събота, април 03, 2010

Закъде сме се разбързали?


Международният валутен фонд(МВФ) подпомогна през миналата година кризата в Централна и Източна Европа, за да създаде ситуация,в която ще бъдe помолен да помогне за спасяването на района.

Това тежко обвинение отправи централен банкер на Чехия, цитиран от агенция "Ройтерс".

Фондът, който ръководи помощта за Унгария, Латвия, Украйна и Румъния, погрешно е интерпретирал данните, защото при новото ръководство си търси някаква цел, заяви заместник управителят на централната банка Моймир Хампл.

"Отвратително е, че от всички именно МВФ ускори кризата. Това беше очевиден опит да бъде повален до степен да иска помощ целият регион", казва Хампл пред австрийския всекидневник "Дер Щандарт".

"Преди кризата (МВФ) почти бе останал без клиенти. С тази криза и новото ръководство, начело с Доминик Строс-Кан, фондът си намери нова работа и получи повече средства."

Хампл добави, че МВФ, подобно на други организации, е преекспонирал данните за експозициите на западноевропейските банки към района, защото игнорирал факта, че кредитите от дъщерните им банки са до голяма степен покрити от местните депозити.

"Погрешната интерпретация на данните от МВФ е особено неприятна и се наложи да ги коригира, след като се намесихме", казва още банкерът.

Той още веднъж заяви, че Чехия не бърза да се присъедини към ерозоната, както и че 16-те държави с единна валута също не настояват това да стане.

"Търсенето на нови членове на еврозоната по време на кризата рязко намаля. Решението за Естония ще покаже накъде отиват нещата. Може да се окаже доста по-сложно, отколкото беше за Словения и Словакия."

Хампл предупреди, че влизането в зоната нa еврото не е панацея за проблемите на възникващите пазари в Европа. "Някои си мислят, че скоро след като приемат еврото, ще могат да дишат по-свободно. Това води директно към гръцки сценарий."

"Бащите-основатели на еврото си мислеха, че то ще ускори структурните реформи. Гръцкият пример показа, че се е случило точно обратното."
В същото време българските "топ финансисти" превърнаха присъединяването към еврозоната в самоцел и евтино оправдание за рестриктивната им фискална политика.А структурните реформи се бавят...

2 коментара:

  1. И аз не разбирам, защо се бърза с влизането в еврозоната. Прилича ми малко на влизането в ЕС. Някак си всеки нов управник решава, че едно или друго действие е панацея за проблемите и повежда всички към новата цел. Аз и досега не разбирам каква ни беше ползата от членството в ЕС. В много по-изгодно положение щяхме да сме в момента, ако бяхме постъпили като Швейцарците.

    ОтговорИзтриване
  2. Влизането в ЕС не беше чак толкова лоша идея.Оттам здраво ни натискат да въведем поне елементарна законност в България.А и държавите от Централна Европа се стремяха към ЕС.Сега тези същите никак не бързат да влязат в еврозоната.

    ОтговорИзтриване

Democratic Party Political Blogs - Blog Catalog Blog Directory Politics Blogs - Blog Rankings Blog directory Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор.