вторник, април 12, 2011

Ето защо петата колона бърза за АЕЦ "Белене"


Днес Япония вдигна до максималната седма степен оценката на инцидента в атомната централа край Фукушима, с което катастрофата се нареди до експлозията на реактора в АЕЦ "Чернобил" през 1986г. - най-лошата в историята на ядрената енергетика.

Досега оценката бе от пета степен, но Агенцията за ядрена и индустриална безопасност (NISA) на страната обясни, че това е било валидно за първите дни след земетръса с цунами от 11 март. Днес повредената централа не гори, но продължава да излъчва радиация в хиляди пъти над нормите, а инженерите са далеч от успех в опита си да охладят прегретите реактори.

"Това е предварителна оценка, окончателната ще даде Международната агенция за атомна енергия (МААЕ)", се казва в японското съобщение.

В същото време име специалисти, които смятат, че това е прекалено сериозна оценка, защото според тях аварията в Чернобил е била несравнимо по-мащабна и извън всякакъв контрол.

"Въобще не е за това ниво. Чернобил беше нещо ужасно - гръмна и нямаше контрол над ситуацията, те просто бяха с вързани ръце. Японската операция продължава и единственият проблем е пожарът в басейна с отработено гориво", коментира Мъри Дженекс, преподавател в Щатския университет в Сан Диего.

Седма степен означава инцидент с изхвърляне на голямо количество радиация и масови поражения за здравето и околната среда. Пета степен е свързана с ограничено освобождаване на радиоактивен материал и няколко смъртни случая от облъчване.

В международната скала на МААЕ за описване на инциденти и аварии всяка степен е около 10 пъти по-тежка от предходната, пояснява агенция "Ройтерс".

В Япония продължават силните вторични трусове - в понеделник имаше два от над 6 степен, включително в префектура Фукушима. Първият трус принуди токийското летище "Нарита" да спре работа за проверка на пистите, а второто уби един човек и остави без електричество около 220 000 домакинства. И след двете земетресения от атомната централа съобщиха, че няма нови поражения.

Според NISA пикът в изпускането на радиация е бил на 15 и 16 март. "Продължава излъчването на радиация, но количествата са значително по-малки", каза зам.-директорът на NISA Хидехико Нишияма.

Агенцията твърди, че досега са изхвърлени радиоактивни субстанции, равняващи се на около една десета от това, което изхвърли АЕЦ "Чернобил". Според компанията Токио илектрик пауър (ТЕРСО), оператор на централата край Фукушима, има опасност радиацията да надхвърлитази от Чернобил, ако не бъде овладяно изтичането на вода и частици от реакторите.

Предварителните изчисления на NISA показват, че натрупаното количестворадиация е надхвърлило годишната доза от 1 милисиверт годишно в райони на повече от 60 км на север и на 40 км на юг от авариралите реактори.

Повишаването на нивото на оценката на аварията до максималната степен рискува да предизвика дипломатическо напрежение със съседите на Япония, защото се изпраща сигнал към страни като Китай и Южна Корея, че изхвърляното от Фукушима може да навреди на държави на континента.
Наскоро Германия наложи тримесечен мораториум върху решението си, прието едва преди половин година, да удължи времето за експлоатация на ядрените си реактори. Две от най-старите атомни централи ще бъдат затворени още до средата на лятото.

Разгорещеният дебат за бъдещето на атомната енергетика в страната се възпламени отново след избухването на кризата с реакторите край Фукушима.

Канцлерът Ангела Меркел заедно със заместника й и външен министър Гидо Вестервеле обясни на специална пресконференция, че временната отмяна на решението няма да изисква законови промени, а само преговори с компаниите - собственици на атомни централи. В Германия има 17 АЕЦ, чиито собственици са Е.ОN, RWE и EnBW и Vattenfall.

E.ON и RWE, двата най-големи производителя на електричество в Германия, реагираха сдържано на решението на управляващата коалиция. Говорителка на RWE е заявила, че "по този въпрос предимство има политиката", съобщи онлайн изданието на списание "Фокус". Енергийният концерн предпочита да изчака разговорите с правителството, преди да коментира.

От E.ON също заявиха, че вземат предвид мораториума и разчитат да участват при взимането на бъдещи решения. Във вторник Меркел ще се срещне с премиерите на провинциите с атомни централи, за да обсъди последиците от мораториума.

"Германия все още не се е отказала от атомната енергетика", каза канцлерът. Според нея няма основание за притеснения относно енергийните доставки за домакинствата и бизнеса в Германия, която е водещ износител на енергия. През следващите три месеца ще бъдат изготвени анализи на риска и сигурността в централите от независими експерти. "Всичко подлежи на проверка. Няма да има табута", предупреди Меркел.

Опозицията настоя за бързо категорично решение. Лидерът на опозиционните социалдемократи Зигмар Габриел призова за моментално спиране на седемте най-стари АЕЦ и обвини правителството в опит за потушаване на вълнението чрез мораториума заради предстоящите избори за местен парламент в шест провинции.

Критика дойде и от лагера на Зелените, чийто лидер Чем Оздемир твърди, че не е ясно каква точно е целта на този мораториум.

Аварията в АЕЦ "Фукушима", изглежда, няма да повлияе на плановете на Европа за нови ядрени централи, които да намалят зависимостта й от изкопаемите горива, освен ако и тук не се случи подобно земетресение, се казва в анализ на "Ройтерс".

"Смятам, че тя ще накара много правителства да преосмислят плановете си за строителство на такива централи в сеизмични райони", коментира пред Ройтерс Ян Хаверкамп от международната екоорганизация "Грийнпийс".


Великобритания
Британският министър на енергетиката Крис Хюн обяви, че очаква от националната инспекция по ядрена безопасност доклад за изводите от японската криза. Той обаче посочи, че британските централи са различни от японските и че Великобритания за разлика от Япония не е в земетръсна зона. Британският евродепутат от Зелените Каролин Лукас заяви, че инцидентът е засилил аргументите срещу новите АЕЦ. "Никога не можете да предвидите изцяло човешките грешки, производствените недостатъци или природните бедствия", коментира тя.

САЩ
В САЩ се надигнаха вълна от недоволство и призиви от страна на депутати и активисти за преразглеждане на американската енергийната политика. Те настояват за промяна на плановете за възраждане на ядрената енергетика в страната. Американските енергийни експерти доскоро смятаха, че страната е готова за ядрен ренесанс. Президентът Обама предложи 36 млрд. долара от бюджета да бъдат отделени за гаранции по заеми за изграждане на атомни електроцентрали през 2012 г.

Финландия
Финландия ще преразгледа сигурността на ядрените си реактори, заяви министърът на икономиката Маури Пекаринен. "Споразумяхме се с финландската ядрена агенция, че още веднъж ще проверим рисковете за сигурността и функционалността при снабдяване с електричество при всякакви ситуации", заяви Пекаринен. Компаниите Fortum и Teollisuuden Voima (TVO) притежават по два ядрени реактора, а TVO строи трети реактор в Западна Финландия. През 2010 г. около 25% от електричеството е генерирано от АЕЦ.


Китай
Китай, където има 13 ядрени реактора в експлоатация и десетки в ремонт или строеж, заяви, че централите са безопасни, но правителството в Пекин ще си извади поуки от японската ядрена криза. "До момента наблюдаваме ефекта на земетресението върху японските ядрени технологии и внимаваме как ще се развие ситуацията", каза Джан Лидзюн, зам.-министър на защитата на околната среда, но подчерта, че плановете за развитие на ядрената енергетика остават непроменени.

Франция
Франция, която е вторият по големина производител на ядрена енергия в света след САЩ, обяви, че ще обсъди мерките за безопасност на 58-те работещи реактора в страната, които произвеждат основната част от електричеството й. Компаниите Areva, EDF и GDF Suez пък отказаха да коментират трагедията. Според експерти, пожелали анонимност, обаче тя едва ли ще замрази ядрените инвестиции в страни като Великобритания, където и трите компании желаят да изнасят ноу-хау и оборудване.

Италия
Италия, която е сред малкото европейски страни в сеизмично активен район, е единствената от групата на Г8 без ядрени централи.Сега там обявиха едногодишен мораториум за плановете на страната за изграждане на ядрени централи
Мораториумът беше одобрен на среща на кабинета.
Министърът на икономическото развитие Паоло Романи обяви намеренията на правителството,пояснявайки, че мораториумът ще прекрати всякакво взимане на решения и проучванията за подходящи места за ядрени централи.
Преди кризата с японската АЕЦ Рим беше планирал да започне изграждането на АЕЦ от 2014 г., за да компенсира за недостига на електричество и се надяваше да произвежда до 25 % от електричеството си от ядрена енергия до 2030 г.
P.S. На видеото: град Припят преди Чернобилската ядрена авария
Източник: www.dnevnik.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Democratic Party Political Blogs - Blog Catalog Blog Directory Politics Blogs - Blog Rankings Blog directory Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор.