петък, януари 13, 2012

Кой е новият областен координатор на ГЕРБ за Хасковска област?


Новият областен координатор на ГЕРБ за Хасковска област е сегашния кмет на община Димитровград Иво Димов,който беше депутат преди да стане кмет.Eто какво каза той в интервю за предаването „Добър ден,София” на Радио „Фокус”:
"Водещ: Г-н Димов, какъв изглежда през вашите очи Димитровград?
Иво Димов: Димитровград е един уникален град – град, който е строен изключително и само така, че да бъде удобен за хората. За съжаление през последните двайсетина години, както във всяка една средно голяма община, Димитровград срещаше известни затруднения относно подобряване на инфраструктура, образование, здравеопазване. В последните няколко години се направи много, благодарение, разбира се, и на политическата подкрепа на Политическа партия ГЕРБ. Но, има доста неща, които в следващия мандат трябва да бъдат решени.
Водещ: Знаете, че това е първият социалистически град.На практика тази слава има две страни.Кои от добрите ще запазите? Кои от лошите ще се постараете, като кмет да туширате или, ако може, да отрежете? Изобщо как ще се справите с това социалистическо наследство, което няма как да си кривим душата – личи си във вашия град?
Иво Димов: Разбира се, че си личи. Но аз мисля, че ние по-скоро трябва да се възползваме от това социалистическо наследство. Народ, който не помни и не тачи своето минало, няма бъдеще. Така че това, което трябва да се направи оттук нататък, е да се популяризира точно това – Димитровград е първият социалистически град. И, както знаете, на много места и в другите страни, включително наскоро и в София беше открит Музей на социализма. В тази насока трябва да се работи. Между другото, в предходния мандат Димитровградският общински парламент взе решение за изграждане на Алея на монументалното изкуство от втората половина на миналия век,в която алея да бъдат събрани монументални творби от цяла България и заедно с решението на Министерството на културата Централна градска част да бъде обособена като паметник на културата, да бъде развит точно този соцтуризъм,който,според мен,има огромно бъдеще в следващите години."/край на цитата/
Смяната на областния координатор на ГЕРБ трябва да е началото на промяната относно политиката на партията за региона. А една политика се прави от субекти. Това заяви днес кметът на Община Хасково Георги Иванов, запитан за коментар относно променената политическа ситуация в областта. Жалкото е, че битката тук не е битка за бъдещето на Хасково, а битка на унищожаване на възможности за някои хубави неща, които стават, каза още кметът Иванов. Той добави, че след въпросната смяна отношението към Общината може да се промени, но не и към него. Дори натискът можел да бъде с по-голяма сила. Кметът и новият координатор на ГЕРБ Иво Димов са провели разговор по телефона относно евентуален съвместен проект за туризма.А защо не и в областта на снабдяването с храни на детските градини в селата от община Хасково? - питам аз.
Ето според информация от 21 април 20011г.,Фирма “Уикенд”, еднолична собственост на тогава депутата Иво Димов,печели обществената поръчка за доставка на храни за социалните и здравни заведения в община Димитровград. Това става ясно от информация, публикувана в сайта на Агенцията за обществени поръчки. Договорът между депутатската фирма и администрацията в бригадирския град, е за необичайно дългия за подобна услуга срок от четири години. Точната сума по него не се уточнява поради факта, че “Уикенд” е обявена за победител в процедурата на базата на единични цени, предоставени за всеки един от продуктите. Очаква се обаче за срока на целия контракт сумата да достигне между 1,5 и 2 млн.лв.
Обществената поръчка спечелена от “Уикенд” през април 2011 г., е дежа вю на анулираната през януари същата година. Срокът тогава отново беше четиригодишен и прогнозна стойност не е била официално оповестена.Но се оказа, че общината не е спазила необходимите изисквания, за да стартира процедурата .Одитори установиха, че възложителят /б.а. кмета Стефан Димитров/ не е изпратил предварително обявление в официалния вестник на ЕС. Нещо, което се явява задължителен компонент, заради заложените стойности, които са равни или по-високи от определените с Регламента на Европейската комисия. “Установено е нарушение, което не може да бъде отстранено, без това да промени условията, при които е открита процедурата”, писаха в мотивите си одиторите, извършили предварителния контрол. Така те наложиха на кмета да проведе наново процедурата, която бе форсирана и бързо-бързо, без изненада, бе спечелена от обичайния заподозрян – “Уикенд”.
Компанията на гербера Иво Димов от години печели обществените поръчки за доставка на храни в общината. Още докато е председател на местния парламент Димов, в качеството си на едноличен собственик на капитала на “Уикенд” ЕООД, участва в ред обществени поръчки. Така например през 2008 г. фирмата взема 400 хил.лв. по едногодишния си договор с общината за доставка на храни. Година по-късно фирмата участва в следващата обществена поръчка. Тя е с обща стойност 964 хил.лв., спечелена е от няколко фирми, като лъвският пай от 695 хил.лв. отива в “Уикенд”. Контрактът бе за две години и изтече през януари 2011 г.Съпоставка с предходния конкурс е причината да се смята, че депутатската компания този път ще прибере между 1,5 и 2 млн.лв. за четиригодишния си договор. За разлика от 2009 г., през април 2011 г. “Уикенд” печели цялата обществена поръчка, а не определени позиции от нея, при това срокът е двойно по-дълъг.
Всъщност, периодът на договора също е прелюбопитен. Община Димитровград е може би първата администрация в страната, възлагаща тази поръчка за период от 48 месеца. Практиката в почти всички други общини е договорите да се сключват година за година.
Депутатската фирма започва да разширява постепенно влиянието си и към днешна дата освен в Димитровград, работи и в още няколко общини. От 2008 г. до 2011 г., “Уикенд” печели процедурите за снабдяване с хранителни продукти на детските градини в селата от община Хасково. Средногодишно по този си договор фирмата прибира между 100 и 150 хил.лв. От момента, в който Иво Димов стана депутат, компанията му започна да печели и поръчки в други общини. Такъв е случаят с Харманли и Първомай.

P.S. На снимката към материала: Иво Димов
Източник на част от информацията: www.hsmaritsa.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Democratic Party Political Blogs - Blog Catalog Blog Directory Politics Blogs - Blog Rankings Blog directory Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор.