сряда, август 11, 2010

Агент на ДС изнудва "Каолин" АД


Публичната компания "Каолин" АД е подала сигнал до главния прокурор Борис Велчев за рекет и изнудване заради кампанията, която води Политически клуб "Екогласност" срещу фирмата. "Подложени сме на системен и добре организиран рекет, тормоз и изнудване.

Този системен рекет и тормоз се извършва чрез "активни мероприятия" от фалшиви граждански и екологични организации, зад които стоят конкурентни бизнес интереси", се казва в сигнала на "Каолин", който е изпратен и до премиера Бойко Борисов.

"Екогласност" води кампания повече от два месеца срещу добивната компания ("Каолин" е част от "Алфа финанс холдинг " с основен акционер Иво Прокопиев - създател на вестниците "Дневник" и "Капитал").

В последните няколко седмици атаката е срещу кариерата "Великан" в Меричлери - градче в района на Димитровград, която се стопанисва от "Каолин". От политическата формация твърдят, че с дейностите си фирмата замърсява въздуха, унищожава зърнената реколта, завзема частни земеделски имоти, от взривовете може да пресъхне минералният извор.

Говорител на кампанията е председателят на ПК "Екогласност" Емил Георгиев. Той е общински съветник в Хасково и при проверките за местните избори през 2007 г. е огласен като доносник на бившите тайни служби - агент Станислав, работил във Видин. Георгиев е начело и на Инициативния комитет "Да спасим Меричлери" и вчера организира втори протест срещу кариерата на "Каолин".

Пред бившия Партиен дом дойдоха около 50 човека, част от които не знаеха за какво точно протестират, а други обясниха, че се борят кариерата да спре "или поне да се направят някакви проучвания". Организаторите не са имали разрешение за протест.

От Столичната община казаха, че не са получавали молба и съответно не са позволявали събитието, което продължи десетина минути.Не стана ясно и кой финансира пътуването до София на хората от Меричлери. Справка в отчетите в Сметната палата показва, че за последните две години "Екогласност" няма нито приходи, нито разходи и не е декларирала дарения. Последно такива е получавала през 2007 г. в размер на 9000 лева.

От "Каолин" опровергават едно по едно твърденията на "Екогласност"."Тези агресивни и целенасочени атаки започнаха още миналата година във връзка с дейността ни в Северна България... Имаме основания да се съмняваме, че Георгиев защитава конкретни икономически интереси на наши конкуренти. Последните вече са ясни - те излизат като представители на асоциации, но всъщност са бивши политици, депутати, а сега бизнесмени, които развиват дейност и в областта на подземните богатства", обясни Ангелов.

По-рано вчера пред министерството на икономиката Федерацията на независимите синдикати на миньорите (ФНСМ–КНСБ) организира протест срещу атаките на "Екогласност". Работници от добивното дружество защитиха компанията. ФНСМ-КНСБ е изпратила в понеделник и декларация до премиера Бойко Борисов и три министерства.

По-късно следобед от министерствата на икономиката и на околната среда съобщиха, че ще направят в най-кратък срок нова проверка за дейността на "Каолин", която да установи спазват ли се екологичните норми. В новото изследване ще се включат представители и на екоминистерството, регионалната инспекция по околна среда, Министерството на културата (близо до региона на кариерата има археологически разкопки), ще бъдат поканени и "Екогласност". "Каолин" има концесия за добив на полезни изкопаеми от януари 2008 г., а през тази година е направена редовна проверка за експлоатацията на находището, при която не са открити никакви нарушения", уточняват още от икономическото ведомство.
P.S. На снимката: Емил Георгиев на неделния протест в Меричлери.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Democratic Party Political Blogs - Blog Catalog Blog Directory Politics Blogs - Blog Rankings Blog directory Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор.