четвъртък, март 21, 2013

КАКВО Е "ОСВОБОЖДЕНИЕ"

НЯКОИ ПОЯСНЕНИЯ ОКОЛО СЪЗДАВАНЕТО НА ОБЩОБЪЛГАРСКОТО СЪБРАНИЕ НА ПРОТЕСТИРАЩИТЕ „ОСВОБОЖДЕНИЕ”

Общобългарското събрание беше създадено по моя идея, за да анализира и координира действията на протестиращите. Споделих идеята си с по-голямата част от протестиращите и смятам, че ако се направи една поправка в решението на събранието, а именно отказ от участие в изборите, то ще свърши полезна работа.
Структурата на „Освобождение” е хоризонтална и това обяснява неговата безпартийност. В него няма ръководство и йерархия. Просто избраните координатори получават информация за проблемите на даден район или регион и предава на останалите координатори за това, а те от своя страна предават проблема и формата на протест, за да подкрепят дадена кауза. Отказът от пирамидална структура ясно показва, че това не е и не може да бъде политическа партия. Но една част от присъстващите не можаха да разберат това. Те емоционално или режисирано приеха глупавата идея да се явяват на избори.
За да се яви някой на избори най-напред трябва да има програма, стратегия, аналитично и законодателно звено, подготвени кадри, ПР и финансиране. Това не само че липсва в движението, но то не е и предвидено. Затова е много глупаво да се явява неподготвено, нефинансирано и неизвестно защо на тези идиотски избори. Сега е време движението да работи яко за промяна на формите на управление на общините и държавата и да набира доверие. Без доверие няма авторитет, няма и нужда от него. С явяването на избори ще направи точно обратното. Малкото авторитет, който има ще се изпари и то само ще се унищожи.
Аз при никакъв случай няма да се явявам на избори, който и да ме покани. Досега винаги съм отказвал, защото имам принципи, които няма да променя. В същото време ще продължа да си работя както досега.
Първото нещо, което писмено ще предложа още днес ще бъде към премиера и кабинета. То е да бъде постановено с решение на МС, че се отменя досегашната административна практика на т. нар. „мълчалив отказ” и да се въведе „Мълчаливо съгласие”. Това ще направи нещата прозрачни и най-важното, че администрацията ще бъде демократизирана, като и се отнемат управленските конци и бъде принудена да обслужва гражданите.
Второто нещо, което вече поисках е среща с новия министър на вътрешните работи относно дисциплинарното уволнение на директора на ДАНС във Велико Търново и Габрово Свилен Цонев и да бъде даден на прокурор.
Чрез тези две предложения аз правя една проба на кабинета и президента доколко мислят да работят с гражданските съвети и кого обслужват.
Не си правя илюзии, че това травеститско правителство ще приеме тези предложения с адмирации. Но то ще се дезавуира и всички ще разберат, че е правителство на олигарсите и чуждите интереси, а не отговорно българско правителство. Това е изключително важно за всички нас.
Непременно трябва да се поиска от премиера министъра на МОСВ декларация, че са само български граждани, както и незабавно запитване до Омбудсмана дали ще сезира КС за промяната на структурата на МС дали е конституционна.. Всички министри трябва да подпишат декларации, че не са зависими от ДС, чужди и наши тайни организации, алкохол, психотропни вещества и наркотици.
Що се отнася до гражданският контрол, той трябва да започне незабавно. Всички държавни комисии трябва да бъдат отворени за протестиращите, както и да се поиска незабавен одит на БНБ, ВЗОК, НОИ, НАП, МФ и МП. Това ще извади на светло истинското състояние на страната в момента и защо се намираме на това дередже. Преди изборите ние трябва да знаем какво и как трябва да го поискаме.
Друга инициатива трябва да има към партийните централи. Към тях писмено трябва да се поставят условия да се включат поправки на сега действащи и нови закони, които да гарантират приемането им в съответен срок, за да може България бързо да спре да потъва и да стъпи на здрава почва. Такива искания могат да бъдат приемането на Закон за кредитните кооперации и взаимоспомагателните каси и поправка в данъчния закон за нулев данък за малките фирми, които имат годишна печалба до 15 хил. лева, а след това да се премине към прогресивен данък със съответната стъпка. Също така трябва да им се поискат пълните програми и стратегии в краткосрочен и дългосрочен план. Ако не отговорят писмено, партиите ще загубят доверие, а ако отговорят, ще могат да бъдат съдени ако не изпълнят ангажиментите си. Всъщност, ще се окаже, че партиите в България имат само някакви мъгляви платформи, но не и стратегии и програми за цялостно решаване на проблемите във всяка една област.
Виждате, че не нови хора във властта ще решат проблемите у нас, а правилните стратегии, програми и гражданския контрол. Ние трябва да направим програмно правителство, но и парламентът трябва да бъде програмен.
Не на последно място трябва да се започне незабавно подписка за референдум със следния въпрос:
ТРЯБВА ЛИ ДА СЕ ЗАКРИЕ ИНСТИТУЦИЯТА ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, А ПРАВОМОЩИЯТА МУ ДА СЕ ДАДАТ НА ОБИКНОВЕНОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ?
По този начин бързо и без излишни средства ще модернизираме управлението на държавата, защото няма да избираме напълно излишното ВНС. Това означава, че всяко следващо НС може да приеме нова конституция на България, което е зверски необходимо за всички нас.
Що се отнася до изборите, неведнъж съм писал, че най-точната позиция е да се гласува масово с невалидна бюлетина, тъй като по този начин ще оставим партиите в малцинство и ще удавим купените гласове.
Ето, така виждам бъдещата работа на „Освобождение”!

Автор: Николай Колев - Босия
Източник: bosia.blog.bg
P.S. Присъединявам се към позицията на Николай Колев - Босия за бойкот на изборите на 12 май т.г..

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Democratic Party Political Blogs - Blog Catalog Blog Directory Politics Blogs - Blog Rankings Blog directory Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор.