сряда, юни 24, 2009

Нежната българска и зелената иранска революция


Случвашото се в Иран е направо ужасно.Но то не трябва да ни учудва като се има предвид същността на тамошния режим.На видеолентата долу отляво можеш да видиш впечатляващи картини.Наричат протестното движение в Иран "зелената революция" по цвета на кандидатa за президент Мир Хюсеин Мусави.
Вижте по-надолу декларацията на Синята коалиция относно липсата на официална българска реакция по повод случващото се в Иран.Тя е доста добра стига да е искренна.Обаче се съмнявам.
"Синята коалиция е възмутена от липсата на ясна позиция от страна на българското правителство за събитията в Иран.

Повечето страни членки на Европейския съюз като Германия, Франция, Великобритания, Испания, Полша, и много други, както и генералният секретар на ООН Бан Ки Мун вече осъдиха насилието над мирните ирански граждани. В същото време България мълчи.

Събота вечер пред очите на цял свят издъхна едно младо и красиво иранско момиче. Издъхна в ръцете на баща си, който не преставаше да се кае и, да я призовава «Не се страхувай, дъще! Остани при мен, Неда!». Неда беше, застреляна от снайперист на силите за сигурност на техеранския режим. Отиде си пред очите ни и ни остави безмълвни, покъртени, разярени.

Режимът на аятоласите убива, а нашето Министерство на външните работи мълчи. От името на стотици хиляди възмутени симпатизанти на синята идея и български граждани, за които е скъпа каузата на свободата, Синята коалиция настоява гласът на България да се чуе ясно в защита на човешките права на иранците, въстанали срещу диктатурата."

Аз следя развитието на конфликта от самото му начало.От първия ден след изборите за президент властите смазват със сила протестите срещу извършените фалшификации.Ако желаеш да имаш ясна представа какво става в Иран отиваш на сайта: twitter.com Регистрираш се и в рубриката долу отдясно: Trending Topics кликваш: iranelection.Там най-напред излезе видеозаписа на случилото се с Неда,заснет от друг демонстрант с GSM апарат.
Същото можеше да се случи и с българската нежна революция ако през м. юни,1990 г. Желю Желев не беше признал изборите за законни.Само като си спомня колко надъхани и агресивни бяха тогава милиционерите и техните началници,и нямам никакво съмнение по въпроса.А те май и на 14 януари тази година попрекалиха с усърдието при разгонването на митинга пред Народното събрание.Струва ми се,че употребиха несъразмерна сила.
На снимкaтa се вижда красивият лик на загиналото момиче.Прилича на българка.Изглежда е вярна теорията,че българите са от арийски произход като персите.Бог да го прости!Нека отиде в един по-добър свят!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Democratic Party Political Blogs - Blog Catalog Blog Directory Politics Blogs - Blog Rankings Blog directory Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор.