вторник, март 08, 2011

Флашки,резесета и... малко икономика


Откакто назначиха Петко Сертов в БОРКОР,флашките и резесетата(пардон - исках да кажа сересетата) заглъхнаха.Поуспокоиха се някак си.Та нали БОРКОР е митичното ново звено към правителството,което най-после ще успее да пребори корупцията.Стига да не е звено от веригите на Трактора. Футболният коментатор Сашо Диков също укроти топката.Изглежда,че от някаква (канало)почистваща,(трето)разрядна,машинно-тракторна станция му избръмчаха да забави темпото.Но разбира се - всяко съвпадение с действителни лица и телевизии,е съвсем случайно.
Така нещата заспаха и нашите мили,родни,парламентарно представени партии вече тръгват смело към изборите наесен.Целта е шах и мат в два хода чрез дамски гамбит.Слави Трифонов побърза да открие кампанията на Меглена Кунева - Пръмова.СДС - Стара Загора номинира за президент Надежда Михайлова - Нейнски.Има и още жени,които желаят да се включат в борбата за топлото местенце на Гоце Първанов.Обаче се страхувам,че Волен Сидеров може да ги изненада с един голям... резултат(ето във Франция сондажите на общественото мнение показват,че в президентската надпревара води Марин Льо Пен - лидер на Националния фронт).Ако дотогава всичките не ги помете египетската вълна.Защото цените на стоките и услугите в България са европейски,а жизненият стандарт е близък до този на иранците и вече само една искра е достатъчна.
А за икономика какво да говорим?В предишен мой постинг писах,че икономическата политика на ГЕРБ се очерта като пълно фиаско.
Министърът на финансите се оказа най-обикновен банков счетоводител,а Трайчо Трайков е един вечно траещ си човек.Така например какво направи той по сигнала на Георги Котев,че АЕЦ "Козлодуй" използва ядрено гориво от преработен уран?Със заповед No РД-16-38 от 17.01.2011 назначи експертен съвет,в чийто състав са включени само лица,които са в пряка и силна зависимост от ръководството на АЕЦ "Козлодуй",чиито действия трябва да проверяват и анализират.Двама от тях са служители в централата (подчинени на проверяваните),а външните експерти в разследвания период(вероятно и сега) са работили като консултанти по договори с АЕЦ.Възможно ли е да се очаква обективна проверка от хора,чиято кариера и бъдеще зависи от проверяваните?
Ще се спра по-подробно само на вижданията на Синята коалиция,тъй като лидерите й претендират,че са вещи във финансово-счетоводната материя.Когато през есента на 2009 г. трябваше да заемат позиция по проектобюджет'2010,те сгрешиха.Вместо да се противопоставят на неразумната идея за бързо присъединяване към еврозоната,те подкрепиха въпросния проектобюджет.А рестриктивният му подход беше предопределен именно от идеята за форсирано приемане на еврото като национална валута.Тогава Иван Костов заяви,че това е единствено възможният бюджет.Горе-долу в същия дух беше и изказването на Мартин Димитров.Писал съм в блога си много по темата - който желае може да прочете.
Не е добро и сегашното предложение на сините за въвеждане на фискален борд,което бе веднага прегърнато с двете ръце от Симеон Дянков.Сигурно Бойко Борисов се блазни от мисълта като на ум си казва: "Костов въведе валутния борд,а пък аз ще остана в историята с фискалния борд".Нещо като тодорживковото: "Тая година полупроводници,догодина цели проводници".
В действителност обусловената от фискалния борд твърда бюджетна политика ще намали гъвкавостта на пазара на труда и ще допринесе за дългосрочно високо ниво на безработицата.Дори и да има скромен икономически растеж като очаквания за тази и следващата година, може да е необходима политика на умерен или нисък бюджетен дефицит, ориентирана към стимулирането на икономиката, а не подобряването на бюджетното салдо да се превръща в основна цел. Обратно, когато икономиката започне да расте с темпове над потенциалния БВП, тогава трябва да се преследват бюджетни излишъци, съкращаване на разходите и други мерки, с които икономиката да се опази от прегряване.
А нас Бог да ни пази и Честит Осми Март!Ясно е,че няма кой друг.
P.S. На снимката: Марин льо Пен (42),председателка на Националния фронт във Франция.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Democratic Party Political Blogs - Blog Catalog Blog Directory Politics Blogs - Blog Rankings Blog directory Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор.