неделя, юни 23, 2013

Пак сме в цайтнот

Защо някои наблюдатели се опитват да противопоставят зимните протести на летните? Напротив - приликите са много повече от разликите. Тогава конкретната причина бяха цените на тока, а сега назначението на Делян Пеевски. След това гневът на хората се насочи срещу правителството и статуквото (и Бойко падна). Да, на пръв поглед цената на тока изглежда чисто битов проблем. Но ако направим по-подробен анализ на формирането й, ще стигнем пак до Белене на Р. Овч.,  Цанков камък на Доган и фотоволтаиците на Цветелина. Предполагам на всички е ясно, че героят-хидроинженер стои зад злополучната кандидатура на Пеевски за шеф на ДАНС. И колко струва на българския данъкоплатец хидроенергийният комплекс „Цанков камък"?  Цялата стойност на съоръжението е около 500 милиона евро. Всичко това, както и милиардните разходи по АЕЦ "Белене", българинът плаща през цената на тока. А паричките отиват в джобовете на група лица, наричани за краткост "олигархия". В такъв случай, може ли някой да ми посочи разликата между февруарските и юнските протести, след като са насочени срещу едни и същи херои на нашето време?
Но най-важната прилика е, че пак сме в цайтнот. Трагикомичната конституция на РъБъ от 1991 г. не позволява работещ парламент при служебен кабинет. С тоя довод, ГЕРБ начело с тетка Цачева, се измъкнаха по терлици от Народното събрание и отидохме на избори без никакви промени в Изборния кодекс. Въпреки настойчивите искания на протестиращите през февруари. Страхувам се, че и сега ще стане същото. В момента, в който правителството "Олигархски" подаде оставка, картечарката Мая, също като тетка Цачева, веднага ще спре да се среща с хората от палатките пред парламента. И уверено ще заяви, че не разполага с необходимото "технологично" време за промени в Изборния кодекс. Интересно как успяват да ги изработят тия витиевати фрази!
От друга страна пък е неопровержима истина, че сегашното правителство трябва да си ходи веднага. Не е само Делян Пеевски - отвсякъде валят назначения на агенти на ДС, сикаджии и други тямподобни за зам. министри, областни управители и дипломати. За мен е ясно, че ще забатачат още повече положението - нали си спомняте, че по времето на Тройната коалиция ни бяха спрели напълно еврофондовете заради "Батко и Братко". С тая разлика, че сега освен еврофондовете, други чуждестранни инвестиции в България няма. А тогава имаше. Направо не ми се мисли какво може да се случи с българската икономика!
При това положение какво да се прави? Първо: Орешарски да подаде оставка. Второ: Президента бавно да завърти парламентарната въртележка в продължение на 21 дни (по седем дни на мандат) и после още седем дни да забави насрочването на изборите (той има това право). И трето: През тези 28 дни парламентът да направи промените в Изборния кодекс - задължително гласуване, улесняване явяването на незaвисими кандидати, преференциално гласуване в пропорционалните листи и т.н.

Това е - друг начин да се оправят нещата не виждам.

 .    

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Democratic Party Political Blogs - Blog Catalog Blog Directory Politics Blogs - Blog Rankings Blog directory Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор.