понеделник, октомври 19, 2009

Чистим Авгиевите обори с лопатка за пясък


Въпреки добрата политическа воля конкретните резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност закъсняват.Констатацията е на посланика на Франция в София Етиен дьо Понсен,който днес участва в семинар,посветен на мерките срещу изпиране на пари.
Борбата с корупцията и организираната престъпност са в сърцевината на програмата на сегашния кабинет.Премиерът и вътрешният министър неколкократно са напомняли,че това е посоката,в която ще работят,каза посланикът.
Явните престъпници трябва да бъдат наказани,виждаме скъпите коли,които правят странно впечатление,тъй като статистиката показва,че България е една от най-бедните държави в ЕС.Има противопоставяне между афишираното богатство и общата бедност,допълни дипломатът.
По думите му един от козовете на сегашния кабинет е,че подобрява сътрудничеството между НАП и митниците.
Колко учтив и културен е западният посланник!Сигурно ще му отговорят,че е необходимо технологично време,за да се случят хубавите работи.Обаче времето си върви - през лятото слънцето печеше ли,печеше,сега пък вали дъжд.Скоро ще падне сняг и ще дойде Коледа.Парламентът пак ще излезе във ваканция,а следите ще бъдат окончателно заметени.
През това време народът изнемогва под тежестта на кризата.Предстоят още съкращения.От Нова Година вдигат данък сгради и акциза на цигарите.Просто не знам докъде ще стигнат нещата по този начин.
В същото време не желая да плаша никого.Но освен мерките за затягане на коланите на обикновените хора трябва да се мисли и за други решения на проблема.Защо например не се наложи данък лукс при закупуване на много скъпи стоки?Защо не вдигнат и данъка върху хазарта?Какъв е проблемът това да се случи веднага?Необходима е само политическа воля и нищо повече.Така ще бъде съхранено чувството за справедливост.А това е много важно!
В една от моите публикации обосновах необходимостта от нова конституция.Подчертавам - от нова конституция,а не от президентска република.В една посткомунистическа балканска държава не се знае каква личност може да стане президент.
Не смятам,че темата вече не е актуална.Дори напротив!Защото и аз имам чувството,че съдебната система продължава да буксува.Именно в тази област са необходими съвсем нови текстове на основния закон на републиката.Рано или късно всички ще стигнат до същия извод.И колкото по-бързо стане това,толкова по-добре за България.
P.S. Нещо подобно на надписа,който виждате на снимката към публикацията,трябва да бъде записано в новата конституция.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Democratic Party Political Blogs - Blog Catalog Blog Directory Politics Blogs - Blog Rankings Blog directory Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор.