петък, юни 18, 2010

60 лева данък "Телевизор"



Финансистът Джордж Сорос заяви вчера,че Европа няма да избегне нова рецесия през 2011 г., в резултат на която Старият континент го очаква стагнация в продължение на няколко години. Факторите, които ще предизвикат рецесията, са политически решения в предходните години, довели до "низходяща спирала" в икономиката. Даже можело да се стигне до разпадане на Европейския съюз.

По думите на Сорос, отсъствието на механизъм за излизане на отделни страни от еврозоната се явява "фаталната слабост" на валутния съюз.Най-яркият пример за това е Гърция, която почти банкрутира и в резултат на това еврото се срина.

Финансистът, също така, обвини Германия в неадекватни критерии при разпределянето на новосъздадения 750-милиарден фонд за помощ на закъсали страни като Гърция. В частност, Сорос отбелязва безсмислието на условия като липсата на търговски дефицит и висока норма на данъчна събираемост.

Според него, точно в това се състои опасността в настоящата ситуация - не трябва да се изисква баланасиран бюджет и висока данъчна събираемост в момент на дисбалансирана банкова система, тъй като това допълнително ще натовари бюджета на съответната държава, което ще я тласне към продължителна и дълбока рецесия.

Самата Германия преживява кризата сравнително леко, като поевтиняването на еврото спрямо щатския долар и другите основни световни валути се явява полезно за експорта на германската икономика, счита Сорос. Германия ще ухае на рози, когато останалата част от Европа заради низходящата икономическа спирала се гмурне в периода на рецесия и стагнация, прогнозира Сорос, като добавя: Европа я чакат нелеки времена заради опасността от социално напрежение, предизвикано от всеобщото недоволство от намаляване на жизнения стандарт, ръста на безработицата и инфлацията.
Още миналата есен в постинга ми "Разнасяме пици всякакви" и аз казах,че балансираният бюджет е плод на една тотално сбъркана философия.Нашите управляващи трябва да разберат,че в тези трудни времена всеки играе за себе си.Берлускони си гледа Италия,а германците знаят само да викат: "Sparen,sparen...!(Спестявай,спестявай...!).Не бива да се допуска вдигане на съществуващите данъци или въвеждане на нови такива от рода на данък "Телевизор"(това пък коя "умна" глава успя да го измисли?). За едно домакинство,в което единият е на минимална работна заплата,а другият безработен,5 лева на месец са страшно много пари.

В същото време е недопустимо да се правят излишни харчове за нова спортна зала,български Лувър и военни хеликоптери!

Изобщо,пълна липса на креативност и творчески подход в икономическия екип на правителството и гравитиращите около него "експерти".Мисля,че за да се случат жизнено необходимите реформи трябва да бъдат поканени специалисти като доц. Боян Дуранкев,проф. Димитър Иванов и автора на блога: krizata.blog.bg

A на финансовите "гуру" от разните институти за пазарни икономики,центрове за либерални стратегии,инициативи "Macro Watch" и тям подобни,бих препоръчал да се занимават повече с борсова търговия и колкото се може по-малко с икономическото развитие на България.Може пък на попрището на международните финансови пазари да имат по-голям успех.

Да не говорим за веселяка-министър Dyank-off!Той оня ден обяви,че "България се доближава до излизане от кризата"???


1 коментар:

  1. :))
    Този - последния много си ротиворечи-февруари бяхме излезли от кризата, май има проблеми с паметта.

    ОтговорИзтриване

Democratic Party Political Blogs - Blog Catalog Blog Directory Politics Blogs - Blog Rankings Blog directory Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор.