сряда, февруари 17, 2010

Двойният аршин на изпушилите нормотворци


В моя материал от 10-ти октомври,2009 г. ви запознах с мнението на Владимир Буковски за тютюнопушенето.Според него забраната за пушене е дело на нагли утописти и е спорна тезата,че цигарите са вредни.Но това не помогна да бъде спрян устремът на нашия финансист No. 1.И имам чувството,че ни готви нова изненада като най-евтините цигари ще се продават поне по 5 лева.Новото поскъпване на цигарите се задава заради Брюксел.Съветът на ЕС вчера одобри по-високи минимални акцизи за тютюневите изделия.В резултат цигарите ще поскъпнат с още 60-70 стотинки на кутия. Минималните акцизи да се повишат до 90 евро за 1000 бройки цигари, или до 60% от цената на най-продаваната марка, реши Брюксел. От 1 януари 2010 г. налозите за цигарите в България бяха повишени от 41 лв. за 1000 бройки плюс 40,50% от продажната цената на 101 лв. на 1000 бройки плюс 23% от цената.Това прави акциз от около 76 евро на 1000 цигари и доведе до поскъпване на кутиите с 1,10-1,40 лв.Ех,Дянков,Дянков...!
Новото изискване на ЕС трябва да се изпълни до 1 януари 2014 г., реши Съветът на Общността. Дано ненадминатият ни икономист да прочете цялото решение и да забележи,че за 8 държави от ЕС, сред които е и България, има четиригодишен преходен период за достигане на новите минимални нива. Акцизите трябва да бъдат увеличени до 2018 година в България, Гърция, Естония, Литва, Латвия, Унгария, Полша и Румъния.Страните от ЕС ще могат да сложат и лимит за внос на 15 кутии с цигари от държави от Общността.Например, ако България бързо приеме новите минимални акцизи и още от 2011 г. цените пак бъдат увеличени, може да сложи лимит за внос на 15 кутии от Румъния.Така дори в северната ни съседка цигарите да са доста по-евтини, няма да се допуска куфарна търговия. Нови, по-високи акцизи ще има и за нарязания тютюн.От 1 януари 2011 г. минималният акциз за тютюна трябва да бъде 40 евро за килограм или 40% от цената.След това акцизът за тютюна трябва да се увеличи на 47 евро за кг от 2013 г., 54 евро от 2015 г. и 60 евро от 2018 година.
A защо ли депутатите от мнозинството не са така усърдни и в борбата с генно модифицираните организми(ГМО)?Добре,че поне евродепутатката Надежда Нейнски се нагърби да инициира дебат в Европейската комисия в Брюксел. "ГМО е като кутия на Пандора - трябва много добре да се изследват нещата,защото ако един път се допуснат, то оттам нататък няма спиране", обясни Надежда Нейнски. Въвеждане на пълна забрана на производството на детски храни с генно модифицирани организми поискаха още от СДС. Сините стартираха национална кампания "България свободна от ГМО", обяви лидерът Мартин Димитров. "Искаме обозначението върху всеки продукт, върху опаковката с размер не по-малък от 20%, продажбата на храни с ГМО да става на отделни и ясно обозначени щандове, защото в момента не е ясно кое какво е. Искаме пълна забрана на разпространението на стоки с ГМО в детски градини, училища и търговската мрежа около тях", категоричен бе Мартин Димитров.
Ето това се казва двоен стандарт - цигарите лоши,а генно модифицираните организми добри.Поне според заместник-министъра на околната среда Евдокия Манева от ДСБ.За политическа партия "Зелените" тя е основният защитник на либерализирането на режима за ГМО и интересите на мултинационалните компании,като на обществото се предоставя невярна информация за истинските мотиви за промяна в националното законодателство.
Интересно дали от СДС са съгласували с ДСБ кампанията си срещу генно модифицираните "същества"?Нали са заедно в Синята коалиция.Или нещо греша?


1 коментар:

  1. Не грешиш, просто Мартинчо иска да стане популярен блогер, а Ваньо отново бригадир. Колкото до икономическия гении на акцизите той щеше да вкара няколко милиарда от контрабандни стоки в хазната. Да си видял контрабандата да спряла или хазната да е пълна :)

    ОтговорИзтриване

Democratic Party Political Blogs - Blog Catalog Blog Directory Politics Blogs - Blog Rankings Blog directory Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор.