понеделник, септември 27, 2010

Въртене в омагьосан кръг


В материала ми от 23.08.2009 г. "Разтягането на локуми като професия" писах как да се реши ромският въпрос и,че той трябва да е един от приоритетите на новото правителството.Но вече е ясно,че от това няма интерес нито една българска партия,защото явно разчитат основно на купуването на цигански гласове.Нямат интерес и ромските организации(разбирай циганските барони - б.а.),при които отиват тлъстите субсидии от ЕС за интеграцията на ромите в българското общество.Колкото по-дълго продължава прословутата интеграция(т.е. не се случва),толкова по-добре за тях.Апропо,какво стана с Избирателния кодекс,който по думите на вицепремиера Цветан Цветанов щеше да е готов и приет най-късно до края на 2009 г.?Май го пишеше и в предизборната програма на ГЕРБ?
И така,година и два месеца по-късно се стигна до следната ситуация:
Над 200 души се събраха на 25.09.2010 на антиромски протест в центъра на столицата. Хората преминаха със скандирания по софийските улици.
Шествието, в което главни действащи лица бяха активисти на националистически движения започна със скандирания "България, събуди се!". По думите на протестиращите причината да излязат по улиците е нарастващата ромска престъпност.

Площад "Гарибалди" беше първата спирка по пътя на антиромското шествие. То продължи по централните столични булеварди и стигна до храм-паметник "Свети Александър Невски". Там протестиращите почетоха с минута мълчание жертвите на ромски нападения.

"Има едно становище, че ако един проблем не започне да се разрешава, когато вече е наболял, тогава той все повече ще се задълбочава, все по-трудно ще става разрешаването му”, коментира Валентин Малчев.

"Ние имаме повече задължения - плащаме си данъците, нормално поведение имаме - докато те имат повече права”, смята Мария Борисова.

Напрежението между роми и българи се засилва

и ако не се вземат спешни мерки, то може да прерасне в тежък конфликт. Това е мнението на анализатори и от двете етнически групи. Има опасност някои политически формации да се възползват от нагнетяването на напрежението между ромите и българите, особено в условията на наближаващите избори, смята ромският анализатор Румян Русинов.

"Такава опасност не трябва да се подценява. Защото Атака даде един „успешен" модел, че когато противопоставиш една общност на друга, това може да те качи на парламентарния кораб, на кораба на властта. Има някои неща, с които политиците не трябва да си играят. И това е едно от тях. Да се насъскват едни групи на обществото срещу други. Това е изключително опасна игра и това може да подпали чергата на България”, смята Русинов.

Според социалния антрополог Харалан Александров антиромските протести са провокирани и от депортирането на българските роми от Франция.

"Очевидният провал на интеграцията във Франция доведе до насърчаване на радикални действия и протести в България. Общо взето винаги така става у нас, когато някой се провали в Европа ние се превъжбуждаме, разтревожваме и свръх реагираме”, коментира Александров.

Експертите смятат, че ако държавата и обществото не намери подход за интеграция на ромите, най-вече чрез образованието, напрежението може да ескалира до краен предел.

"Никой не е щастлив с това, което се случва и се забелязва засилване на взаимното нещастие. Забелязва се засилване към това нещо, което се нарича „сизмогенеза” - едната група става по-агресивна и по-шумна, другата отговаря по същия начин. Това е пътят към конфликт”, допълва социалният антрополог.

Президентът Георги Първанов, заяви че когато от парламента се чуват тежки думи,

няма как и на улицата, и в училището, и на други публични места да не чуваме такива и да не виждаме подобни действия. Държавният глава коментира антиромските настроения в Добрич, където беше за празника на града. Според него решенията не трябва да се търсят за една или друга етническа група, а за различните социални общности.

"Най-лошото би било, ако се опитаме да етнизираме социалната политика, защото ние в момента коментираме под натиска на международните събития изгонените български и румънски роми от Франция, но нека да не забравяме че има около 1 млн. българи, които отдавна са в чужбина и, които са там, ако трябва да перифразирам един литературен герой - не са от добро, а са за добро, те са отишли там, за да си изкарат прехраната. Те също трябва да бъдат социализирани, трябва да бъдат интегрирани в обществото”, заяви Георги Първанов.
Както виждате,мнения много.И как хубаво на техния фон изпъква това на (П)резидента Гоце Първанов.Глупост до глупост,ама нейсе!То по кой ли проблем не е било така?

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Democratic Party Political Blogs - Blog Catalog Blog Directory Politics Blogs - Blog Rankings Blog directory Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор.