понеделник, юли 11, 2011

Кой кой е в Синята коалиция(IV-та част)





Предлагам на вниманието ви материал на Ива Рудникова, отпечатан във в. "Капитал" на 23 септември 1996 година.Статията е посветена на приема,с който тогавашният кандидат за президент от СДС Петър Стоянов стартира кампанията си за набиране на средства. Eто текста: "На 16 септември факс машината на пресцентъра на Петър Стоянов сигурно е прегряла от депешите до столичните редакции за срещата на кандидат-президента с бизнесмени.

Случайно или не, в прессъобщението беше сгрешен адресът на ресторант "Олимп" – вместо на улица "Черковна" репортерите бяха упътени към "Кърниградска", на около 5 км от действителното място.

Служители от щаба на г-н Стоянов цял следобед любезно отклоняваха телефонния въпрос кои по-популярни бизнесмени са сред поканените.

Точно в 20 часа пред заведението на бившата ул."Паун Грозданов" в очакване на фаворита си бяха строени депутатът от СДС Марио Тагарински, неуморно жестикулиращият "син" бизнесмен Любомир Павлов (комуто Петьо Блъсков възвърна прякора "Пъпката"), председателят на Столичния общински съвет и шеф на предизборния екип на Петър Стоянов – Евгений Бакърджиев,плюс негови колеги от пресслужбата.И репортери.

Кандидатът за държавен глава слезе от елегантен мерцедес, придружен от съпругата си Антонина. Те бяха посрещнати и от собственика на "Олимп" Славчо. После всички вкупом се запътиха към сепаретата. Представителите на медиите с камери и фотоапарати бяха допуснати за кратък престой в сумрака, колкото да документират светския шум и словото на г-н Стоянов. Останалите репортери бяха помолени да останат във фоайето на кръчмата. Междувременно гостите пристигаха. Шарената върволица бизнесмени с влизането си подаваха поканите на едър мъж, който диктуваше имената на секретарката на Иван Костов. Младата дама ги записваше в не особено прецизен списък, защото примерно с поканата на Елена Вълчева от "Плюс-минус" влезе нейна колежка.

Със сигурност обаче на партито присъстваха шефът на МЗПК "Европа" Румен Георгиев (бивш депутат от БСП, настоящ сват на Нора Ананиева), бившият финансов министър Стоян Александров, Момчил Андреев – председател на Пощенска банка, Георги Найденов – Тексимбанк, шефът на БСК Божидар Данев, Емил Кюлев – шеф на БРИБ (който каза: "На срещата ме доведе промяната"), Красимир Стойчев ("Ще се върна в България на бял кон, когато Костов стане министър-председател"), Сашо Дончев – шеф на "Овъргаз" в структурата на Мултигруп, Евгения Калканджиева от "Визаж" (хубавицата на СИК, която, без да иска, помогна за свалянето на Любомир Начев), Веселин Павлов (бивш транспортен министър от Лукановото правителство), сега шеф на транспортна фирма "Астарта", Димитър Тадъръков, шеф на Булгарлизинг. Шокиращо подейства на физиономистите появата на Красимир Маринов – Маргин, едно от лицата на СИК.

"Няма нищо осъдително в това всеки представител на малкия, среден или едър частен бизнес да увеличава своите печалби, ако плаща редовно и съвестно данъци, разкрива нови работни места, извършва легални сделки и не използва силови структури и корупция в името на своите икономически интереси", прочете Петър Стоянов пред бизнес аудиторията, като доказателство, вероятно, че не е очаквал да види и мутри сред нея.

Преди да завърши официалната част на сбирката, хора от предизборния пресцентър на г-н Стоянов разпоредиха на журналиста от "Демокрация" да не споменава в текста си имената на гостите. "Тук има 50 висши хора на бизнеса. Ако напишеш само някои от тях, ти обиждаш – по каква логика ги избираш", питаше колегиално Ирина Йорданова от щаба на кандидат-президента на Обединените демократични сили. Репортерът на "Капитал" пък беше помолен от притеснения Иван Ибришимов: "Тази снимка с Петьо и Жени Калканджиева да не излиза, за да не се получат неприятни аналогии с Начев". Списъкът с уважилите Стоянов беше засекретен.

"Поканихме хора, които познаваме, които мислеха, че могат да поемат публично отговорността да се появят на такова място", отпочна обясненията около организацията на вечерята лидерът на СДС Иван Костов. Той обясни, че това не е било събиране на съмишленици, а подходът на включване в гост-листа е бил много либерален. "Инициативите за поканите дойдоха от много места", коментира синият политик. Присъствието на Маргина Иван Костов не отчете като нередно и каза, че по-опасно щяло да бъде, ако в "Олимп" бяха гостували Маджо и Пашата. В същия контекст източник от ръководството на СДС съобщи, че според тяхна информация "СИК са се разцепили на червен СИК и син СИК". Костов сподели, че и двете му коли са застраховани в СИК – "Животът е по-силен от скрупулите, особено когато се отнася за коли", беше категоричен шефът на СДС. Два дни след това на пресконференция изпълнителният директор на СИК Димитър Попов гръмко обяви, че имуществото на СДС е застраховано при тях. След това разказа на журналистите, че лично Иван Костов е ходил да преговаря с него, за да му направят отстъпка. Колкото до бившата Мис Свят №6, г-н Костов беше лаконичен: "Защо да не дойде? Какво толкова? Тя е красавица". Той призна, че идеята за срещата е дошла от шефа на ресторант "Олимп" – Славчо, който сигурно сам бил поканил любопитните лица. Славчо каза за "Капитал": "Поканих бизнесмени, които проявяваха интерес да се запознаят с Петър Стоянов. Познавам го отдавна и затова го харесвам и ще гласувам за него. Другите, които не го познават лично и не знаят колко е симпатичен, трябваше да се срещнат с него и това беше целта. Хората, които поканих лично, бяха 80% чуждестранни бизнесмени плюс две пловдивски фирми и две софийски – едните бяха волейболисти. Красимир Маринов – Маргина въобще не беше в ресторанта. Жени Калканджиева мисля, че я доведе Любо Павлов".

Депутатът Тагарински отрече шефката на "Визаж" да е канена от организаторите на партито: "Бизнесмените искаха да чуят Петър Стоянов и когато Слави ни предложи да го организира, ние се съгласихме. Какво като е дошла Жени – тя е красавица, да не е проститутка? Е, чуват се някои неща, но всеки има право на контакти. Плюс това поканихме 60 души, а те дойдоха 120. Абсолютни глупости са това, че се е плащало за вход. Сега ще правим среща и с чуждестранните инвеститори". Самата Евгения Калканджиева разказа по телефона, че тя и съдружничката й са получили поканата в офиса си чрез куриерска служба. Тя дори анонсира, че съпругата на Петър Стоянов (Антонина Стоянова) й е дала идея за благотворително ревю. "Това ще го движи Любо Павлов", обясни известната брюнетка.

Спорен беше въпросът с цената на поканите. Едни от споделилите трапезата на кандидат-президента Стоянов бизнесмени твърдяха, че от тях се очаква спомоществувателство между 2000 и 2500 долара. Други от гостите довериха, че са получавали визитни картички с банкови сметки на гърба. При всички случаи средствата са предназначени за предизборната фондация на опозицията "Втора победа".

Въпреки привидното спокойствие на сините политици при обсъждането на вечерята на Петър Стоянов с бизнесмени и банкери на заседание на ПГ на СДС във вторник лидерът на коалицията Иван Костов все пак предупредил, че "могат да се очакват провокации"."/край на цитата/
Мисля,че вицепремиерът Цветан Цветанов е настъпил доста интереси,за да му искат оставката и от Синята коалиция,и от БСП.Но няма нищо чудно,след като още през 1996 г. СИК са се разцепили на червен СИК и син СИК.
И ако говорим за истинска политика,нямаше ли да е логично да се иска оставката на министъра на финансите С. Дянков,вместо тази на Цветанов?Защото,както многократно съм писал,фиаското на ГЕРБ е именно във финансово-икономическата област.

2 коментара:

  1. Интересен репортаж! :-) Хем списъкът на гостите бил "засекретен", хем най-любезно ни информират кои били присъствали. Дали тоя номер не се прилага, та на основание, че всичко било "засекретено", авторката да си пише който й скимне че е присъствал ?! Хубав и умен "журналистически" подход :-)

    ОтговорИзтриване
  2. Има и снимки от празненството,Г-н Грънчаров.Вижте ги по-горе! :)

    ОтговорИзтриване

Democratic Party Political Blogs - Blog Catalog Blog Directory Politics Blogs - Blog Rankings Blog directory Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор.