четвъртък, февруари 10, 2011

С чужда пита помен не се прави


Димитровград вече е паметник на културата от национално значение, след като министърът на културата Вежди Рашидов подписа декларативния акт, с който за културна ценност са обявени 11 блока по булевардите “България” и “Д. Благоев”, сградите на театъра, хотел “Москва”, бившата банка “Хеброс”, площадът пред бившето кино “Медея”, заедно с блоковете около него и общежитието на “Неохим”. В списъка влиза и цялата територия на парк „Марица“.
След промяната в закона Димитровград е прецедент и първият обект, признат за паметник на културата по този ред, коментира Милена Тодева, шеф на дирекция “Хуманитарни и социални дейности” в общината. Градът няма да стане архитектурен резерват – ще продължи да се развива, като ценната архитектура ще бъде запазена във вида, в който е, категорична бе тя.
Част от най-старите сгради в Димитровград и парк “Марица” вече са декларирани като недвижима урбанистична културна ценност с национално значение. Оттук – нататък общината може да кандидатства по проекти и да се ползва от всички привилегии, които има един паметник на културата. В рамките на следващите две години ще бъдат направени допълнителни проучвания на сградния фонд.
Тъй като са в режим на паметници на културата, паркът и старите блокове подлежат и на съответните санкции, ако нещо се промени. По фасадите им вече не трябва да се пипа нищо, да се правят надстройки, козирки и др подобни изменения, е изискването. Какво ще се предприеме по вече ремонтираните тераси и прозорци на блоковете, ще стане ясно на по-късен етап.
Сега обаче кметът Стефан Димитров иска собствениците на апартаменти във въпросните жилищни сгради да направят основен ремонт на фасадите и покривите им за своя сметка.А това на практика е невъзможно,защото необходимата сума от 3000 лв. на домакинство е непосилна за повечето хора.Да не говорим колко малко живущи има в тия блокове.Защото в резултат на икономическата ситуация през последните 20 години маса народ емигрира в Гърция и Испания или замина за големите градове,а старите си отидоха на село.

Г-н Кмете,
Приветствувам желанието Ви да отървете софиянци от Паметника на съветската армия(вижте публикацията ми от 26 януари,2011 г.) и да го поставите в парк „Марица“.Но и по останалите въпроси трябва да се мисли преди да се действува.Още повече,че както пише по-горе: общината може да кандидатства по проекти и да се ползва от всички привилегии,които има един паметник на културата.


Апропо сигурно знаете,че името на града си остана така,защото през 1993 г. Желю Желев отказа да издаде указ за преименуването му.Макар че Общинският съвет в Димитровград беше гласувал предложение до президента(което и до днес не е отменено) за смяна на името му от Димитровград на Каменец.Цялата документация по въпроса за смяна името на Димитровград се намира в президентството.Аз лично съм я виждал там.
P.S. На снимката: изглед от булевард “България” в Димитровград.
Източник на част от информацията: obvest.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Democratic Party Political Blogs - Blog Catalog Blog Directory Politics Blogs - Blog Rankings Blog directory Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор.