вторник, януари 26, 2010

Кога ще ги стигнем американците?


Преди време казах,че така наречената "политическа класа" отдавна се е откъснала от реалния живот.И народните избраници не закъсняха да потвърдят тези мои думи.Хората,желаещи да организират митинг,ще трябва да уведомят кмета за това три дни по-рано.Досега срокът беше 48 часа.Това приеха депутатите с окончателното гласуване на промените в закона за митингите и протестите.В текстовете се предлагаше да отпадне забраната да се провеждат шествия в часовете от 22 до 6 часа.В крайна сметка обаче ветото остана.Не бе прието и друго предложение - да отпадне ограничителната зона за протести около НС.Тя остава както пред Народното събрание,така и пред МС,военни обекти и съдилища.Ето това се казва войнстваща милиционерщина.Но най-скандалното е,че промените са били приети с гласовете на всички парламентарни групи.
Така е,защото повечето хора в парламента са били част от червената номенклатура и с умиление си спомнят за татовото време.Тогава никой не смееше да им каже две.Няма значение,че не можеше да се пътува зад граница,че за апартамент се чакаше 10 години,а за лека кола 5 години.Даже за цветен телевизор трябваше да се редиш на денонощна опашка и ако си късметлия да те огрее.Банани и портокали се появяваха в магазините само за Нова година,а за тези,които много питаха,си имаше органи на реда.
Лошо е,че и много обикновени хора изпитват носталгия по онова време.Младите,защото няма как да го помнят,а по-старите,защото така им отърва.На тях им се иска да вярват,че са направили нещо,когато са били млади.
А може ли някой да ми каже от какво се препитават хората в щата Тексас?Всеки ще каже: от петролните кладенци и от месодайното говедовъдство.Да,наистина е било така,но преди 20 години.Защото петролните кладенци започнаха да пресъхват,а сушата мори животните. Не че каубоите са изчезнали - само дето са се преориентирали.Сега те получават солидни суми във вид на наем за това,че допускат на своите земи построяването на вятърни турбини.Така например един от петролните крале на Тексас, милиардерът T. Boone Pickens постави началото на милиардна инвестиция във вятърен парк в Тексас. За момента това е най-мащабното начинание в света в бранша – планирано е инсталирането на общо 2700 вятърни турбини. Капацитетът на ветрения парк ще бъде 4 000 MW, като първите 600 турбини, на цена от 2 млн. $ всяка, вече са поръчани в General Electric и ще генерират общо 1 000 MW електроенергия. Цялата инвестиция се очаква да бъде реализирана до 2015 г.Но и към момента САЩ е световен лидер във вятърната енергетика.Вятърните паркове на Тексас и Южна Дакота са в състояние да задоволят електропотреблението на САЩ.
Вместо да запретнат ръкави и да започнат да работят за благото на народа,нашите "държавници" се опитват да ни върнат в епохата на милиционер социализма(наречен така от Георги Марков).По този начин дистанцията във времето между България и САЩ се увеличава вместо да намалява.
Затова моят извод е,че американците ще ги стигнем,когато вятърът на промяната измете цялата ни сегашна т.нар. "политическа класа"!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Democratic Party Political Blogs - Blog Catalog Blog Directory Politics Blogs - Blog Rankings Blog directory Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор.