сряда, март 31, 2010

Приходите от акцизи падат при запазване на консумацията


Това развитие на нещата аз го предвидих още на 3-ти октомври,2009 г. в статията ми "Валтер брани Сараево".Тогава правителството обяви,че възнамерява рязко да вдигне цените на тютюневите изделия.
Приходите от акциза върху цигарите се свиват, въпреки обявяваните мерки на митниците за повишаване на събираемостта и за запушване на пробойните. А оттам минава огромна цигарена контрабанда.Такива изводи могат да се направят от данните на агенция "Митници" за официалните облагани количества цигари за миналата година, сравнени с предходни години.
Според данните, през 2009 г. с акциз са били обложени 17.4 млрд. къса цигари. Година по-рано - през 2008 г. - обложените с акциз цигари са били 21.9 млрд. къса. Или спадът е 20.5%.
Изследвания показват, че средногодишната консумация на цигари в България е 25.5 млрд. къса с тенденция вместо да намалява, да се увеличава. Здравни организации са сметнали, че около 56% от мъжете в България и 38% от жените пушат или близо 3.5 милиона българи са пушачи, с което се нареждаме на едно от челните места в Европа.
Лесно е да се сметне, че при тази непроменена консумация през 2008 г. "отнякъде" на вътрешния пазар са били продадени около 4 милиарда къса необложени с акциз цигари, а миналата година тяхното количество е скочило двойно - на 8 млрд. къса.
С други думи, около 47% от пазара на цигари у нас през 2009 г. е бил в сивия сектор.
При положение, че миналата година не е вдиган акцизът върху цигарите, което винаги удря светлия сектор за сметка на сивия, остава неясно по какви причини официално обложените цигари са намалели. "Странична“ тема е невнесеният ДДС върху тези количества.
Едното обяснение за повишената несъбираемост може да се корени във факта, че миналата година имаше политическа смяна в страната, дойде и ново ръководство на митниците. Другото - че планираните и обявени мерки на новото ръководство на митниците не могат да сработят или не са най-удачните.
Самият директор на Агенция "Митници" Ваньо Танов признава в интервю за сайта "Всеки ден", че не може да се справи с контрабандата на цигари. "Не мога в момента да се справя с цигарите, и то е по обективни причини. Това сериозно, голямо увеличение на акциза, което е шоково, води до сериозно увеличаване на контрабандата. На много сериозно увеличаване на контрабандата," казва той.
Но шоковото увеличение на акциза на цигарите е от началото на тази година, а става дума за миналата, от която в последните четири месеца Танов бе начело на митниците.
Танов обяснява още: "Аз видях румънското проучване. Румънците са били на 20% контрабанда. Сега са на 32 процента за един месец – с 12 процента се увеличава контрабандата. Значи, има неща, които не зависят от митниците."
Въпросът е, че според данните миналата година делът на контрабандата у нас е бил около 47%, а за този още няма официални данни, за да се види при новите акцизи какво ще е положението.
През последните 7-8 години най-малка е била контрабандата през 2003 г. Тогава обложените количества са били 22.3 млрд. къса. Постепенно събираемостта на акциза пада, за да достигне най-ниското равнище през 2006 г. - преди влизането на страната в ЕС. Тогава официално в страната са продадени 14.4 млрд. къса. 2009 г. се доближава до тези лоши резултати.
Танов се оплаква още, че има опасност да не изпълни плана за акциза върху цигарите за тази година. Той казва, че "Булгартабак холдинг" е разпоредил на тютюневата фабрика в София да насочи 84% от производството си за износ. Акциз щял да се плаща само върху останалите 16%. Но празно място на цигарения пазар няма да остане, защото вносителите на цигари веднага ще реагират и ще вкарат необходимите количества, което, ако се извърши легално, ще компенсира "изгубения" от износа акциз.Обаче аз не вярвам,че ще е легално.
Когато става дума за контрабанда, недоизказани в публичното пространство остават резултатите от шумно рекламираните акции за разбиване на канали за нелегален внос на цигари. Какво стана, например, с онази акция на пристанището във Варна в средата на февруари, когато бе заловен контейнер с 10 милиона къса цигари? Така и не се разбра какви са цигарите - фалшиво или редовно "Виктори". Важното бе, че министърът на финансите Симеон Дянков се снима до контейнера и случаят отшумя след две негови срещи с производители и вносители на цигари.
Ех Дянков,Дянков - след като не си си подсигурил тила защо тръгна на война?Поради что вдигна така рязко акциза на папиросите?














1 коментар:

  1. А трябваше от повишеният акциз и неговото преизпълнение, средствата да влезнат в здравната система. Да, ама не. И другия път.

    Като стана министър този човечец, на Русенската митница му фанаха и ч камион с краставици. Понеже беше планувано от по-рано посещение там, се наложи да задържат и краставиците на припек за 2-3 дена, та да ги "хване" лично. Голяма воня е било около камиона. Добре, че камерите това не го ловят. Сигурно и цигарите така са "хванати".

    ОтговорИзтриване

Democratic Party Political Blogs - Blog Catalog Blog Directory Politics Blogs - Blog Rankings Blog directory Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор.