в бюджет 2010.
В противен случай ще е най-добре всички,които са безработни да заведат дело,дори извън страната,срещу тези приумици.

5 коментара:

  1. Тепърва ще усътановяваме колко точно ябълки са му паднали на главата, този някой трябва да го вразуми...

    ОтговорИзтриване
  2. Аз имам по-различно мнение, макар че съм ужасно настроена против Дянков заради лицемерната демагогия с цигарите.

    По принцип работата на финансовия министър е да намира пари и да ги стиска, така да се каже. :) Не го оправдавам, разбира се, но на практика всичко зависи от министерски съвет и премиера, който си играе на иди ми-ела ми. Като много бързо забравя какво е закусвал сутринта. :)

    ОтговорИзтриване
  3. Не вярвам,че премиерът му пуска мухите.Може би Б.Б. разчита на това,че Дянков идва от Световната банка.Все пак имам някакъв опит и това момче ми изглежда изключително некомпетентно само по себе си.За разлика от министъра на земеделието Мирослав Найденов,който върви в правилната посока.Мисля,че Дянков ще обърка така нещата,че ще се наложи да искаме заем от Световната банка като някоя закъсала африканска държава.След една година всички ще видят плачевните резултати.За съжаление българинът се усеща винаги след като вече е много късно.Никога не излиза на масови протести,когато му е времето.

    ОтговорИзтриване
  4. Съгласна съм напълно с коментара. Попадането на г-н Неуправляема ракета, както го нарекоха толкова уместно по телевизията,се дължи на роднински връзки,както се знае, а не на блестящи постижения в банкерството. Не мисля, че трябва да се осланяме на преценката на ББ за този човек. В случая той е също толкова некомпетентен. Пък и ББ способен да издигне някого само защото му е приятел.Виж, разстроеното лице на Иван Костов, когато г-н Дянков предлага идеите си, както и скептичното изражение на Пл.Орешарски са предостатъчнен знак.

    ОтговорИзтриване
  5. А може би това е целта - да искаме заем от Световната банка, нали лелята на Дянков е шеф там!

    ОтговорИзтриване

Democratic Party Political Blogs - Blog Catalog Blog Directory Politics Blogs - Blog Rankings Blog directory Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор.