вторник, декември 20, 2011

Англия,МВФ* и най-богатият просяк на света


Предлагам на вниманието ви една статия във вестник "Дейли Телеграф" с автор Ambrose Evans-Pritchard.Ето текста й: "Европейската ярост достигна нови висоти при последното възмущение от поведението на Великобритания.Нашият отказ да платим още € 31 млрд.,които не можем да си позволим,за да подкрепим паричен съюз(еврозоната- б.пр.),който беше създаден срещу нашите желания и по-добра преценка,и с отмъстителната цел чрез голям скок напред да бъде създадена европейска държава,която в своята същност е недемократична.
Той се представя като предателство, англо-саксонско коварство, и просто преследване на национални интереси.
Позволете ми само да отбележа:
1) Великобритания никога не е поемала такъв ангажимент.Абзацът е добавен в комюникето от срещата на върха на 9 декември,в опит Англия да бъде притисната да даде парите.
2) Обединеното кралство счита,че погледнат отстрани спасителният механизъм не вдъхва доверие.
3) При условие,че желае да ги използва,еврозоната разполага с достатъчно лостове,за да се справи сама с дълговата криза.Те включват фискално обединение и мобилизиране на ЕЦБ*.
Политиците от еврозоната никога не се уморяват да ни напомнят,че съвкупните им нива на задлъжнялост са по-ниски от тези на Великобритания,САЩ или Япония.И са прави.Тогава да помислят и да спрат да просят!
Разбира се,че ЕС* има право да не емитира еврооблигации,ако това означава: а) нарушаване на германската конституция б) нарушаване на мандата на ЕЦБ.Но това е изцяло техен избор.Както германският основен закон,така и мандата на ЕЦБ,могат да бъдат променяни.
Членуващите в EMU* създадоха тази дисфункционална валута.Те сега се опитват да прехвърлят последиците от тяхната грешка върху другите,а не предприемат дори минимума от необходимите стъпки,за да се отстрани коренно проблема.
Ако не желаят да се спаси еврото чрез сериозни действия - т.е. фискален съюз - те трябва да организират нормалното му и поетапно разформироване.
4)Великобритания е готова да отдели повече средства за МВФ,но само в съответствие с нашата квота в МВФ,която да е пропорционална на тази на другите членове от цял свят.
5) Както не се уморяват да ни посочват критиците ни,бюджетният дефицит на Великобритания е опасно висок.Тези от континента тълкуват положението и по двата начина.Те се наслаждават на фискалното си превъзходство, но въпреки това изискват външно спасяване.Извинете ни нас, необразованите малки островитяни, ако не можем да видим нещата по техния начин.
6) Подходът при спасяването на еврозоната въобще не се занимава с причината за кризата,която е тридесетпроцентното разминаване в рамките на евровалутата,между Севера и Юга.Той просто увековечава деформирана система,която се състои в източване на живителната сила на половин Европа.
Винаги съм се опасявал, че Великобритания по някакъв начин ще бъде обвинена за смъртта на паричния съюз.Моят кошмар се сбъдва./край на цитата/
А къде е България в тая каша?Според мен веднага прави впечатление несъстоятелността на позицията на БСП.От една страна те обвиняват министър Дянков,че обявил края на еврото,но от друга заявяват категорично,че са против уеднаквяването на данъчните ставки на ниво ЕС - т.е. те са против фискален съюз.Приблизително същите като на БСП са вижданията и на премиера Борисов.Жалко и едновременно смешно е колко много некомпетентност може да има по тоя свят!Химера е очакването на Симеон Дянков,че ще ни приемат в евентуалната бъдеща т.нар. "малка еврозона" на държавите от Севера.Вярно е,че сме във валутен борд,но също така е вярно,че не сме в състояние да приравним нашите данъчни ставки с техните.Защото това би означавало фалит на почти всички български фирми.
Мисля,че е необходимо да се изготви екшън план,който да бъде приложен при внезапен и хаотичен разпад на еврозоната.Не претендирам да разбирам най-много от всички от икономика.Затова предлагам да се почерпи опит от английските и австралийските банки,които вече са изготвили такива екшън планове.Трябва да се действа бързо и без отлагане!Англичаните имат даже и план за евакуация на гражданите си от континентална Европа в случай на възникване на горепосочените обстоятелства на хаотичен разпад.

* МВФ - Международен валутен фонд
* ЕЦБ - Европейска централна банка
* EMU - Европейски монетарен съюз(предшественик на еврозоната)
* ЕС - Европейски съюз

P.S. Преводът от английски на статията в ""Дейли Телеграф" е мой.
Източник: www.telegraph.co.uk

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Democratic Party Political Blogs - Blog Catalog Blog Directory Politics Blogs - Blog Rankings Blog directory Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор.