сряда, ноември 24, 2010

Как Германия може да убие еврото


Expert.bg - 23 Ноември 17:19
След като не успяха да изолират финансовия пожар в Гърция, европейците се надяват, че ще могат да спрат заплаха за еврото, която идва от Ирландия. Но докато в ход е събирането на спасителен пакет за тази страна, на борсите вече гледат с нездрав интерес и към Португалия. Предполага се, че след Португалия ще дойде ред и на Испания. И, ако се наложи да се спасява такава голяма икономика като испанската, бъдещето на европейската валута ще се окаже под сериозна заплаха.

Това пише вестник Файненшъл Таймс в статия озаглавена “Как Германия може да убие еврото“. Авторът на метериала - Гидеон Рахман, издига предположението, че в крайна сметка, единната валута ще загине и нейният убиец ще е най-мощната икономика в Съюза - Германия.

Страната вложи неимоверни сили и средства в създаването на единната европейска валута, но сега “нейната негъвкава политика“ заплашва да разруши еврозоната, коментира анализаторът. Гърция и Португалия също биха имали изгода да напуснат зоната на единната валута, за да повишат конкурентоспособността си като поевтинят валутата си, но това би се схванало като национално унижение и е малко вероятно да се случи, аргументира се Рахман.

Германците имат основание да не са доволни от начина, по който единната валута се развива, пише Рахман. Страната преживя болезнено десетилетие на спад в работната заплата и намаляване на държавните разходи. Германските гласоподаватели не са съгласни данъците, които плащат, да бъдат използвани за финансиране на “по-ранно пенсиониране на гърците, или пък за субсидиране на по-ниско корпоративно облагане в Ирландия“. На немците им бе обещано, че еврото ще бъде по-стабилно от германската марка и че няма да се налага да финансират партньори-прахосници.

И двете обещания обаче изглежда няма да бъдат спазени. Всичко това, в крайна сметка, може да накара Германия да се откаже от единната европейска валута, заключва Рахман. Германците няма да предприемат тази стъпка бързо или с лека ръка, добавя обаче той. Ангажиментът към бъдещето на европейската интеграция е лайтмотив на немската външна политика в продължение на половин век. Но ако германците се убедят, че е невъзможно да “се справят с лошите деца“ в еврозоната, което пък ще е доказателство, че експериментът с единната валута очевидно не работи, те могат да решат да се откажат.

Възможни са два сценария за този избор, отбелязва авторът. Първият от тях е свързан с надигането на вълна от дългови кризи в еврозоната сред по-големите страни. Това ще усъмни немските данъкоплатци, че кредитния ресурс, който Европейският съюз отпуска на своите финансово бедстващи членове, някога ще бъде върнат. Вторият, доста по вероятен сценарий Германия да зареже еврото, според автора, е ако не бъдат удовлетворени нейните искания за промяна на Лисабонския договор, която да даде на еврозоната механизъм за гарантиране на финансовата сигурност.

Германският канцлер Ангела Меркел настоява страните, които не успяват да овладеят харчовете си, да бъдат лишавани от правото си на глас в ЕС. Тази идея обаче среща сериозна критика в редица страни членки и твърде вероятно да не бъде ратифицирана от някоя от останалите 26 страни членки на съюза. При тези обстоятелства германците имат основания да вдигнат ръце и да кажат “Опитахме всичко възможно, но другите европейци не искат да направят това, което е необходимо, за да се спасят“.

Така страната може да се чувства освободена от ангажиментите си към европейската интеграция и да убие еврото, заключва авторът.
Източник: Expert.bg - 23 Ноември 17:19

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Democratic Party Political Blogs - Blog Catalog Blog Directory Politics Blogs - Blog Rankings Blog directory Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор.