вторник, април 13, 2010

Между редовете


Още като чух какво каза в неделя Бойко Борисов по Нова телевизия и си помислих,че тая работа няма да се размине току-така.И това и стана.Седмица след като бяха приети 60-те антикризисни мерки,от Синята коалиция се сетиха да ги разкритикуват.Според мен този внезапен изблик на икономически прозрения е в отговор на твърдението на Борисов,че по време на првителството на Иван Костов електроцентралите са сключили неизгодни договори.А в предаването ставаше дума за октопода в енергетиката.
На пресконференция вчера от ДСБ настояха за незабавни реформи в здравеопазването, образованието, пенсионната и осигурителната система."Тези 60 измислени от работодатели и синдикати мерки няма да получат нашата подкрепа. Досега с тях не са се идентифицирали министрите от кабинета, дори и самият премиер. Единствено Симеон Дянков. Без смели реформи няма да излезем от кризата, независимо какво се случва в другите европейски държави, защото те нямат нашите проблеми", заяви Костов.
Наистина е хубаво да се отправят общи пожелания,ама чак пък отново да разбутват образованието!Че малко ли промени и съкращения се направиха там?И защо не споменават нищо за административната реформа?Да не би членската им маса да се състои само от държавни служители,които натискат лидера си да ги брани?Те не искат нито да си плащат осигуровките,нито да ги съкращават,нито да им намалят разходите с 10%.Вместо това изглежда желаят всичко да си продължава по старому.
Тук е мястото да напиша няколко реда за ролята на медиите,защото и те не обясняват какво точно представляват реформите.Горките,от Биг Брадъри и Сървайвъри не им остава време за нищо друго!Ако попитате един работник в частно предприятие той ще ви каже,че администрацията в тяхната фирма е раздута,защото нямало реформи - така били казали по телевизията.Най-вероятно е гледал откъси от изказването на някой "мъдър" икономист - представител на политическа партия или на кръга около фондация "Отворено общество".С две думи - чул,недочул.В действителност частните фирми отдавна се реформираха.Обаче ситуацията в тях е като в руския виц - работниците в един отдалечен край на Сибир и през 1927 г. продължавали да взривяват влакове,защото нямало кой да им каже,че Октомврийската революция отдавна е свършила.Бедната тя... Люба Кулезич!
Мисля,че правителството трябва строго да се придържа към изпълнението на 60-те антикризисни мерки - последователно и без колебание.По възможност да не се стига до вдигане на ДДС от 20% на 22%.А относно кандидатстването за еврозоната вече писах - и то доста преди кабинетът да обяви решението си.Който се интересува от този въпрос може да се запознае с материала ми от 3-ти април,2010 г. "Закъде сме се разбързали?"

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Democratic Party Political Blogs - Blog Catalog Blog Directory Politics Blogs - Blog Rankings Blog directory Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор.