вторник, ноември 23, 2010

Ненадминатият финансист пак ръси бисери


След като усърдно разкритикува Федералния резерв на САЩ,този път Дянков е доста добронамерен към Еврозоната.Общото в двата случая е,че все така уверено продължава да дава съвети на световните ръководители като че ли е най-малкото лауреат на Нобелова награда по икономика.Не мога да се въздържа да не го цитирам.
"Еврозоната сега има нужда от страни като България, от страни със строга фискална политика" каза министърът на финансите Симеон Дянков в интервю за американската телевизия Си Ен Ен.Дянков посочи, че българският лев на практика е свързан с еврото още от 1999 г. и каза, че страни като България и Естония, които са със строга фискална политика, може да помогнат на еврозоната. Влизането на Естония в еврозоната от януари догодина ще я разшири с една страна, която има отговорна фискална политика,заяви българският финансов министър,помолен да коментира проблемите на еврозоната.Оттук нататък следват безценните му съвети: "Сега, след като финансовите министри от ЕС бързо намериха решение за ирландската криза, време е да се насочи вниманието към Португалия и Испания, да започне подготовка за спасителен план, ако Португалия изпадне в трудна ситуация. Изпреварващото планиране ще успокои пазарите.Еврото несъмнено ще оцелее след сегашната криза.Не толкова еврото е имало проблеми, а европейските институции не са били подготвени за кризата."/край на цитата/
Сега бих желал да задам следния въпрос: "Г-н Дянков,как успяхте да си спомните,че българският лев на практика е свързан с еврото още от 1999 г.?Та нали вие и вашият началник Б.Б. постоянно тръбите наляво и надясно,че през последните 20 години е царяла пълна разруха и нищо не е направено."
А ето ви и една друга новина.После ще видим каква е връзката.
"Семейство фалира, остана без дом и затова живее в кола. Вече повече от месец 48-годишният Любомир Стоянов и жена му Тодорка живеят в автомобила си. Те са "паркирали дома си" на стоянка пред частната болница "Здраве" в Пазарджик. Автомобилът с продупчен таван приютява и двамата им синове - Лъчезар на 20 г. и Стоян на 18 г. Първите думи на семейството пред "Стандарт" бяха, че ги е страх да не ги изгонят от паркинга, защото вече идвала полиция. От 17 октомври те били принудени да живеят и спят в колата заради непосилния наем за квартира от 200 лв. Преди седем години семейството помислило за двете си деца, решило да си продаде апартамента на ул. "Васил Априлов" №7, да започне бизнес с магазинче за хранителни стоки, за да си купи двустайно жилище. Работата не потръгнала, а времето си минавало и квартирата ставала все по-скъпа, а сумата от продажбата - 5800 лв., се стопила. Мъжът и жената ходили в селото на Тодорка - Мало Конаре, за да работят нива от 3 декара и да припечелват със зеленчуци. Отделно те купували стока от борсата в с. Огняново и я продавали в пазарджишкия кв. "Запад". Жената била продавачка в магазин, но и там не й потръгнало. Все пак съм мъж, готвя на газово котлонче и водя семейството на р. Марица до тоалетна, да се къпем и да се перем, разказа Любомир. Той очаква да му помогнат с общинско жилище. Синовете му непрекъснато обикаляли града, защото сезонната работа свършила. Сега те спят отпред, а ние с жената на задната седалка, но покривът на колата протече, жалва се Любомир. Има 900 чакащи за общински жилища, а семейството най-напред трябва да се картотекира, коментираха от администрацията на община Пазарджик, но обещаха,че ще проверят случая."
Истината е,че втората новина произтича от първата.Защото строгата фискална политика води до намаляване на паричната маса,която е в обръщение сред населението.Малките фирми,които са най-чувствителни към този факт,фалират първи.Ако не ви е известно,г-н Дянков,на това му викат "дефлационна спирала".Именно тя предизвиква допълнителното влошаване на положението на заетостта.
Що се отнася до еврото - в момента никой сериозен финансов анализатор не се наема да прогнозира дали ще оцелее или няма да оцелее.Между другото,днес финансовата криза в Ирландия прерасна в политическа,защото опозицията и една от партиите в правителството,поискаха провеждането на предсрочни парламентарни избори.За Португалия и Испания да не говорим - по всичко изглежда,че там нещата предстоят.
Бог да ни е на помощ!Ясно е,че няма кой друг.
P.S. На снимката: Българинът Любомир Стоянов до колата,която сега е дом на цялото му семейство

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Democratic Party Political Blogs - Blog Catalog Blog Directory Politics Blogs - Blog Rankings Blog directory Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор.