вторник, април 26, 2011

Нови щрихи към пълното фиаско на българската "политическа класа"


Майка на четири деца умря, след като изритаха семейството й на улицата.Нямало кой да прибере тялото,оставили го в изба.
Същинска трагедия се оказа първият ден на Светлата седмица за многодетно варненско семейство. Елена, съпругът й и четирите им деца, живеели под наем в блок 109, вх. Б на варненския квартал "Младост". Вчера вечерта се появил хазяинът, на когото бедното семейство дължало остатък – 34 лева от неплатен наем.

Мъжът им се троснал и им казал, че търпението му се е изчерпало и трябва да напуснат жилището. Притиснатите до стената родители и четирите им деца си събрали набързо нещата, след което били изритани от квартирата. Стресът от изживяното дошъл в повече на Елена и тя

починала внезапно на стълбищната площадка.

Жената се свлякла в ръцете на домуправителя, който веднага потърсил помощ. Трагедията се разиграла пред очите на невръстните дечица. Тъй като те нямало къде да отидат, прекарали нощта на стълбищната площадка.

Домоуправителят се обадил в полицията, но от там заявили, че няма какво да направят. Оказало се, че през почивните дни няма кой да прибере тялото и се наложило то да бъде оставено в избено помещение.Нито полицията, нито прокуратурата е работила по случая, тъй като дежурният обвинител не е бил уведомен. Също така не е правена и аутопсия на трупа на жената. Според запознати със случая, най-вероятната причина за смъртта е инфаркт.

След трагедията съседите на почерненото семейство предложили да помогнат с каквото могат, но ридаещите деца не приемали нищо. От отдела за „Закрила на детето” обясниха, че не са уведомени за станалото, но очакват да се запознаят с обстоятелствата около случая.

Кметицата на район „Младост” Йорданка Юнакова заяви, че жилището, в което е живеело семейството, не е общинско и че кметството няма касателство(пак русизъм) със случилото се. „Съжалявам за станалото. От човещина сме изпратили хора да проверят как е семейството, но към момента нямаме свободни апартаменти, в които да го настаним”, обясни Юнакова.

Днешният следобед децата прекараха в градинката пред блока, където чакаха баща си, който бе отишъл до Тополи да уреди погребението на майка им.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


Българското правосъдие дели своите клиенти на обикновени граждани и недосегаеми. Така смята посланикът на Германия у нас Матиас Хьопфнер, който в интервю за Дойче веле говори за дефицитите на българската демокрация.

След покриването на техническите критерии за членство в Шенген пред България стои трудната задача да покаже пред своите партньори осезаем напредък в борбата с корупцията и организираната престъпност. В това отношение месеците до юлския доклад на еврокомисията ще бъдат наистина горещи за българското правителство и правосъдната система на страната, каза още Матиас Хьопнер. Неговата страна, както и Франция, потвърдиха наскоро несъгласието си за приемане на България и Румъния в Шенгенското пространство, независимо, че техническите критерии са изпълнени.

"Дискутираният напоследък въпрос дали българският съд третира по различен начин делата на богатите и на бедните, аз бих свел до дилемата дали правосъдието в страната дели своите клиенти на обикновени граждани и на недосегаеми. Фактите от българската действителност говорят в подкрепа на подобно раздвоение, защото хора, които многократно нарушават закона, получават или оправдателни присъди, или изобщо не стигат до съд", посочи посланик Матиас Хьопнер в интервю пред Дойче веле, разпространено днес.

По този начин той повтори тезата на американския посланик Джеймс Уолрлик, че в България има две правосъдни системи – една за богатите хора с власт, които остават над закона, а другата - за обикновените българи. Думите на Уорлик бяха посрещнати остро и определени като недопустимо вмешателство както от висши магистрати, така и от изпълнителната и законодателната власт и от президента Гоце Първанов.

"Не всичко, което не върви в правосъдието, се дължи на рушветчийството. Понякога става дума за страх, но ако съдът, прокурорите или разследващите полицаи се страхуват да осъдят престъпниците, то тогава имаме работа с голяма структурна грешка в организацията на работата в правосъдието, както и с липса на основополагаща система от ценности", разяснява германският посланик.

По думите му "проблемът се репродуцира не само в наказателните, но и в гражданските дела и когато прийомите да се решават делата по "втория начин" засегнат и чуждестранните инвеститори в българската икономика, тогава проблемите за страната се превръщат в дългосрочни".

"За съжаление, и в България продължаваме да се сблъскваме със случаи, от които направо ни се изправят косите", заяви Матиас Хьопнер.

Дългият преход към демокрация и пазарно стопанство разклати още повече устоите за създаване на силно гражданско общество в България, смята той.

"В началото на този преход всички станахме свидетели на разграбването на държавната и общинската собственост посредством олигархични схеми, насилие и криминални похвати. Създаването на новия икономически и политически елит до голяма степен се случи върху изградените вече мрежи на бившата Държавна сигурност и останалите тайни служби на комунистическия режим. Техните пипала проникнаха във високите етажи на изпълнителната и съдебната власт. Тези времена оставиха след себе си над 150 неразкрити или ненаказани и до днес поръчкови убийства. Това не бива да се забравя и да се превръща в тема табу в едно гражданско общество", изтъква посланик Хьопнер.

Според него през последните две години в България действително се наблюдават и някои важни положителни промени. "Появиха се множество групи от млади и енергични хора в защита на природата и срещу посегателствата спрямо околната среда. Много от добре образованите в чужбина млади българки и българи се завръщат в родината си по-често от преди, носейки със себе си идеи за промяна на статуквото, но стъпките към изграждане на гражданско общество в България от западноевропейски тип са все още твърде бавни и колебливи", посочи той.

"По мое мнение българското общество може да се определи по схемата на американския изследовател Франсис Фукуяма като общество с ниска степен на доверие към правителството, държавата и нейните институции. Бих казал, че в случая с България става въпрос за особено ниско ниво на доверие. Резултат от всичко това е капсулирането на хората в своята семейна и приятелска среда, отказът им да заемат активни граждански позиции и да участват в обществени инициативи. В крайна сметка се стига до силно отслабване на чувството за солидарност между самите граждани, чието доверие към държавата е изместено от разочарование", според анализа на посланик Хьопфнер.

Той допълва, че подобни нагласи в демократичния свят водят и до постоянно променливо поведение на избирателите.

Източник: www.blitz.bg
P.S. На снимката: Иван Костов вдига ръката на Надежда Михайлова след избора й за председател на СДС преди 8 години.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Democratic Party Political Blogs - Blog Catalog Blog Directory Politics Blogs - Blog Rankings Blog directory Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор.