неделя, август 01, 2010

Бандити спасяват еврозоната


Еврото е изключително любима валута за гангстери, наркодилъри и перачи на пари. А тази "любов” облагодетелства еврото. Тъй като бандитите често трупат своя капитал извън редовната финасова система техните банкноти излизат от ликвидния паричен кръговрат, съобщава Дойче Веле. Това намалява количеството на намиращите се в обращение банкноти, което по принцип противодейства на инфлацията. Изглежда, че тъкмо това се случва понастоящем с еврото.

Както съобщава в. "Уолстрийт Джърнъл” един милион долара в банкноти от по сто, тежи близо 11 килограма. Точно толкова по стойност пари в банкноти от по 500 евро тежат обаче само 2 килограма и 200 грама. По думите на Сорен Педерсен, говорител от Европол, полицията много често намира в скривалища големи евробанкноти, например при опит да се пренесат през митницата недекларирани пари, скрити в автомобилни гуми или на други места в колата. По правило тези пари идват от търговия с наркотици.

По информация на "Уолстрийт Джърнъл” Европейската централна банка печели значително от пускането в обращение на нови банкноти. Тази печалба се основава на разликата между номинала на паричната единица и стойността на нейното създаване. При банкнотите с висок номинал тази разлика съответно е по-голяма. Бизнесът за издаване на евробанкноти, отпечатани при почти нулева цена е изключително изгоден за ЕЦБ.

Според главния икономист на Ситигруп Уилям Бутър тази година Европейската централна банка ще реализира важни за нея приходи. Междувременно ЕЦБ направи милиардни влогове със съмнително качество, като например държавни облигации от финансово слаби членове на еврозоната. Ето защо печалбата, която генерира отпечатването на нови банкноти, идва тъкмо навреме. През идните години Европейската централна банка би могла да очаква приходи от порядъка на две до седем хиляди милиарда евро от издаването на евробанкноти с висок номинал.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Democratic Party Political Blogs - Blog Catalog Blog Directory Politics Blogs - Blog Rankings Blog directory Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор.