четвъртък, февруари 23, 2012

Руските спецслужби разследват "менте оборудване" за АЕЦ "Козлодуй"


Винаги съм бил против строителството на АЕЦ "Белене".Надявам се след новите разкрития, повече никой и да не си помисля за такова нещо.Моля господата,които така пламенно се борят срещу шистовия газ,сега по същия начин да се обявят срещу проекта "Белене".
Следствената служба на Русия е започнала разследване на мащабни измами при производството на уреди и и агрегати за ядрени централи, действащи в Русия, но и в чужбина (в частност в България и Иран), съобщи информационната агенция "Росбалт".

Според версията на контраразузнаването (Федералната служба за сигурност или ФСБ) от 2007 г. оборудване се е произвеждало от по-евтина от предвиденото стомана, а разликата си поделяли ръководителите на няколко големи предприятия от руския ядрен отрасъл. Арестуван е директорът по снабдяването на машиностроителния завод "ЗиО-Подолск" Сергей Шутов. Контраразузнавачите издирват генералния директор на компанията "Атом-Индустрия" Дмитрий Голубев, който е подизпълнителят, от който тръгва проблемът.

Източници от руските спецслужби обясняват пред "Росбалт", че става дума за т.нар. тръбни дъски и дъна за подгреватели с високо налягане на АЕЦ "Козлодуй", за които се оказало, че са изработени от стомана с качества, които не отговаряли на технологичните изисквания и на условията по договора за поръчка. Само от доставката на 4 тръбни дъски (метален агрегат с формата на диск, през който минават тръби) незаконната печалба възлизала на 39 млн. рубли (около1 млн. евро).
В официално съобщение на пресслужбата на машиностроителния завод "ЗиО-Подолск" от 26 януари 2011 г. се казва, че 8 от въпросните подгреватели са изработени по поръчка на българската фирма "Атомтоплопроект", отговаряща за модернизация на системите за регенерация под високо налягане. Първите 4 агрегата са доставени през 2010 г., монтирани са на Шести блок и след успешни изпитания за въведени в експлоатация. Другите четири агрегата са за Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" и са изпратени за България в края на 2010 г. и началото на 2011 г., за да заменят подгревателите от колекторно-спирален тип. "Монтирането им на двата блока ще позволи да се увеличат надеждността и ефективността на АЕЦ "Козлодуй", се казва в съобщението.

Проектът присъства и на интернет сайта на базираната в София частна компания "Атомтоплопроект": "Разработване на документация и доставка на подгреватели високо налягане камерен тип (ПВН-К)-5,6 RD21,22,11,12W01 - АЕЦ "Козлодуй" блок №5 и блок №6." Според сайта управител е Михаил Иванович Батищев, а дружеството работи с АЕЦ "Козлодуй" повече от 10 години.

Пред репортер на "Росбалт" от фирмата "Атом-Индустрия" не коментират ситуацията до приключване на разследването, но уточняват, че "през 2010г. тези материали бяха разгледани от Следственото управление в Санкт-Петербург и се произнесоха против започването на дело, защото не е установено престъпление, но година по-късно Следствието все пак заведе такова дело. Не сме извършили нищо незаконно, правотата ни е потвърдена с решения на арбитражни съдилища."Вероятната афера в Русия се е разиграла след инцидента с Пети блок от 1 март 2006 г., когато 22 от 60 контролни пръти на руската ОКБ "Гидропресс" остават в горно положение при тест за аварийно изключване на реактора и предизвикват инцидент от втора категория, разкрит два месеца по-късно под натиска на медиите за повече обяснения.

Източникът на "Росбалт" посочва, че от 2007 г. "ЗиО-Подолск" е сключвала с ОАО "Атом-индустрия" редица договори за оборудване на обща стойност над 100 млн. рубли. "Тези заготовки след това са използвани за производство на оборудване, доставяно на най-големите АЕЦ в русия и други страни. (...) Но в последствие се е установило, че "Атом-Индустрия" доставя на изпълнителя "ЗиО-Подолск" тръбни дъски и дъна, изработени от закупена в Украйна евтина стомана, която после се отчитала като два пъти по-скъпа, а печалбата се поделяла между организаторите на аферата."

Човекът от ФСБ "отказва да съобщи дали това мошеничество се е отразило на качеството на агрегатите, доставяни в АЕЦ, както и за кои централи става дума, освен българската".

Следственото дело е организирано през 2011г. (за разхищаване на средства, отделени от държавата за закупуване на заготовки за оборудване, предназначено за АЕЦ). През декември миналата година са се очертали и конкретните заподозряни. Това са ръководителите на ОАО "Атом-Индустрия": генералният директор Дмитрий Голубев и търговският директор Олга Фьодорова, както и директорът по снабдяването ОАО "Машиностроителен завод "ЗиО-Подолск" Сергей Шутов, който "си затварял очите" за качеството на доставените материали.

В двете дружества са проведени обиски от ФСБ и - според източника на "Росбалт" - са иззети документи, свидетелстващи за кражбата на средства от ядрения отрасъл.

В офиса на "Атом-Индустрия" контрарузнаването открило т.нар. черно счетоводство, водено от финансовия директор Диана Дмитриево. От тях се виждало, че Шутов е получавал част от печалбата, получена от фирмата в аферата. С решение на московски съд от 27 декември той е арестуван и са му повдигнати четири обвинения за мошеничество в особено големи размери. Аналогични обвинения са повдигнати и на ръководителите на "Атом-Индустрия". Дмитрий Голубев се е скрил от следствието и ФСБ го издирва.

Какво представляват подгревателите

Това са апарати от камерен тип, имащи предимства пред старите подгреватели: по-малки размери, а следователно, иизискват и по-малко метал за изработване, удобство при обслужването и ремонта. Всички тези характеристики са обезпечени от нова, по-надеждна и ефективна конструкция от две части: водна камера и корпус. В корпусната част има 3727 U-образни тръби от стомата с високо съдържание на хром марка 08Х14МФ.
За пръв път апарат от камерен тип е разработен през 1993г. като прототип за такива агрегати, изработени за АЕЦ "Тянван" (Китай), "Бушер" (Иран), "Куданкулам" (Индия), "Пакш" (Унгария) както и за руските Ростовска, Калининска, Ленинградска-2 и Нововоронежска-2.

На снимката: Така изглежда един от осемте агрегата, монтирани в двата блока на АЕЦ "Козлодуй"
Източник: www.dnevnik.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Democratic Party Political Blogs - Blog Catalog Blog Directory Politics Blogs - Blog Rankings Blog directory Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор.