неделя, май 13, 2012

Управлението на бившия кмет Стефан Димитров дадено на Главния прокурор

Председателят на Сметната палата изпрати на Главния прокурор на Република България данни от одитния доклад за извършения одит за съответствие при  финансовото управление на Община Димитровград за периода 01.01.2010 г. до 30.09.2011 г.
         Член 56 ал. 1 от Закона за Сметната палата регламентира, че председателят на Сметната палата изпраща одитния доклад и материалите към него на прокуратурата при наличие на данни за престъпление. 
Съгласно чл. 56, ал. 3, Сметната палата не може да огласява данни от доклад, изпратен на прокуратурата, до приключване на наказателното производство. Затова Сметната палата публикува на интернет страницата си одитния доклад без частта, която е изпратена на прокуратурата.
    Докладът в частта за нарушенията на процедурите за възлагане на обществени поръчки, се изпраща на изпълнителния директор на Агенцията по обществени поръчки и на директора на Агенцията за държавна финансова инспекция.

Докладът е изпратен на кмета на Община Димитровград и на Общинския съвет – Димитровград, които в срок до три месеца трябва да предприемат мерки за изпълнение на препоръките на Сметната палата.Ако искаш да научиш още по темата, кликни ТУК.


А един депутат от ГЕРБ, доскоро работил като депутат в парламента и член на Комисията по образование, се оказа с фалшива диплома за висше образование, според документи и разследване на в. „168 часа”!



Лицето се нарича Иво Димов и заработва немалко хилядарки на месец, след като на последните избори бе избран за кмет на община Димитровград, а по партийна линия е областен координатор на ГЕРБ за Хасковска област!

Новият морал, в името на който някакви граждани влязоха в партия ГЕРБ и дойдоха, за да бъдат най-чистите, най-моралните и най-достойните в българската политика, се спука като първомайски балон!

Всички партийци от ГЕРБ се снишиха след скандалната информация за ГЕРБ-овеца Иво Димов, а полицай №1 в държавата, Цветан Цветанов направо го защити, като прати всички българи в ъгъла с изявлението си по случая: „Съдя по действията на кмета на община Димитровград като качества, които съм имал възможност да видя през последните години, откакто сме заедно, и трябва да ви кажа, че той се доказа като един добър партиец от гледна точка на това, че като депутат и като начин на одобрение от обществеността на Димитровград за избора му за кмет на община Димитровград”, заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов пред журналисти в парламента. Представителите на четвъртата власт искаха да чуят от Цветанов, който проведе изборите, кога ще има становище от ръководството на ГЕРБ за това, че кметът на община Димитровград Иво Димов използва доказано фалшива диплома, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

„Всичко, което трябва да се взима като решения от изпълнителната комисия, вие ще бъдете своевременно запознавани”, допълни министър Цветанов.

Т. е. „Не ме занимавайте с глупости, партията решава кой как да постъпва!”

В. „168 часа” изнесе следното:


„Иво Димов твърди, че е бакалавър по маркетинг от Пловдивския университет, завършил с успех “Много добър 5”.

Ксерокопие от дипломата и приложението за успех е оставено и в деловодството на парламента. До ноември 2011 г., когато встъпи в длъжност кмет, той бе депутат от листата на ГЕРБ. Датата на издаване на дипломата е 17 юни 2010 година.

Ако дипломата на Димов не бъде открита, то той следва да върне част от заплатите си като депутат, тъй като те са му начислявани като на висшист!

Същото се отнася и до кметското му възнаграждение.

Официално писмо, подписано от Димитър Бойков, началник на учебния отдел на Пловдивския университет “Паисий Хилендарски” от 4 април 2012 г., твърди, че Иво Димов, с ЕГН 6809188481, не е бил студент в периода 1990 г. - 2010 г. и съответно, никога не му е издавана диплома за висше образование.

Това означава, че твърденията на кмета Димов, че е висшист, са неверни, а представените ксерокопия са неистинска, вероятно фалшива диплома.

Дебатът за дипломата на кмета Иво Димов започва на 27 март, когато неговият предшественик Стефан Димитров, който в момента е председател на Общинския съвет в Димитровград, обявява, че в кметството работят “нови калинки” и иска от кмета и неговите заместници да си покажат дипломите за висше образование.

„Няма закон, който да дава такива правомощия на председателя на местния парламент и да ме задължава да представя копия от дипломите на хората от екипа си, бе светкавичният отговор на кмета Иво Димов. За разлика от предишния мандат съм назначил за заместници висшисти, а секретарят мина успешно през конкурс, което означава, че отговаря на всички изисквания”, мотивира се той и посочи, че лично е показал на Димитров собствената си диплома за висшист.

Иво Димов свиква пресконференция, на която показва дипломата си и на журналистите, като заявява, че е бакалавър по маркетинг от Пловдивския университет и че по закон за кмет няма нужда от висше образование, затова няма да застави заместниците да си покажат своите дипломи...

Вестник „168 часа” прави запитване до Пловдивския университет след изявлението на кмета на ГЕРБ, обаче дава скандален обрат – Димов не е завършил в това учебно заведение!

Източници от Пловдивския университет са потвърдили, че бланка за диплома с този сериен номер изобщо не е била отпечатвана. Проверка в регистрите на висшето училище показала, че човек с ЕГН-то и името на димитровградския кмет никога не е бил записван за студент и съответно не му е издавана диплома!

Като народен представител Димов е бил в Комисията по образование, а единственият законопроект, който е внесъл /съвместно с други депутати/, е бил за нов закон за научните звания и степени. Отправял е и питане за финансирането на Софийския университет.

Дарик радио пусна изявление на ГЕРБ-овеца Димов, направено преди 40 дни:

„Ще изискам щателна проверка в Пловдивския университет, за да сложа край на спекулациите с дипломата ми, коментира пред Дарик появилите се твърдения в някои медии за това, че дипломата му е фалшива димитровградският градоначалник Иво Димов. Това са политически интриги и спекулации и излишно губене на време, нямам какво друго да коментирам”, категоричен беше Димов.

Междувременно депутатът от ГЕРБ от Хасковския избирателен район Иван Петров е потвърдил, че е изпратил SMS на премиера Борисов, в който съобщил, че има сведения за подготвяни материали в национален седмичник за дипломата на Димов, т. е. министър-председателят Бойко Борисов също е бил уведомен за скандала!

Досега няма данни Иво Димов да е поискал „щателна проверка на Пловдивския университет”, както се закани в Дарик радио! Не коментирам, че е интересно като какъв той може да прави проверка на висше учебно заведение!

Фактът, че кметът Димов размаха някаква диплома за висше образование, говори, че той има документ, друг въпрос е дали този документ е истински или фалшив!

В случая не става дума за това дали някой от управляващата партия ГЕРБ е добър партиец, още по-малко пък иде реч за срока на реакция, които даден политик може да си позволи при подобни сериозни обвинения.

Не трябва ли достойнството и честта да изпреварят някакво заседание на партиен орган за това ще остане ли въпросният гражданин кмет и областен координатор?

И тук не говорим за това дали е необходимо висше образование за областен партиен координатор, не говорим и за това дали един бивш депутат и настоящ кмет трябва да има висше образование – тук става дума за една срамна, конфузна ситуация на овластен висш чиновник в местната власт, който развява спорна диплома от университет!

В други държави на ЕС в подобни случаи човекът става и си тръгва, без да се обръща вече назад към политиката. В България това не се случва, още по-малко когато случаят се отнася до партиен член на управляваща партия като ГЕРБ!
Ако искаш да научиш още по темата, кликни ТУК.

P.S. На снимките към статията: Стефан Димитров и Иво Димов

Източници: http://www.bulnao.government.bg/index.php?p=2592 и http://lubamanolova.info/komentari/2012/2459-2012-04-27-15-52-31

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Democratic Party Political Blogs - Blog Catalog Blog Directory Politics Blogs - Blog Rankings Blog directory Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор.