четвъртък, август 27, 2009

Правосъдие по нашенски


Смелият архитект,който разкри корупционна схема в агенция "Пътища", изгоря с 10 000 лв. Преди година и осем месеца Георги Янев подава сигнал в полицията, че от агенцията са му поискали подкуп от петдесет хиляди лв., за да бъде сменен статутът на земя. При акцията на 24 януари 2008 г. са заловени Иван Владимиров и шефът му Владимир Лилов от Фонд "Републиканска пътна инфраструктура". У тях са намерени 25 000 лв. Двамата поискали парите от Янев. На делото съдът оправда Лилов, а осъди само Владимиров на 4 години затвор.
След акцията тогавашният вътрешен министър Румен Петков в присъствието на главния прокурор Борис Велчев го награди с почетен кортик.
За самоотвержената си постъпка обаче архитектът е накаран да плати десет хиляди лева.Какъв абсурд насред Абсурдистан!Оказва се, че когато отишъл в полицията да подаде сигнал, оттам му заявили, че нямат толкова пари, за да хванат човека с рушвета. Държавата дала 15 000 лв.,а останалите трябвало архитектът да извади от джоба си.Янев изтеглил кредит. Банкнотите били белязани и описани.
Сумата, която е вложил архитектът в акцията като примамка, няма да бъде възстановена. Главният прокурор Борис Велчев заявил, че парите са дадени за подкуп и няма как да бъдат върнати. Те били част от веществените доказателства по делото.
Не съм предложил подкуп, помогнах за разкриване на схемата,оплака се Янев.Той възнамерява да съди държавата в Страсбург за нанесени морални и финансови щети.
И ние чакаме тоя главен прокурор да се пребори с корупцията.Не знам какво да кажа.Този проблем просто не подлежи на анализ.Само искам да добавя,че нямат страх и от Бога.Единственото,което може да се направи в настоящия момент,е да гласувате в анкетата горе вляво и после на един референдум: "Трябва ли да бъде изработена и приета нова конституция на България?".Защото съдебната система явно има нужда да бъде поставена на мястото си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Democratic Party Political Blogs - Blog Catalog Blog Directory Politics Blogs - Blog Rankings Blog directory Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор.