четвъртък, ноември 11, 2010

Г-20 търси обща позиция срещу САЩ


Групата Г-20 все повече започва да прилича на Г-19 плюс 1, след като и богати, и развиващи се членове на групата започват да винят САЩ, че действа срещу общото благо и да предизвиква разединение, предаде Ройтерс.

Срещата на групата на 11-12 ноември в Сеул ще изисква цялото дипломатическо умение на президента Барак Обама, след като Фед наля миналата седмица милиарди в икономиката и предизвика критики от четирите континента. Сред най-гласовитите критици бяха високопоставени представители на Германия, Китай, Бразилия и Южна Африка, които твърдят, че действията на Фед ще отслабят долара, ще вдигнат цените на суровините и ще предизвикат безконтролна вълна от инвеститорски средства към развиващите се пазари.

Ако срещата на Г-20 не успее да разсее подобни опасения, световната икономика ще се изправи пред нови трусове. А на Обама няма да му е лесно, тъй като той пристига в Сеул, след понесени сериозни удари на вътрешния фронт след загубата на междинните избори за Конгрес от републиканците.

Само преди пет месеца лидерите на Г-20 се събраха в Торонто и разговаряха с думи като „колективно благоденствие“ и „споделени цели“, припомня Ройтерс. Оттогава досега обаче доларът спадна с 11% спрямо основните си конкуренти на валутния пазар, което вдигна цената на йената, еврото и др. Изключение е само Китай, който изкуствено държи юана подценен.

Обама вероятно ще отговори на критиките с аргумента, че светът се нуждае от здрава американска икономика, а тя пък се нуждае от добър износ, за да бъде здрава. В резултат се получава така, че комбинацията от Г-20 и „количественото улеснение“ на Фед все повече заприличва на Параграф 22.
P.S. В предишния ми материал вече писах за проблема с Китай.Сега го вижте във вид на рап песен.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Democratic Party Political Blogs - Blog Catalog Blog Directory Politics Blogs - Blog Rankings Blog directory Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор.