понеделник, януари 04, 2010

За искреното милосърдие


Във времена на криза сме.Все повече хора не успяват да се справят с ежедневните си нужди от храна и подслон.Правителствата по света изляха милиарди в банковата система,за да избегнат финансовия Армагедон.Но краят на проблемите още не се вижда. В Гърция държавният дълг стигна 300 млрд. евро.След пет години страните в Европейския съюз може да дължат толкова,колкото произвеждат за една година.
На фона на всичко това медиите ни заляха с реклами за "Българската Коледа".Това е благотворителна инициатива под патронажа на президента Първанов.Пращаш едно есемесче или си купуваш картичка и ти олеква на душата.Малко хора се замислят,че вече са дали достатъчно пари с данъците си, но тези пари не достигат до страдащите.
А в повечето европейски държави благотворителността е поверена в ръцете на църквата.И тук искам да отбележа,че една много важна и хубава новина остана в периферията на информационния поток - то май в България винаги така се случва.Тя е следната:
"За Коледа църквата в Търговище ще нахрани повече от 70 бездомници. За щастие, това е милосърдие, което се случва не само по празниците. В продължение на 14 години без прекъсване към местния храм "Свети Иван Рилски" работи социална трапезария за бедни.Тук всеки има своята история. Болни, хора без покрив, загубили близките си. Всички обаче знаят какво е с дни да си гладен.
Когато отваря врати, трапезарията храни само 20 души. Сега са три пъти повече.
"Ние трябва да се грижим за гладните, за болните, за нещастните. Тези нещастници които се хранят в нашата трапезария са хора, забравени от своите близки. Хора, които спят в изоставени бараки, жилища, под мостовете", каза отец Славчо Проданов.
Парите за храната на бедните са дарение от местни бизнесмени. "/край на цитата от Булфакс/
Ето така трябва да бъде във всички български градове.За целта е необходимо
висшето ни духовенство начело с патриарха на Българската православна църква да вземе съответното решение.Чудя се защо това не е направено досега?А може и да не е толкова чудно."В БПЦ и в Светия синод има агенти на ДС, но ми е трудно да определя бройката” – твърди Евгени Димитров, зам.-председател на закритата “комисия Андреев”.
А да се определи кой има нужда да бъде нахранен не е никак трудно.Щом няма покрив над главата си значи човекът не може сам да се погрижи за себе си.Много правилно са преценили в Търговище какъв да бъде критерият.

2 коментара:

  1. SMS-те са опорочени не само у нас, но ти си прав за данъците те трябва да издържат нуждаещите се които с всеки изминал ден стават все повече. В моменти на криза можем да открием до колко сме човеци. Моят призив е всеки според възможностите си да подпомага поне по един човек - така ще преборим заедно кризата, нихилизма и нравствения упадък на нацята.

    ОтговорИзтриване
  2. Емо,
    Аз подпомагам един човек според възможностите си и като тебе призовавам и другите да го правят.Но ролята на църквата да се грижи за страдащите в повечето европейски държави е много важна - може би най-важната.Даже в някои от тези държави тази и роля е институционализирана.А в България като цяло изобщо не я виждам.И според мен това не е случайно.

    ОтговорИзтриване

Democratic Party Political Blogs - Blog Catalog Blog Directory Politics Blogs - Blog Rankings Blog directory Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор.