петък, април 23, 2010

Вижда се много ясно кой за какво се бори!


Президентът Георги Първанов ще поиска Конституционният съд да се произнесе по приетите от парламента промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), съобщи прессекретариатът на държавния глава.
Президентът е подписал указ за обнародване на закона, който беше приет на 21 март, върнат от държавния глава за ново разглеждане и гласуван повторно тази седмица. Първанов беше наложил вето върху текстовете, с които се дава възможност осъдителна присъда да се основава само на косвени доказателства - данните от специални разузнавателни средства (СРС) и показания на свидетели с тайна самоличност. Другият върнат текст е за възможността за назначаване на т.нар. запасен или резервен защитник на обвиняемия.
Дебатът при повторното гласуване на промените не е променил разбирането на президента, че оспорените от него разпоредби нарушават основните права и свободи на гражданите, участващи в наказателното производство, се казва в съобщението. Поради това Първанов ще поиска Конституционният съд да се произнесе дали текстовете противоречат на конституционните разпоредби и на международни актове.
А ето и мнението на френския посланик Етиен дьо Понсен по въпроса:
"Аз мога да оценя промените по-скоро като добра новина, проектът за промени на правителството беше възприет като добър. Той успя да преодолее препятствието парламент и да бъде гласуван с едно доста чувствително и значително мнозинство. Защо това ми се струва много важно? Защото в предишния Наказателно-процесуален кодекс имаше пропуски и бели петна, които може би съвсем умишлено са направени. Това са сериозни пропуски, които правеха така, че човек който има достатъчно пари и добър адвокат, може да се възползва от "тези вратички" и ако е злонамерен, той успява никога да не бъде осъден. А проектът на правителството беше изготвен с цел да бъдат запълнени тези пропуски. Може да се каже, че това се постигна. Аз давам пример с така известния резервен адвокат. В досегашната съдебна система беше възможно с един адвокат, чието здраве е доста крехко, да се отлага съдебното дело за един много дълъг от време. Достатъчно беше обвиняемият да си намери „един хремав адвокат". Правата на защитата не трябва да довеждат до блокиране на самото дело. Естествено, те са важни, но това, което е още по-важно, е правосъдието да се произнесе. Новият НПК ще позволи, ако се появи подобно протакане, съдията да каже: Вижте слагаме край на вечните отсъствия, предлага се служебен адвокат и делото ще се състои." край на цитата
Щом Гоце толкова не иска и се дърпа, явно:

1) Опитва да предпази някои от своите хора от т.нар. кръг "Олигарсите на Гоце".

2) Опитва да предпази някои от своите червени комунистически дружки от БКПето.

3) Опитва да предпази самия себе си в бъдеще.

Първанов ще се бори докрай с промените в НПК, позволяващи на полицията да работи качествено и да арестува назначените от БСП мамини синчета на длъжност " Престъпник-спонсор". А Конституционният съд се състои от агент Страхил ( Петканов ) и подобните му обслужващи ДС статуквото.

3 коментара:

  1. Ами не знам, нещо ми убягва логиката. Мартин Димитров и той ли се бори за същото?

    П.П. Би ли махнал досадната проверка с думи? И без това одобрението е достатъчно, за да откаже човек да коментира. :Р

    ОтговорИзтриване
  2. При мен никога не се е изисквало одобрение на коментара.Сега премахнах и проверката с дума,която според мен беше само технически,но не и дискриминационен момент.Виж за чакането на одобрение съм напълно съгласен,че е много унизително и не прави чест на тези,които го прилагат.
    Що се отнася до Мартин Димитров - той е друга тема за разговор.Но за мен е по-важно мнението на френския посланик - за него поне е сигурно,че не е обвързан с никакви бизнес и други кръгове(обръчи) в България.

    ОтговорИзтриване
  3. Френският посланик може би разчита на почтеносттта на службите. Аз не бих. :)

    П.П. Извинявай за одобрението - сгрешила съм.

    ОтговорИзтриване

Democratic Party Political Blogs - Blog Catalog Blog Directory Politics Blogs - Blog Rankings Blog directory Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор.