сряда, октомври 28, 2009

Хляб и зрелища - гладиатори


Нищо ново под слънцето.В Древния Рим,когато хлябът не достигал,пускали гладиаторите.Те се биели като зверове,а тълпата ревяла от удоволствие.Противоположно на разпространените схващания,гладиаторите живеели в охолство.Получавали са предостатъчно храна,за да станат дебели и силни.Техните тлъстини защитавали кръвоносните съдове и нервите им,при срязване.Именно заради това,гладиаторите рязко наддавали тегло,преди големи състезания.Затова римските мозайки ги показват като тежки и дебели мъже.Макар и рядко,срещали са се и жени-гладиаторки.Боевете обикновено не завършвали със смърт,а гладиатор,победил в 40 схватки бил освобождаван и от роб той ставал пълноправен гражданин.
Така е и сега.От проектобюджета за 2010 г. се вижда,че приходите са намалели рязко.Сега се търси кой да го отнесе.Отговорът се крие зад сухите цифри - трудовите хора и най-бедните слоеве от населението.Вдигат се данък сгради,здравните осигуровки на самоосигуряващите се и акциза на цигарите.А работодателите потриват доволно ръце - техните осигуровки падат с два процента.Станишевата коалиция водеше дясна,а сегашният кабинет иска да прокара крайнодясна икономическа политика.
Нека видим кои са тези самоосигуряващи се.Това е средната класа - хората на дребния бизнес.А какво да кажем за безработните?Те марсианци ли са?Очаква се догодина броят им от 300 000 да нарасне на 550 000.Да речем,че в резултат на кризата сте безработен и на всичкото отгоре имате да изплащате кредити.Откъде тогава ще вземете пари да си внасяте здравни осигуровки?Или трябва да умираме ако се разболеем?Добре е да се има предвид,че никой не е застрахован.Безработицата е като природно бедствие,само че причинено от хората.И най-лошото от всичко е,че никой не се интересува от другия.Така например имам един познат от града,който продължава да носи името на Георги Димитров.Има висше инженерно образование,от доста време е безработен и миналата седмица кандидатства за огняр в детска градина във въпросния град.Най-вероятно няма да го назначат,защото навсякъде предпочитат пенсионери.Така си спестяват разходите за пенсионни осигуровки.Никой не го интересува какво ще прави моят познат - казва се Веселин Демирев(българин).Ето това е жалката действителност за обикновените хора.Такова е положението и на макрониво - никой не го интересува как ще се оправя народът като цяло с тежката криза.
Затова сега пускат на политическата арена един нескопосан доклад на ДАНС.Веднага започват агентурните гладиаторски битки и никой не си задава въпроса Стефан Гамизов ли е най-големият проблем на България?
В същото това време в бялата държава с черен президент планират да осигурят всички безработни.А тук искат да ги глобят солено,защото не били здравноосигурени.
Не виждам какво повече може да се добави към така описаната картинка.

3 коментара:

  1. С Бакалавърските си познания смея да твърдя (от което изпадам в ужас)че тези хорица изобщо, ама изобщо незнаят какво правят. Да Станишев водеше дясна политика, но да незабравяме че беше в коалиция и БСП имаха една грешка, след приемането ни в ЕС трябваше да се разпусне кабинета и ...глас народен.Това нестана, и някак си М-е-е-е-стното население все търси "Чудо" и определено това "Чудо" този път ни споходи за съжаление. И сега наистина ни трябва Чудо, защото който и да дойде на власт, че трябва да е със свежи,радикални,бързи и смели действия, и бая тор ще трябва да се изрине.
    И Политиката е последователна в развитите държави, защото хората мислят когато гласуват с ЦНС а не с полова система,
    Теди Москов се беше изказал, че за да вървят нещата в България бюлетините трябва да се преструктурират според образованието, Висше-1глас, Полувишсе и средно-1/2 глас, Основно - 1/4 глас, Начално и без образование 1/8 глас,...много ми е интересно как би изглеждал хипотетично един такъв модел?
    alex_foto@abv.bg

    ОтговорИзтриване
  2. Планът РАН-ЪТ www.bgsviat.narod.ru Програмата за Разорение на България.22 години,на режисиран и имитиран „преход“ към фалшива американска „демо(но)крация“.22 години - ГЕНОЦИД НАД БЪЛГАРСКИЯ ЕТНОС!

    ОтговорИзтриване
  3. Цитираният в статията Веселин Демирев почина в мизерия. Мир на праха му!

    ОтговорИзтриване

Democratic Party Political Blogs - Blog Catalog Blog Directory Politics Blogs - Blog Rankings Blog directory Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор.