сряда, януари 02, 2013

От Брюксел до... Димитровград

Празниците отминаха. Сега отново извеждам на преден план моята кореспонденция отпреди 20 дни с кмета на Димитровград. Правя го, защото мисля, че тя е показателна в много отношения. Ето кореспонденцията:

"Здравейте! На сайта http://www.dimitrovgrad.bg/ изпратих следното запитване:
До г-н Иво Димов
кмет на община Димитровград
Г-н Димов,
Пиша Ви в качеството ми на гражданин, който е гласувал за Вас. С голямо огорчение научих, че в димитровградския клон на "Гражданска защита" хранителните помощи се разтоварват изцяло на ръка. А това не отговаря на европейските норми и на трудовата характеристика на хората, работещи там. Мога да ви предложа висококвалифициран експерт, който на доброволчески начала - без заплащане, да направи оценка и да даде технически предлоложения как с минимални разходи да се реши проблема.
Ако не вземете мерки, ще бъда принуден да уведомя съответните инстанции на Европейския Съюз за случващото се в "Гражданска защита" - Димитровград.
Поздрави!
Недялко Тенев

5:06pm
Ivo Dimov
Уважаеми г-н Тенев,
Благодаря за предложената Ви техническа и експертна помощ при разтоварване на храните от инвентаризационните запаси на Европейския съюз. Държа да Ви уведомя, че Община Димитровград първа започна изпълнението на първия транш при раздаването им на шестте социални групи нуждаещи се. Това, което трябва да знаете е, че тази дейност се извършва от органите на Български червен кръст, а общинска администрация само подпомага и съдейства при подобни благородни акции. Следователно този въпрос би било редно да се постави на БЧК.
December 13

2:14am
Уважаеми г-н Димов,
Благодаря Ви за бързия отговор! Само искам да добавя към предишното ми писмо, че Вие се явявате Работодател на лицата, разтоварващи на ръка и без никаква механизация храните от инвентаризационните запаси на Европейския съюз. Те са назначени от Вас на длъжността "спасител при бедствия,аварии и катастрофи" по Договор за заетост No. ESF - 1103 - 09 - D 0028/2011 г. по Проекта "Нов избор - развитие и реализация". Затова е редно да вземете отношение по техните проблеми, които съм изложил в предишното ми писмо. Още повече, че от момента на назначаването им, досега на тези Ваши служители не е предоставено никакво помещение,където да се събират в работно време - дори и при сегашните зимни условия. Така те стоят постоянно под открито небе и по тази причина няма как да могат да изпълняват пълноценно своите задължения, които са посочени в трудовата им характеристика. Аз също съм бил ръководител(Зам.директор на Циментов завод "Вулкан") и знам това от личен опит.
Поздрави!
Недялко Тенев" /край на кореспонденцията с Иво Димов/

На въпросните работници сега им е предоставено някакво помещенийце с едно духалце за отопление. Това помещенийце го делят и с работници от други звена. Обаче им казали, че те от своя джоб ще си плащат тока, изразходван от духалцето.Освен това не им е предоставено никакво работно облекло.
Ама този проект не бил предвиждал "топлина".:)) А у кмета няма ли поне малко "топлина" към сънародниците му? Във въпросното звено работят 10 души - и десетимата са чисти българи. Айде холан - за такива ненужни неща се харчат луди общински пари - всеки знае за какво говоря! Освен това Работодателят е ДЛЪЖЕН да им осигури работно облекло. И колко пари от договора остават в софийската фирма, която кой знае как е наета да обучава няколко месеца работниците преди да бъдат назначени на трудов договор. Не може да очакваме в един сериозен договор да пише: "...и ток за духалцето". Ха-ха...
А вчера научих още нещо - здравните осигуровки се удържат от самата им заплата, след приспадане на дължимите по закон данъци!!!???
Питам се само едно: Така ли градим добри отношения с Европейския Съюз? И защо после се сърдим, че от Брюксел не гледат на нас с добро око?

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Democratic Party Political Blogs - Blog Catalog Blog Directory Politics Blogs - Blog Rankings Blog directory Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор.