сряда, февруари 24, 2010

Кви индианци,кви 2 милиарда евро?


Руската държавна корпорация за ядрена енергия "Росатом" е готова да отпусне заем от 2 млрд. евро,с които да продължи строителството на АЕЦ "Белене" през следващите две години.
Според мен тази атомна централа е напълно ненужна.България с 2 млрд. евро може спокойно да се насочи към екологичните източници на енергия - вятър колкото щеш.И то безплатно.Докато ядреното гориво ще трябва да го купуваме от Русия.Цялата ядрена стратегия на България повишава зависимостта от Русия, посочва германската евродепутатка Хармс."АЕЦ "Белене" ще се строи в сътрудничество с "Атомстрой експорт", който е част от "Газпром". "За мен е национално предателство да се твърди в Брюксел, че България иска да намали зависимостта от Газпром, а същевременно да сключва дългосрочни договори с тях," заяви Хармс.
На цена, която вероятно ще превиши договорените 4 млрд. евро (5,8 млрд. долара),равняващи се на 16 процента от брутния вътрешен продукт на България за миналата година, АЕЦ “Белене” е най-скъпият обществен проект в посткомунистическата история на България и цената му може да достигне 10 млрд. евро.Един Господ знае колко ще струва един киловатчас от АЕЦ “Белене”.По най-оптимистичните за потребителя прогнози през 2015-2016 г., когато атомната централа ще заработи, цената на електроенергията от АЕЦ"Белене" ще е 6 евроцента, но според генералния директор на Росатом Сергей Кириенко реалистично е да се смята, че тя ще е 8-12 евроцента на киловатчас.
Докато цената на вятърната енергия е разнообразна в зависимост от много фактори. Средна цена за енергия за нова вятърна ферма на едно добро място е 7 евроцента на киловатчас.С нарастването на пазара,цената на вятърната енергия падна драстично.Производствената цена на един киловатчас вятърна енергия е една пета от цената преди 20 години.И сигурно още ще пада.Вятърната енергия е една от най-евтините възобновяеми технологии.Тя се конкурира добре с новите екологично чисти станции,произвеждащи енергия чрез изгаряне на въглища и е по-евтина от атомните централи.
Как могат в Испания да се справят с такава огромна мощност с нестабилна производителност?Защо и ние да не можем да решим проблема?Ветрогенераторите на територията на Испания, собственост на комапниите Iberdrola SA и Acciona SA (най-големите оператори на вятърни паркове в света), се очакваше да генерират рекордно количество електричество миналата седмица, което да доведе до понижаване на цените на електричеството за потребителите.
Това показаха изчисленията на Bloomberg. Атлантическа буря със скорост на вятъра около 25 км/ч премина над Иберийския полуостров.Предишните рекордни стойности на генерирано електричество бяха отчетени преди 4 седмици при далеч по-умерена скорост на вятъра от 20 км/ч. Тогава цените на електричеството бяха понижени с 11%.
В Германия и Испания, най-развитите пазари на вятърна енергия след САЩ, въведоха промени в начина на изкупуване на електроенергията и принуждават фирмите, стопанисващи вятърни паркове да следят синоптичните прогнози. Поради факта, че тяхната суровина е безплатна, вятърните паркове заместват традиционните централи на въглища, мазут или природен газ.
И в двете страни големите енергоразпределителни дружества са задължени да изкупуват цялото количество енергия, генерирано от вятър.А в САЩ през 2008 г. инсталираните вятърни мощности се равняват на 42% от всички инсталирани мощности като са създадени тридесет и пет хиляди нови работни места.
Разбирам тези,които са получили тлъсти комисионни по атомния проект и искат далаверата да продължи.Обаче строителството на АЕЦ "Белене" е непосилна задача за една бедна и обрулена държава като България.
P.S. Още подробности по темата можете да прочетете в материала ми от 26-ти януари,2010 г. "Кога ще ги стигнем американците?".

5 коментара:

  1. Точно така е,браво за позицията! Дано Борисов & Co. не се огънат пред руския натиск и да не продадат националните ни интереси!

    ОтговорИзтриване
  2. Ще се огънат - натам вървят работите, като гледам... И за петролопровода не ми вдъхват доверие. :(

    Дано съм лош пророк.

    ОтговорИзтриване
  3. Май наистина от ГЕРБ се огъват,защото отначало бяха казали,че няма да строят АЕЦ "Белене" ако не се намери европейски инвеститор.А вчера министър Трайков каза,че ако не намерим стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене",запазваме контрола от 50%.

    ОтговорИзтриване
  4. "Защо и ние да не можем да решим проблема"?

    Защото става върос за пари!

    Русия ще стане собственик на 50% от електроцентралата срещу 2 млрд., а себестойността на проекта ще отиде над 10 млрд. !!!
    Някой реши да източи 6 млрд.! Защото, когато плащаш 10, а някой друг ти взима срещу 2 -50% разликата някъде се губи...:)

    ОтговорИзтриване
  5. Емо,аз имам предвид да решим проблема с нестабилната производителност на вятърната енергия.
    А виж проблема с парите за Белене,за който ти говориш,е доста по-сложничък.Тлъсти комисионни са това - не е шега работа!:)

    ОтговорИзтриване

Democratic Party Political Blogs - Blog Catalog Blog Directory Politics Blogs - Blog Rankings Blog directory Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор.