четвъртък, декември 22, 2011

Париж вбеси Анкара със закон за арменския геноцид


"Долната камара на френския парламент одобри закон, който третира като престъпление отричането на това, че арменците са били подложени на геноцид от страна на османските турци по време на Първата световна война. В знак на протест няколко часа по-късно Анкра обяви, че отзовава посланика си от Франция и прекъсва всички официални контакти с Париж.

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция отменя всички икономически, политически и военни срещи с Франция и че Анкара ще замрази военното сътрудничество с Париж, като прекрати съвместните учения и отмени разрешенията за достъп на френски военни самолети и кораби до турските летища и пристанища.

Турският премиер добави, че може да последват и други ответни мерки.

Мнозинството от депутатите подкрепиха закона, въпреки че френският министър на отбраната Жерар Лонге заяви преди началото на дебата, че правителството не стои зад документа.

Законът предвижда наказание от една година затвор и глоба в размер на 45 000 евро за отричане на всякакъв геноцид, включително арменския геноцид от 1915 г.

Франция призна със закон арменския геноцид през 2001 г. Според Армения по времето на Османската империя в периода 1915-1917 г. са били избити 1,5 милиона арменци. Турция твърди, че жертвите са между 250 000 и 500 000 и категорично отхвърля тезата за геноцид.

Ердоган обаче определи законопроекта като "расистки", "дискриминиращ" и "ксенофобски" и каза, че той е "отворил рани" в отношенията с Париж, които "трудно ще могат да бъдат излекувани".

"Ние нямаме геноцид в нашата история", подчерта Ердоган пред журналисти в Анкара. "Ние ще разкажем на света за френските жестокости, които бяха забравени", добави турският премиер, цитиран от ДПА.

Арменските власти от своя страна официално благодариха на Франция.

"Франция доказа, че човешките права са най-важното от всичко. Франция показа, че няма давност за престъпления срещу човечеството и тяхното отричане е обект на осъждане", заяви арменският външен министър Едуард Налбандян.

Законът трябва да бъде гласуван и от Сената, което ще отнеме минимум няколко месеца, отбелязва АФП. Привържениците на закона се надяват, че той ще бъде одобрен преди парламентът да прекъсне работа в края на февруари преди президентските избори, допълва Ройтерс.

Проектозаконът е подготвен от депутатка от партията на президента от Марсилия - град, където има голяма общност от арменски произход.

С нарастващата роля и влияние на Турция в Близкия изток, особено над Сирия, Иран и Либия, Франция може да се сблъска с дипломатически дискомфорт, а френските фирми може да загубят изгодни договори, отбелязва Ройтерс.

Франция е петият по големина пазар на турския износ и шестият най-голям източник на внос.

"Турция е демокрация и се е присъединила към Световната търговска организация, така че не може да дискриминира страните по политически причини", заяви френският министър по европейските въпроси Жан Леонети."/край на цитата/
Мисля,че всякакъв коментар е излишен.Само ще кажа,че и България отдавна трябваше да е приела такъв закон.А защо не го е приела,предлагам да попитаме Бойко Борисов,Сергей Станишев,Симеон Сакскобургготски,Иван Костов,Жан Виденов,Любен Беров,Филип Димитров и Димитър Попов.Андрей Луканов не може,защото не е между живите.

P.S. На снимката: Долната камара на френския парламент днес 22 декември,2011 г.
Източник: www.mediapool.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Democratic Party Political Blogs - Blog Catalog Blog Directory Politics Blogs - Blog Rankings Blog directory Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор.