четвъртък, август 13, 2009

А слънцето пече ли,пече...


Насред отпускарския месец август сме.Като се изключат спорадичните словесни престрелки между бивши и сегашни министри,цари пълно политическо затишие.Депутатите се измъкнаха по терлици от парламента и повечето отпрашиха към планини и морета.С неподозирана бързина ги последваха журналистите.Дано да ги следват така усърдно и по софийските заведения,и когато се опитват да гласуват в пленарна зала с чужди карти.Като изключим Канал 3,телевизиите са оставени на дежурно осветление.Май продължава всенародното веселие от времето на Тройната коалиция(БСП,ДПС+НДСВ).
В същото време се чуват твърдения за големи злоупотреби в много от министерствата.Така например,според проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ),бившият социален министър Емилия Масларова не е жалила средства при ремонта на стара сграда на ведомството в Стара Загора.Само за довършителните работи на рутещата се постройка социалното министерство е платило близо 19 млн. лв. Така на практика един квадратен метър е оценен на 2470 лв. - повече и от стандартите за луксозно строителство. Любопитна подробност е, че при поетапното разплащане върху документите липсва подпис на строителния надзор, който е задължителен.
Днес премиерът Бойко Борисов помоли главния прокурор да ускори разследването на сигналите за корупционни схеми по високите етажи на властта.Но ще бъде ли възможно това?Защото преди няколко месеца Народното събрание тихомълком прие специален закон амнистия за деянията по член 219 на Наказателния Кодекс, извършени от длъжностни лица до 1 юли 2008 г.Наказателният Кодекс в член 219 предвижда, че длъжностно лице ( такива са премиерите, министрите, заместник-министрите и др.), което при изпълнение на възложените му функции допусне да настъпят особено сериозни щети на икономиката, се наказва със затвор до пет години.
Сега прокурорите най-вероятно ще кажат: "Ами ние мислехме да им поискаме 5 години затвор,обаче се натъкнахме на тоя пуст закон амнистия!".Както се казва - върви се оправяй!А слънцето спряло сърдито пече.
От личен опит знам,че предизборната кампания е доста изморителна.Затова народните представители можеше да си починат официално десет дни и предвид належащите задачи,от идния понеделник(Август 17) трябваше да са на работа.
Филмa "Градът на греха" по гръцката телевизия Скай,за организираната престъпност в България можете да видите на URL:
www.dailymotion.com/video/x7z78e_news

1 коментар:

Democratic Party Political Blogs - Blog Catalog Blog Directory Politics Blogs - Blog Rankings Blog directory Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор.