събота, август 15, 2009

Цената на черното злато падна до 67 долара


С цената на петрола се случи това,което бях предвидил в статията си от сряда, август 05, 2009 "Хляб наш насущний".Тогава един барел струваше $71.А днес цената на суровия петрол се понижи до най-ниското си ниво за последните две седмици, след като данните на Мичиганския университет показаха, че потребителското доверие в САЩ изненадващо се е понижило през август.
Това засили очакванията, че потреблението на горива в САЩ, който е най-големият енергиен консуматор в света, ще остане занижено. По-рано през тази седмица стана ясно, че петролните запаси на страната продължават да се увеличават поради слабото търсене.
Цената на петролните фючърси се понижи рязко с близо 5% след новината, че индексът на потребителското доверие на Мичиганския университет е намалял неочаквано до 63,2 пункта през август спрямо 66 пункта през юли.
В крайна сметка американският лек суров петрол с доставка през септември приключи сесията със спад на цената от 3,07 долара, или 4,4%, до 67,45 долара за барел на петролната борса в Ню Йорк.
От началото на тази година петролните фючърси са поскъпнали с 51%, но изминалите пет борсови сесии донесоха на цената спад от 4,9%, по данни на Bloomberg.
Брентът поевтиня с 98 цента, или 1,3%, до 72,50 долара за барел на международната петролна борса в Лондон. Днес бе последния ден за търговия със септемврийските петролни фючърси.
По-активно търгуваните октомврийски петролни контракти поевтиняха с 2,64 долара, или 3,6%, до 71,30 долара за барел на Лондонската петролна борса.
Да видим сега дали титаните на икономическата мисъл в България ще намалят цената на хляба.В момента тя е седемдесет и девет стотинки за един най-обикновен типов хляб,нарязан на филийки.
P.S. Моите прогнози за цената на петрола,акциите и борсовите индекси да не се приемат като съвети за търговия с финансови инструменти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Democratic Party Political Blogs - Blog Catalog Blog Directory Politics Blogs - Blog Rankings Blog directory Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор.