събота, октомври 03, 2009

Валтер брани Сараево


Имаше на времето един такъв югославски игрален филм.Само че сега са на мода турските сериали.В тях не се говори нито за това,че искат да съкратят 4000 железничари,нито за папиросите по 5 лева кутията.И все пак има някои прилики - Бойко брани Дянков за скока на цигарите,а в Турция още преди няколко месеца забраниха пушенето на обществени места."Самият аз трябва да откажа цигарите,не може цяла Европа и Америка да не пушат, а ние да пушим",заяви Борисов вчера.Интересно защо не даде пример с южната ни съседка.Сигурно му се е сторил неудачен.
А удачна ли е водената политика на постоянни рестрикции?Много се съмнявам.Защото в икономиката има една точка на пределната полезност,след която дадена политика се маргинализира и не води до никакъв положителен ефект.Все пак се надявам,че министърът на финансите е чувал за Карл Менгер,Алфред Маршал и Леон Валрас.Мисля,че не е лошо да вземе малко да ги попрочете.Така например,за да противодействат на контрабандата,от кабинета планират масирани хайки за цигари без бандерол.Това е просто смешно и ще има същия успех като борбата срещу вноса на алкохол по време на сухия режим в САЩ в началото на XX-ти век.Даже става по-лошо - именно той ражда “Коза Ностра”.
Задава се и ново рязане на бюджета.Целта е бюджетната година да приключи с нулев дефицит.Според сегашните разчети на кабинета към 31 декември се очертава дупката в хазната да е 700 млн. лв. въпреки предприетите драстични съкращения на разходите.А защо е така?Тук трябва да се погледне на психологическата страна на проблема.Постоянното говорене за съкрашения,рестрикции и по-голяма пенсионна възраст,съчетано с приказки за увеличение на застраховки,здравни осигуровки и цигари,води до стрес и свиване на потреблението.А допълнителното свиване на потреблението води до нов спад на производството.И се получава един омагьосан кръг.
Нулевият дефицит в хазната щял да повиши доверието на Брюксел в страната ни и щял да спомогне постепенното преминаване на страната ни към еврозоната,обясняват дежурни експерти.Според тях това е първостепенен приоритет на България,тъй като един от четирите критерия на Евросъюза за влизане в еврозоната е дефицит не по-голям от 3%.Това обяснение пък си е чист абсурд.В 2009г.,в разгара на кризата да даваш като довод нещо,което ще се случи най-рано през 2015 г.,си е абсолютна натъкмистика.
За да видим какво трябва да се направи,нека да си спомним защо избирателите посочиха ГЕРБ за победител.Хората искаха и искат наказание за корумпираните.Това и трябва да бъде основният приоритет на България,а не влизането в еврозоната.Какво ме топли мене,че през 2016 г. ще пазарувам с евро вместо с левчета?Дотогава я камилата,я камиларя.Крайно време е да се спре с рестрикциите като държавна политика.Те трябва да бъдат само съпътстващ елемент на борбата с корупцията и битовата престъпност.Че са настанали времена,в които е най-добре човек да не замръква извън дома си.
Необходимо е час по-скоро Бойко да влезе в истинската си роля,а не да защитава загубени каузи,които са привнесени някъде отвън.

1 коментар:

Democratic Party Political Blogs - Blog Catalog Blog Directory Politics Blogs - Blog Rankings Blog directory Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор.