понеделник, март 15, 2010

Прозрачност без граници


Вчера икономистите от кръга на фондация "Отворено общество" си направиха сбирчица, така да се каже - конференция.Не че не се появяват ежедневно,да не кажа ежечасно,по всички по-влиятелни електронни медии и печатни издания.Но сега те се подвизават под кодовото название "инициатива Macro Watch" и имат специален повод за изява.А именно - намерението на правителството да вдигне с 2% здравните осигуровки.Даже плашат с гръцки сценарий за развитие на кризата!
Доскоро приличахме повече на Естония, сега започваме да приличаме повече на Гърция", коментира икономистът на "Отворено общество" Георги Ангелов, който се аргументира с разхлабването на фискалната политика. Експертът от Industry Watch Лъчезар Богданов посочи, че в някои пера от бюджета като социалните разходи ръстът достига 40%.Според Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии спадът в лихвите се дължи на намалението на държавните разходи през ноември и декември. От началото на тази година обаче разходите отново започнаха да растат и според Ганев ако тенденцията се запази, тя ще върне лихвите към предишните им високи стойности.
Къде беше инициативата Macro Watch,когато при приемането на бюджет 2010 минималният праг за самоосигуряващите се от 260 лв. беше вдигнат на 420 лв.?Защо не се възмутиха тогава?Ами защото депутатите намалиха с 2% осигурителните вноски на работодателите.Според мен това е бил целият пазарлък - ние сме доволни и ще си мълчим,а пък вие правете с дребния бизнес каквото си искате.Повече подробности за далаверата можете да прочетете в статията ми от 19-ти ноември,2009 г. "Симеон Дянков и ябълките".По това време нито един финансов "гуру" от Macro Watch не обърна внимание на написаното от мен,а сега поне от СДС вдигането на минималния праг за самоосигуряващите се от 260 лв. на 420 лв.,открито се отчита като изключително голяма грешка(за справка виж в блога на Мартин Димитров материала от 9-ти март,2010 г. "Икономическа програма за излизане от кризата").Каза го и Първанов на пресконференцията си в петък - 12-ти март т.г.Между впрочем точно тази грешка е допринесла значително за увеличаването на социалните разходи,защото много малки фирми са фалирали и собствениците им са се регистрирали в бюрата по труда като безработни.
Какво може да се направи при така стеклите се обстоятелства?
1. Здравна реформа изразяваща се в строг контрол на разходите на болниците и личните лекари.Закриване на неефективните болници.
2. Пенсионна реформа по чилийския модел,за който вече писах в постинга ми от 11-ти февруари,2010 г. "Зад борда".
3. За определен период - да речем до края на годината държавните служители да си плащат сами здравните осигуровки и те да не бъдат вдигани с 2%.
4. Реформа в държавния сектор - той да поеме своя дял от приспособяването към кризата.Така например от парламентарните избори досега съкращения са направени само в Министерство на финансите.Необходим е Анализ за ефективността на всички програми от програмните бюджети на министерствата.Неефективните програми да се закрият, ефективните да получат повече финансиране, ако им е необходимо.
5.
Намаляване на осигуровките с 1-3 процента,но само за фирмите,които запазят числеността на персонала си по списъчен състав.
6. Спиране на проекта АЕЦ "Белене".
7. Незабавно изплащане на всички натрупани задължения,но само по редовно сключени и коректно изпълнени договори.
8. Предоставяне на 700 – 800 млн. лева под формата на нисколихвени инвестиционни и оборотни кредити от Българска банка за развитие. Банката ще осигури тези средства чрез привличане на частен финансов ресурс (от други български и чуждестранни банки).
9. Намаляване на данъка на едноличните търговци от 15 на 10 на сто.
10. Заплащане на заменките по пазарна цена към датата на придобиване.
Сигурен съм,че ако тези мерки бъдат приложени незабавно,
макроикономическата стабилност ще бъде съхранена.А на корифеите от "инициативата Macro Watch" искам да кажа следното: Много сте прозрачни,момчета!

2 коментара:

  1. Сега какъв коментар ще направите господин Тенев за Синята коалиция? В статията си от 23.12.2009 "Виртуалната Синя коалиция" критикувате, че сините не правят "Нищо друго освен да подкрепят съвсем реално ГЕРБ и виртуално разни онеправдани слоеве от населението". Сега какво мислите по въпроса?

    ОтговорИзтриване
  2. При приемането на бюджет 2010 Иван Костов каза в предаването "Панорама",че това е единствено възможния бюджет.Но според мен(и тогава,и сега) бюджет с изключително голяма грешка в него(имам предвид вдигането на минималния праг за самоосигуряващите се от 260 лв. на 420 лв. и рязкото вдигане на акциза на цигарите) е невъзможен бюджет.Сега от Синята коалиция критикуват антикризисните мерки на правителството - по-специално вдигането на ДДС от 20% на 22% и данък лукс.Обаче на държавата явно са й необходими парични постъпления веднага,а от Синята коалиция не подкрепиха категорично предложението на Дянков държавните служители сами да си внасят осигуровките.Идеите на СК за приватизация на миноритарните държавни дялове през фондовата борса и емитирането на държавни облигации са добри.Но постъпленията от тях в бюджета ще се забавят във времето.Що се отнася до данък лукс - вярно е,че постъпленията в бюджета няма да са незабавни,но от гледна точка на социалната справедливост е хубаво да се въведе.Между впрочем такъв данък има и в други държави от Европейския съюз - например Германия.Нека не ги упрекваме в левичарство.
    А и забелязвам,че много често позициите на ДСБ и СДС са различни.Особено ясно това се видя при дебата за ГМО.Пролича си и при приемането на бюджет 2010 - тогава СДС бяха по-резервирани от ДСБ,макар че и едните,и другите гласуваха "За".

    ОтговорИзтриване

Democratic Party Political Blogs - Blog Catalog Blog Directory Politics Blogs - Blog Rankings Blog directory Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор.