неделя, август 05, 2012

ВНИМАНИЕ! ВАЖНО! ВНИМАНИЕ! ВАЖНО! ВНИМАНИЕ! ВАЖНО! ВНИМАНИЕ! ВАЖНО!


Най-новата шашма, която са измислили нашите престъпни гении се състои в обичайното телефонно позвъняване по GSM-a с въпрос дали еди-кой-си (ваши брат, сестра, син, дъщеря и т.н.), с ЕГН еди-кое-си (вярно), живеещ на адрес еди-кой-си (точен) са били жертва на злополука. Успокояват ви, че човекът е жив, но се намира в спешната операционна зала в, да кажем, болницата “Д-р Иван Селименски” в Сливен. Обаждащият се представя за хирург, сестра или нещо подобно.
Вие, разбира се или сте притеснен/а, или казвате:
- Да, бе, това е номер.
На което разтревоженият и сериозен глас ви съветва да звъннете на 112, за да се убедите или да се обадите направо в болницата, на тел. 044-611700 (истински телефонен номер на централата).
Вие го правите, попадате на “диспечер”, който потвърждава информацията. Вие сте в паника.
“Хирургът” или “сестрата” отново ви звънят и настояват спешно да преведете 8000 (4000, 10300, 18000 – зависи от това колко ще могат да ви “одерат”) лева за бързото и успешно спасяване на вашия близък. Кавичките са сложени нарочно – оказва се, че цялата схема включва прихващане на вашето обаждане към 112 или към телефона на болницата от изобретателните бандити.
Ако се излъжете да платите – няма да видите парите си обратно.
Успокоението е, че поне близките ви са си живи и здрави;-)
Ако пък си мислите да звъннете на “жертвата”, забравете – пак ще ви вдигнат мошениците и ще ви кажат, че близкият ви е толкова пострадал, че не може да говори. Измамата е гениална. Остава един вариант за търсене на истинската информация – да пробвате с домашния или служебния телефон, ако имате под ръка такъв.
    Няма да се изненадам, ако се окаже, че МВР има нещо общо с цялата история:
    - Кой друг разполага с личните данни на всеки (адреси, ЕГН, имена на близки – нали ги попълваме при издаване на личните документи)?
    - Кой друг има възможност за безконтролно подслушване (че и записи даже правят, нали помните за Мишо Бирата)?
    - Не е ли вероятно да имат и възможност за прихващане на разговори? Съдя за това и по факта, че федералните служби в САЩ имат такава от 15-ина години насам, а както знаем напоследък българо-американската дружба е на нивото на българо-съветската такава от 70-е години. Лицето министър ходи във Вашингтон, шефовете на ЦРУФБР и Сикрет сървиз идват в България…
    - Пък и кой ще разследва МВР, ако наистина злоупотребяват?
Впрочем, техническото оборудване за прихващане на такива разговори не е факт само в рамките на службите. Преди 2 години на Def Con (най-голямата хакерска конференция) бе демонстрирано как с оборудване, струващо 1500 долара може да се имитира GSM-клетка, която да прихване всичките изходящи ваши обаждания. Не казвам, че нашите измамници непременно използват такова устройство, но все пак явно са намерили нещо подходящо, което – уви! – им върши работа: запознаха ме с два случая, в които само по стечение на обстоятелствата хората не са станали жертва на мошениците.

Автор:  Вени Марковски
Източник: http://blog.veni.com/?p=3362

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Democratic Party Political Blogs - Blog Catalog Blog Directory Politics Blogs - Blog Rankings Blog directory Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор.