четвъртък, ноември 25, 2010

Скандални разговори излязоха от СРС–тата по делото „Цонев”


glasove.com - 24.11.2010 г. 20:26 ч.
Иван Костов замесен в “безпардонни кражби”,Муравей Радев освобождавал “цели фирми от митнически сборове”.Бойко Борисов потулил доклади за „Цанков камък“ и АЕЦ “Белене”.
Специалните разузнавателни средства, събрани по делото срещу бившия военен министър Николай Цонев, съдия Петър Сантиров и бившия главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов, обвинени за даване на подкуп на следователя Петьо Петров, който трябвало да потули разследване срещу Цонев за първи път бяха показани открито и пред журналисти в съдебна зала.
Записите са направени с камери и микрофони, “закачени” за Петров и разкриват интересни подробности от разговорите на тримата за Иван Костов, Бойко Борисов, Златомир Иванов-Баретата и енергийните проекти “Цанков камък” и АЕЦ “Белене”. Разговорите щяха да приличат на "кръчмарски", ако фактите в него не са представяни от хора, заемали сериозни постове в държавата: съдията от Софийския градски съд Петър Сантиров, бившия главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов, който от началото на 2009 г. до ноември 2009 г. е и зам.-председател на "Български енергиен холдинг", следователя Петьо Петров.
Съдия Сантиров, който тогава все още е действащ магистрат в Софийския градски съд разказва за “люти далавери” и “безпардонни кражби” на Иван Костов. Той разказва, че в момента гледа дело за “митницата”, от което става ясно, че бившият финансов министър в правителството на Костов Муравей Радев лично е подписвал писма, с които е освобождавал “цели фирми от митнически сборове”. “За психиатрични болници, а те заминавали за Илиянци (бел. ред. – стоки)”, обяснява Сантиров. Попов пък уточнява; “Бизнес за 800 млн. на година”. Съдията продължава да разказва как със санкцията на Муравей Радев били освободени няколко ТИР-а и вагона с цигари от митниците в Русе и Варна.
Тенчо Попов пък споделя, че изготвил доклад лично до премиера Бойко Борисов за „Цанков камък“ и АЕЦ “Белене”, който показвал, че там са крадени милиони. “Бойко го прати на главния прокурор, сложи резолюция върху моето писмо, в кабинета си и млъкна, думичка не каза”, разказва Попов.
Източник: glasove.com - 24.11.2010 г. 20:26 ч.
Послепис: Тенчо Попов,направил кариера по време на управлението на мандата на президента Петър Стоянов и правителството на Иван Костов, е бил зам.- директор по финансовите въпроси на АЕЦ "Колзодуй". През 2001 г. бързо се ориентирал - станал "нещо като ковчежник" на НДСВ и бил назначен за главен секретар на Министерството на финансите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Democratic Party Political Blogs - Blog Catalog Blog Directory Politics Blogs - Blog Rankings Blog directory Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор.