четвъртък, юни 18, 2009

Политически измерения на икономическата криза


Стана ми много смешно като прочетох в един столичен вестник статията на Методи Методиев от Института за пазарна икономика.Той казва,че в никакъв случай не трябва да се притесняваме от факта,че сме в рецесия.Според него ще излезем по-сухи от другите.А дали е така?Безработицата се увеличава.Цените на недвижимите имоти падат и се очаква да слезнат надолу с още 25%-30%.Износът драстично намаля.Отказваме уискито,минаваме на домашна.Според Европейската централна банка(ЕЦБ) рецесията е опасна за банките и ако се проточи,може да се стигне до нова криза в банковия сектор през 2010 г.На широката публика не е много известно,обаче през м. септември,2008 г.,когато фалира голямата американска банка "Леман Брадърс",светът беше изправен пред финансов Армагедон.
Има и позитивни моменти.От началото на годината борсите в Индия и Китай растат и в момента на Уолстрийт се е настанил дух на надежда като от м. март насам курсът на акциите бавно пълзи нагоре.Това се дължи основно на Китай,който приложи един успешен стимулиращ пакет от $600 милиарда за икономиката.Те субсидират износа и поддържат стабилен курс на юана спрямо щатския долар.Така избягнаха разрастването на безработицата.Но Китай не е способен да издърпа световната икономика,чийто основен двигател е САЩ.А подпомагането от държавата на износа неминуемо ще се отрази на качеството на изделията.
От всичко изброено най-страшното за обикновенните хора е безработицата.Тя вече се усеща осезателно.За съжаление не можем да бъдем оптимисти.Засега предприятията задържат процеса на съкращения като преминават на половин работен ден или като пускат работниците в неплатен отпуск.Но това не може да продължава до безкрайност.Ние нямаме право да печатаме пари.Нямаме и огромния валутен резерв на Китай,който е в размер на два трилиона щатски долара.Нито пък имаме природни ресурси като Русия.Това означава,че можем да разчитаме само на сивото си клетъчно вещество,т.е. на ума си.А има ли достатъчно такова вещество в главите на нашите политици?Засега не се забелязва.Липсва антикризисна програма,а данъците се вдигат.Тук може да се посочи увеличението на данъчната оценка на недвижимите имоти и вдигането на акцизите на алкохола и цигарите.Както каза един депутат от ДПС-от втората половина на тази година няма да пушите.А може би иска да каже,че от първата половина на следващата година нататък няма да ядем.На практика това показва,че българската държава не желае да поеме своята част от бремето на кризата.Тя го стоварва най-безцеремонно върху главите на изпосталелите финансово граждани.Някои от мерките предлагани от опозицията като демонополизация на здравната каса, намаляване на осигурителната тежест с поне 10 % и отпадането на данъка върху дивидентите представляват чисто ласкаене на бизнеса и не са много състоятелни.Има отлив от България на чуждестранните инвеститори не защото осигуровките са високи,а защото е такава световната конюнктура.Какви са мерките за справяне с кризата,които трябва да се вземат?
На първо място това е изкореняване на корупцията,ширеща се по високите етажи на властта.За целта е необходимо да бъде отстранена от управлението Тройната коалиция - БСП,ДПС,НДСВ.Само така ще се отпушат спрените субсидии от Европейския съюз и ще се прекъсне връзката държава-организирана престъпност.
На второ място е приемането на стимулиращ пакет за икономиката.Трябва да се даде държавна гаранция за кредитите на предприятията за закупуване на материали и оборудване срещу условието да представят доказателства за осигурен пазар за произвежданите изделия.Дори и износните цени да са ниски.
На трето място е поемането от държавата за период от две години на изплащането на лихвите по ипотечните кредити на хората изпаднали в състояние на безработица след 01 октомври 2008 г.А ипотеката трябва да е направена преди 01 октомври 2008 г.
На четвърто място е намаляването на ДДС върху основните хранителни продукти - хляб,месо и мляко.Тази мярка трябва да се предприеме ако безработицата достигне 15%.При такава голяма безработица търговците щат не щат ще намалят цените,защото няма да има търсене.
Някой ще попита: А отъде ще се вземат пари за всичките тия работи?Много просто - от изкореняването на корупцията във властта.Хазната може много бързо да се напълни.Още повече,че в момента не е съвсем празна.
Това е всичко.И Бог да ни пази!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Democratic Party Political Blogs - Blog Catalog Blog Directory Politics Blogs - Blog Rankings Blog directory Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор.