петък, юни 04, 2010

Ханке: Не бързайте да приемате еврото


Не че се хваля,ама Стив Ханке повтаря казаното от мен в постинга ми от 3-ти април,2010 г: "Закъде сме се разбързали?".По това време еврото още не се беше сринало,а голямата криза в Гърция беше в ембрионален стадий.

Естония, Литва и България не трябва да бързат да приемат единната европейска валута, предвид сътресенията в еврозоната и ограничените благоприятни ефекти от търсената промяна.

Това посъветва вчера бащата на валутния борд проф. Стив Ханке пред "Блумбърг", цитиран от БГНЕС. Единствените три източноевропейски икономики с валутен борд биха постъпили по-добре, ако се съсредоточат върху подобряването на конкуретноспособността, отколкото да приемат еврото, смята Ханке, който е преподавател в университета "Джон Хопкинс" и старши сътрудник в института "Катон" във Вашингтон. Валутният борд изисква парите в обръщение да са равни на чуждестранни валутни резерви при фиксиран обменен курс.

"Не виждам никакъв проблем еврото да бъде прието в тези три страни с валутен борд, но не виждам и причина да се бърза с това", заяви Ханке. Технологичните ползи от това решение ще бъдат много малки или никакви и може да бъдат постигнати, ако валутните бордове бъдат направени по-ортодоксални и по-стриктни, отколкото са в момента, каза още прочутият икономист.

Предложенията му служат като основа за валутния борд в Естония, приет през 1992 г., следвана от Литва през 1994 г. и България през 1997 г. Миналия месец Европейската комисия (ЕК) прие кандидатурата на Естония да се присъедини към еврозоната през януари догодина. Литва се стреми към тази цел през 2014 г.

Естония и Литва се присъединиха към механизма ERM-2 - двугодишна приемна стая преди въвеждането на единната европейска валута. Това стана след приемането на страните в ЕС през 2004 г.

България е готова да кандидатства за влизане в ERM-2 следващата година, убеден бе на 26 май вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков.
Щеше да е хубаво ако Стив Ханке бе направил това изявление през есента на миналата година - преди да бъде приет българския бюджет 2010,за да охлади навреме страстите на нашия велик финансист No.1.(С. Дянков).Както аз се опитах да направя с ред материали,между които и този от 3-ти октомври,2009 г.: "Валтер брани Сараево".В него писах,че България ще влезе в еврозоната най-рано през 2015 г.Лошото е,че тогава псевдо-икономистите от кръга около фондация "Отворено общество" в един глас пригласяха на въпросния Дянков как българите трябва да бъдат пришпорени,за да се приеме еврото през 2011 г.И,че това трябвало да е основната цел на нацията през следващите години.Ха-ха-ха ...
Тия неща не бива да се забравят!Защото са свързани с оцеляването на всеки един българин и на България като цяло!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Democratic Party Political Blogs - Blog Catalog Blog Directory Politics Blogs - Blog Rankings Blog directory Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор.