понеделник, август 01, 2011

За "Лукойл" - печалби,за нас - лукови глави


Икономическият министър Трайчо Трайков има право само да поиска информация от "Лукойл Нефтохим", за да разбере какво се случва в компанията. Това стана ясно от негово интервю пред БНР в неделя сутринта.

По думите му компанията носи пълна отговорност както за своите работници, така и за доставките си. "Солидаризирам се с мнението на работниците в завода, че те имат своето право на труд, и това право трябва да искат от работодателите си", казва Трайков.

"Аз в тази ситуация съм също толкова неприятно впечатлен, както и работниците в "Нефтохим", защото според мен предприятията трябва да спазват законите, които има в съответните отрасли, да ги спазват, да работят, да допринасят към брутния вътрешен продукт и да плащат заплати на хората", повтори министърът. По думите му основен въпрос остава "в правова държава ли живеем".

Министърът допълва, че забавените доставки на авиогориво за летищата е отговорност единствено и само на "Лукойл авиейшън" и държавата ще продължи да отстоява твърдата си позиция по отношение на дружеството. "Подчертавам, в случая отговорността е на първо място на доставчика, който не е свързан с компанията, чийто лиценз е отнет. На второ място, ангажиментът отговорността е на "Лукойл Нефтохим", които за 15 месеца не сколасаха да си сложат измервателните уреди", каза още Трайков. По думите му в неговите правомощия е да поиска допълнително информация какво се случва в рафинерията, но с измервателните уреди и тяхната липса се занимават финансовият министър и шефът на Агенция "Митници".

През миналата седмица Трайков оглави кризисния щаб за проблемите с доставките на горива. "Този екип, който беше създаден, следи състоянието на пазара на горива, доколко пазарът реагира адекватно, доколко играчите на него реагират адекватно, така че ситуацията да се реши по най-логичния и лесен начин. На практика, тъй като проблеми с автомобилните горива не съществуват, концентрирали сме се всички върху авиогоривата", обясни Трайков. По думите му държавата ще подпомогне "Лукойл авиейшън", като освободи 1800 тона керосин от резерва, но самата компания трябва да открие алтернативен доставчик до седмица.

"При пазарна икономика държавата е партньор на фирмите, когато спазват закона. Разбира се, ние имаме ангажимент и към потребителя, така че да не настъпват проблеми в ритъма на доставки или спекулативни действия по отношение на цените", обясни икономическият министър.
Естествено,че компанията носи пълна отговорност,както за управлението на компанията,така и за персонала си.Така че персонала да не търси под вола теле,като обвинява държавата за това,че топ-мениджмънта не спазвал законите.Министърът е прав.
А средната печалба,която „ЛУКойл” реализира на литър гориво у нас,е около 50-60 ст.,пише вестник „Торнадо”.И аз мисля,че наистина е така.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Democratic Party Political Blogs - Blog Catalog Blog Directory Politics Blogs - Blog Rankings Blog directory Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор.