сряда, януари 23, 2013

Из българските Интернет форуми 3.0

В последните парламентарни избори са участвали 4 345 450 души. Наблюдателите отбелязват, че е изключено това число да бъде достигнато на референдума. Следователно, предложението няма да се приеме.

Но има едно „но”. Съгласно алинея 4 от същия член

„Когато в гласуването са участвали по-малко от участвалите в последните избори за Народно събрание, но повече от 20 на сто от гражданите с избирателни права, и ако с „да” са гласували повече от половината от участвалите в референдума, предложението, предмет на референдума се внася в Народното събрание и се разглежда по реда на чл. 52.”

Ако това изискване бъде изпълнено, въпроса за Белене отново ще започне да се подмята между инстанциите. Именно това е целта на предизвикалите референдума.

Тази алинея е коварна и по друга причина: броя на гражданите с избирателни права е постоянно променяща се величина, която не може да бъде определена точно. Затова на практика се ползува числото на всички избиратели, водещи се на книга.

Избирателите у нас, водещи се на книга, са 6,9 милиона. Това число няма как да е вярно, при положение, че населението на страната се оценява на около седем милиона. Но в нашия случай този изкуствено поддържан висок брой избиратели (поддържан, защото благоприятства изборните манипулации) е предимство. 20 процента от него са 1 380 000 души. Участниците в подписката за референдум са по-малко от половината от това число. Дори да гласуват по два пъти, процентът няма да бъде достигнат.

Разбира се, ЦИК може в последния момент да обяви друго, по-малко число на хората с право на глас. (Как ли ще го определи?) Но така рискува да стесни полето за манипулации на следващите парламентарни избори.

Изобщо, нещата, както винаги, са сложни. Но правилната тактика е ясна: неучастие в референдума. Всеки глас, включително и с „не”, приближава броя на гласувалите до заветните 20 процента.

Тук трябва да се извиним, задето обсъждаме такива съмнителни от гледна точка на избирателната етика положения. Правим го, защото самите закони са такива. Просто се съобразяваме с тях.

Затова използваме случая да призовем:

Уважаеми избиратели, не се оставяйте да ви правят на маймуни! На 27 януари 2013 г.  ще имате рядката възможност да постъпите правилно като не гласувате. Какво по-приятно от това да направиш добро дело без да си мръднеш и пръста? Възползвайте се!


P.S. Копирано и поставено, но мисля вярно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Democratic Party Political Blogs - Blog Catalog Blog Directory Politics Blogs - Blog Rankings Blog directory Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор.