понеделник, декември 13, 2010

Станишев е виновен!


Май че познах!Който не вярва да прочете материала ми от 14-ти октомври,2009 г. "Малка държава - малки хора".Той третира боклуците около нас и някои други теми.
А вероятността в обозримото бъдеще София да има завод за преработване на отпадъци става все по-малка. Това пролича от реакцията на европейските институции, а и от думите на премиера Бойко Борисов.

Премиерът призна пред депутатите в петък(10-ти декември 2010 г.),че Брюксел може и да не отпусне очакваните милиони евро за завода за боклук на София. "Понеже това е най-скъпият завод, те (Европейската комисия) казват "не може да си направите най-скъпия завод в Европа, защото сте най-бедни."

185 млн. евро са много пари и за тях сега", обяви премиерът в отговор на питане на депутати от БСП. Предпоследно заводът трябваше да е готов в края на 2012 г., до когато горе-долу ще стигне свободното място в депото в Суходол.

Междувременно експерт от Европейската комисия, запознат с темата, заяви, че проектът е рисков и комисията не е доволна от провеждането на търга за строител на завода. Според експерта, който пожела да запази анонимност, проблем ще има и с технологията за рециклиране на отпадъците, която не отговаря на европейските екологични стандарти. Процентът на рециклирани отпадъци, предвидени в проекта,също не бил задоволителен,каза той.

Преди седмица пред "Нова телевизия" Борисов за първи път призна, че Европейската комисия иска да се намали цената. Декларира обаче, че това нямало да доведе до забавяне на строителството. По това време Европейската комисия е изпратила писмо, в което е поставила нови искания към България относно инсталацията за преработка на отпадъците на София.

"Поискали сме да се направи нова оценка на възможните технологии за завода, както и да се намали цената", каза Тон ван Лийроп, говорител на комисаря по регионалното развитие Йоханес Хан. Лийроп припомни, че Европейската комисия реши да раздели проекта за цялата система за третиране на боклука на две.

Първата част включва съоръженията за компостиране на зелените и битовите отпадъците и депо за боклуците, които не могат да се преработят, а втората част е заводът.

Проектът ще се преработва в частта за оползотворяването на горивните отпадъци от "Топлофикация - София", каза вчера зам.-кметът по екология Мария Бояджийска. Така ще намалим оперативните разходи на самия завод, смята тя.

Според Бояджийска в писмото от Брюксел няма искане за намаляване на цената на завода и няма вариант ЕК да не отпусне средства за проекта.

За изграждането на завода тази година беше избран консорциум между българската компания "Станилов" и германската "Хайлит" с предложената от тях цена от 209 млн. лв.

София все още не се е справила с транспортирането на гниещите бали с отпадъци - по различни площадки в града все още има 144 хил. тона опакован боклук. Наскоро Столичният общински съвет гласува да бъдат отпуснати около 650 хил. лв. за депонирането на 20 хил. тона от тях в Севлиево, още 600 хил. лв. общината ще плати за транспортирането на балите. Цялата сага с "разселването на балите" през последните пет години ще струва на софиянци 99 млн. лв.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Democratic Party Political Blogs - Blog Catalog Blog Directory Politics Blogs - Blog Rankings Blog directory Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор.