понеделник, август 31, 2009

Отново стресиращи недомислици


Солени глоби ще платят 1,2 млн. българи с нередовни здравни вноски. Това е една от мерките, които предлагат от екипа на здравния министър Божидар Нанев. В момента заради "пишман платците" в здравната каса се е натрупал дефицит от 130 млн. лв., изчислили експертите на здравното ведомство. Все още обсъждаме размера на санкцията, в САЩ тя е 1000 долара, коментира за "Стандарт" зам.-министър Валерий Митрев.Той допълни,че размерът на глобата ще се определи от работна група на здравното, социалното и финансовото министерство.
Според Нанев на здравното осигуряване трябва да се гледа като на вид данък с всички санкции, произтичащи от неплащането му.
А който няма средства за живот?Той откъде да изкопае пари за здравната си вноска?И то в условията на сегашната тежка финансово-икономическа криза.Социалните служби защо не поемат осигуровките на хората без работа, доходи и средства за оцеляване.Или е по-удобно да се строят супер офиси и да се назначават армии от попипващи се канцеларистки?
Данък се дължи върху реална материална или финансова придобивка (сгради, доход),а осигурителните вноски за здраве са вид застрахователно вложение за бъдещи събития и в този смисъл не могат да се трактуват като безусловни вземания в полза на осигурителя (НЗОК).Насила никой никого няма право да задължава да се застрахова за бъдещи събития.Да не говорим пък и за услугата, която се получава като здравеопазване срещу личните ти вноски - нито като обем,нито като качество не може да бъде съответстваща на вноската.
Към проблема отново се подхожда нехуманно,по комунистически.Живял съм повече от половин година в Испания и от лични наблюдения мога да кажа,че там държавата поема здравната осигуровка на безработните.Що се отнася до САЩ,искам да ви предложа мой превод на статия във в-к "Бостън глоуб" от 05 август 2009 г.:
"Увеличението на броя на безработните жители на щата Масачузетс поставя под финансова заплаха щатската програма,която плаща по-голямата част от здравните осигуровки на 27 000 безработни.Щатски служители заявиха пред "Бостън глоуб",че финансираната от данък върху работодателите Програма за Медицинско Осигуряване,ще остане без средства през месец януари поради увеличилия се брой на хората без работа.
Роб Смит - директор на отдел "Политика на планирането" в Масачузетското Бюро по труда,който отговаря за тази порограма,каза че най-логичният път тя да продължи да се прилага,е да се увеличи данъка за брой работници,който не е увеличаван от 1990 г.
Обаче бизнес лидерите заявиха,че налаганият годишен данък върху работодателите в размер на $16.80 на работник,ще застраши много фирми,които и без това са силно ударени от кризата."
Що се отнася до плана на президента на САЩ Барак Обама за реформиране на здравната система,той е в посока на бързо и драматично увеличаване на броя на здравноосигурените чрез мощни финансови инжекции от страна на държавата,стигащи до $100 милиарда годишно.А не чрез налагане на глоби на всеки срещнат,който не е здравноосигурен.Както се вижда,случващото се в САЩ няма нищо общо с по-горе казаното от зам.-министър Валерий Митрев за някакви 1000 долара глоба.Не знам - може би е имал предвид някаква санкция за американските работодатели,които не внасят здравни осигуровки на своите служители.
Смятам,че и в България трябва да е така - да има санкции за некоректните работодатели.Това е предвидено и в сегашния закон,но не се прилага.
Оригиналът на статията в "Бостън Глоуб": Mass. unemployed health insurance fund runs low,може да бъде прочетен на URL:
www.boston.com/news/local/massachusetts/articles/2009/08/05/mass_unemployed_health_insurance_fund_runs_low/

1 коментар:

  1. Подкрепям днешното предложение на Министерство на здравеопазването при неплащане на здравни вноски за период от 6 месеца българите да не могат да напускат страната.Ето,че когато се мисли повече,може да се стигне и до правилно решение.
    И пак да напомня,че в много страни от Европейския съюз здравните осигуровки на безработните се поемат от държавата.А и оповестеният от Барак Обама проект за здравна реформа в САЩ,върви в тази посока.

    ОтговорИзтриване

Democratic Party Political Blogs - Blog Catalog Blog Directory Politics Blogs - Blog Rankings Blog directory Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор.