четвъртък, февруари 11, 2010

Зад борда...


Днес министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов заяви пред журналисти в Стара Загора,че временно се отлага реформата в пенсионната система в частта й за пенсионната възраст и осигурителния стаж.Остава неясно обаче с колко точно се отлага реформата при положение, че нейният старт и без това бе планиран едва за 2012 година.
Под натиска на МВФ заедно с валутния борд бе приета и точковата система за пенсиониране.Това стана при правителството на Иван Костов.Имам един познат,на който не му достигат 6 точки,а е на 59 години.Ако не беше точковата система щеше да има право да се пенсионира.На тези години не може никъде да си намери работа и,за да се прехранва,продава недвижимите си имоти.Миналият месец продаде последните 13 декара от селскостопанската земя,която притежаваше.Вече не му остана нищо за продан.Една позната на възраст около 55 години,също безработна,преживява с парите,които изпраща синът й от чужбина.А колко хора,които аз не познавам,са в това положение?Май че никак не са малко.Те са,така да се каже,окончателно изхвърлени вън от системата и държавата ги е оставила да се оправят сами като бездомните в Хаити.Ето това се крие зад лъскавата фасада на валутния борд в България.
Забелязал съм,че балканските народи много лесно изпадат в крайности.Така например гърците се превърнаха в едни разглезени от държавата и вечно хленчещи за пари деца,а българите - в потиснати хора с напълно потъпкани права.И двете страни не могат да намерят златното сечение,при което и бюджетният дефицит е поносим,и широки слоеве от населението не са оставени на произвола на съдбата.У нас е така,защото е много по-лесно да вземеш от обикновения човек,отколкото от олигарха,който поддържа солидни връзки с т.нар. "политическа класа".Даже напротив - българската държава дава на олигарха чрез заменки на гори,намаляване на осигуровките на работниците и др.За ширещата се корупция няма какво да говорим.После на всичкото отгоре казват,че нямало пари за пенсии!
Хубаво е предложението да бъде приложена и тук
пенсионната реформа в Чили през 1981 г. При нея работниците са задължени да внасят минимум 10% от заплатата си в пенсионни фондове при новата капиталова система. Осигуровките на тези,които избират да останат в обществената социално-осигурителната система,представляват средно 24,4% от заплатата. При преминаване към новата система осигурените лица получават бонове за признаване на натрупаните пенсионни права до момента, в който са се осигурявали в старата обществено-осигурителна система. Държавата поема задължението да изплаща натрупаните пенсионни права под формата на частична пенсия при настъпване на нормативно-определената възраст за пенсиониране. Ако някое лице иска да се пенсионира по-рано, може да продаде тези бонове на вторичния пазар.И най-важното е,че работниците могат да се пенсионират на каквато възраст желаят при новата система. Когато се пенсионират по-рано от нормативно определената възраст, трябва да бъдат изпълнени някои изисквания, свързани с размера на получаваната пенсия – пенсията да бъде минимум 50% от средната брутна заплата на лицето за последните 10 години и да се равнява на минимум 110% от гарантираната минимална пенсия от държавата.
И се питам какво пречи това да бъде направено веднага и в България?Едно към едно както е в Чили.Защото на изпадналите зад борда,пари за хляб им трябват днес,а не през 2013 година.



1 коментар:

  1. Хубаво е предложението да бъде приложена и тук пенсионната реформа в Чили през 1981 г. _---------
    Te togawa w Чили управляваше Пиночет. Къде е нашият Пиночет?

    ОтговорИзтриване

Democratic Party Political Blogs - Blog Catalog Blog Directory Politics Blogs - Blog Rankings Blog directory Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор.