неделя, септември 26, 2010

Едуард Баладюр: ЕС е обречен на провал


ЕС като регионална организация е обречен на провал, смята бившият френски премиер Едуард Баладюр, който е известен като поддръжник на процеса на евроинтеграция, пише френският вестник „Монд”.
По думите му ЕС се оказа под заплаха заради разширяването, решението за което е било взето „доста прибързано”. „27 държави имат доста различни социални и юридически системи... Носим товара на разширяването, решението за което беше взето твърде прибързано”,смята той и още казва,че не вижда как пълната свобода на придвижването ще може да влезе в сила през 2013 г.Баладюр има арменски произход, роден в Измир, Турция. През 1993 става министър-председател на Франция и решава да се кандидатира за президентските избори през 1995 година, където остава на трето място след Жак Ширак и кандидата на социалистите Лионел Жоспен. След като Ширак печели изборите,политичееската кариера на Баладюр тръгва надолу.
Всичките 61 коментара по темата във френския вестник "Поан" подкрепят Едуард Баладюр.Ето някои от тях:
" Christian 95: Повече от всякога е необходимо да се върнем към Европа на 15-те,за да могат държавите да възстановят контрола по границите си.
fulvio13: Напълно съм съгласен.Технократите форсираха интегрирането на държави,които нямат никаква работа в Европейския съюз.Тази Европа не може да функционира,трябва да се създаде отново едно твърдо ядро и да се излезе от тоя механизъм.
LA FENICE: Вие сте напълно прав,Г-н Министър-председател.Много бързото разширяване на Европа беше една голяма магария.Трябваше да се изчака бившите комунистически държави да си подредят къщите и френско-германската ос да се консолидира още заедно с държавите от Бенелюкс,и да се изиска от Англия да участва изцяло - т.е. да се присъедини към Еврозоната.В действителност Европа бавно се разяжда от една алчна,педантична и разточителна бюрокрация.
holala: Всеки може да види,че еврото има различна покупателна способност от една държава в друга.Различна е и минимална заплата,и много други неща.Набутахме се в калта.
NEZAHUATLCOYOTL: Дори без да сме експерти се страхувахме много,когато в Европа влязоха: първо Гърция,а после Румъния и България с всичките си мафии.Между впрочем балтийските държави са много симпатични,но икономическата им активност е на светлинни години от френската.За пръв път ходих в Талин през 1997 г. с автомобил и видях самата пустиня,макар че градът имаше някои забележителности.През 1999 г. във Вилнюс хотелите бяха от съветски тип,но с претенции за лукс по-голям от западния.
Докато не се споеше окончателно първоначалното ядро(има се предвид Германия,Франция,Англия и Бенелюкс - б.пр.),трябваше да си стоим на това ниво и да сключим справедливи договори с горепосочените държави,в които да се посочи изпълнението на конкретни задачи преди да станем партньори.
Г-н Баладюр има ясен поглед за нещата.Въобще не съм евроскептик и съм обиколил повече от 80% от Европа с автомобил."/край на цитатите/
Присъединявам се към мненията изказани в тези коментари.Мога само да добавя кои по-точно трябваше да са най-важните конкретни задачи преди да приемат България в ЕС:
1. Пълна конституционна реформа на съдебната система.
2. Свеждане до поносими размери на организираната престъпност.
3. Премахване на олигархичния модел на управление чрез въвеждане на задължително гласуване и много строги санкции за купуването на гласове.
P.S. Преводът от френски е мой,а на снимката виждате как влязохме в Европа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Democratic Party Political Blogs - Blog Catalog Blog Directory Politics Blogs - Blog Rankings Blog directory Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор.