вторник, юни 09, 2009

С какво да запомним първото полувреме?


И така,изборите за европейски парламент отминаха.С какво ще ги запомним?
На първо място е новата форма за преливане на гласове от една политическа формация към друга.Според изявления на Синята коалиция това на практика се реализира като ДПС нареди на част от своите избиратели да гласуват за Лидер или за НДСВ.В скоби вметвам следното подобно явление: "По разпореждане на Районната прокуратура в Бургас разследващи полицаи са извършили претърсване в домовете на четирима жители на село Рудник, Бургаско, съобщиха от МВР в сряда. Съобщението е по повод изявление на коалиция "Лидер" – "Новото време" по-рано през деня, че работещи в поморийската мина "Черно море 2", собственост на бизнесмена Христо Ковачки, са били подложени на полицейски произвол, инспириран от определени политически сили.

На 5 юни в полицията е бил получен сигнал, че лица са предлагали назначаване на работа в мината в село Рудник срещу гласуване за кандидат от "Лидер", продължава съобщението. Веднага информацията е била докладвана на Районната прокуратура в Бургас, която е образувала досъдебно производство и е разпоредила проверка по случая."

От тези подозрения на десницата се вижда до каква степен Доган е овладял електората си,щом може да го накара да пусне бюлетина за съвсем нов и непознат политически субект.A за НДСВ какво да говорим - те са част от тройната коалиция.Учудвам се на тези,които си въобразяват,че царистите могат да изневерят на тандема ДПС-БСП и да преминат към ГЕРБ при формиране на следващото правителство.А и не е ясно дали ще преминат четирипроцентната бариера,защото за предстоящите избори Сокола ще има нужда от всеки глас.
На второ място е класическата форма за купуване на гласове.Тя е вече доста усъвършенствана и по тази причина е трудно уловима.Най-вероятно списъците,уговорките и плащането се правят извън полезрението на разни любопитни хора.Все пак на места имаше засичане на такива случаи.Това само показва колко много се е развила практиката.Когато министър Миков казва,че имало малко сигнали,той трябва да има предвид до какво съвършенство е изведена тази корупционна форма.Ето един случай: "От прокуратурата съобщиха, че за 24 часа са задържани няколко човека. Петър Петров от Пловдив е бил арестуван, защото у него са открити списъци с избиратели от ромския кв. "Столипиново". Той е обещавал по 30 лв., за да гласуват за определена партия. "Предполагам,че за bg народно събрание купуването ще е още по-масово,защото тук залогът е по-пряко свързан с властта.
На трето място е представянето на Синята коалиция.Въпреки всички спънки по регистрацията в ЦИКЕП,те постигнаха един доста добър резултат.Може би съдебните проблеми даже им помогнаха.Защо казвам,че резултатът е доста добър?Ами,защото правителството на Иван Костов се провали в областта на приватизацията и затова СДС стоя 8 години в опозиция.Изглежда част от избирателите са се завърнали към синята идея и са решили да дадат нов кредит на доверие.Вероятно се надяват,че с изминалите немалко години нещата в редиците на старата десница са се променили.
Засега толкова.Предстои второто полувреме.
А на снимката се вижда как избиратели отиват за гъби.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Democratic Party Political Blogs - Blog Catalog Blog Directory Politics Blogs - Blog Rankings Blog directory Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор.