вторник, септември 01, 2009

Как не се прави


За да ви стане съвсем ясно за какво говоря в тази статия,би трябвало най-напред да прочетете статията ми "Отново стресиращи недомислици".Разбира се - ако вече не сте я прочели.
Здравната каса няма драма с бюджета си и ще може да покрива плащанията до края на годината,съобщиха от институцията във вторник.
Отчетът за изпълнението на бюджета на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) към 31 юли т.г. показва, че средствата за здравноосигурителни плащания и за лекарства за домашно лечение са в рамките на предвидените в бюджета.
Приходите, заложени в бюджета на НЗОК, са в размер на над 2.4 млрд. лева, а до края на юли касата разполага с над 1.1 млрд. лева, което представлява 46.4 на сто от предвидените постъпления.
Общият размер на разходите за здравно-осигурителни плащания и лекарства е малко над 2 млрд. лева, а за седемте месеца са похарчени малко над един милиард лева или 50.2 на сто от бюджета на касата.
До края на годината НЗОК разполага с малко над 1 млрд. лева за заплащане на лечението на българските граждани, включително 240 млн. лева оперативен резерв.
Средствата от резерва ще могат да бъдат освободени през четвъртото тримесечие с решение на Управителния съвет на НЗОК и на Министерството на финансите.
В неделя здравният министър Божидар Нанев изнесе данни за огромен дефицит в НЗОК и в здравната система като цяло след среща с финансовия министър Симеон Дянков и премиера Бойко Борисов.
Шефката на касата Румяна Тодорова съобщи, че е разговаряла с Нанев,с който си обещали занапред да "казват истината".
Ето такива пропуски,на който и да е министър,не трябва да бъдат отминавани с лека ръка.Усетих,че нещо не е наред още като научих за "огромния дефицит в НЗОК".Затова и написах статията "Отново стресиращи недомислици".Това недоразумение между здравния министър и шефката на касата е нагледен пример как не трябва да се правят бомбастични изказвания.В случая - с единствената цел да бъде глобяван всеки срещнат,който не е здравноосигурен.Tака олеква цялата здравна система.От СДС са прави да искат от ГЕРБ да си напише управленската програма.Не може цяла държава да се ръководи "на парче".Необходима е дългосрочна визия за развитието на страната.
Една немалка част от хората,които не се осигуряват,са безработни.Повечето от тях са цигани(как да се реши ромският проблем съм предложил в статията "Разтягането на локуми като професия").Те чисто и просто не разполагат със средства,които да могат да отделят за здравни грижи.В настоящия момент по-скоро трябва да се обърне внимание на работодателите,които не осигуряват служителите си.Или пък ги осигуряват като декларират трудово възнаграждение,което е много по-малко от реално излащаното.За да се избегне тоя трик може като в САЩ да се премине към твърда ставка на бройка служители.В края на краищата здравната осигуровка е вид застраховка.Тя не е като пенсионното осигуряване - всеки човек се надява и вярва,че един ден ще излезе в пенсия.
А що се отнася до ромския въпрос - за съжаление решаването му изисква време и ясна програма за действие.Това не може да стане от днес за утре.Необходими са години и последователност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Democratic Party Political Blogs - Blog Catalog Blog Directory Politics Blogs - Blog Rankings Blog directory Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор.